Campanie de conștientizare „Ziua Siguranței Rutiere”
Publicat pe 2023-04-20 15:54:39 | Mihail Marinescu |

De la siguranţa rutieră la „minciunile religioase”! Ne aflăm, totuşi, în Săptămâna Luminată, domnilor şi într-o ţară Creştin Ortodoxă!
Condusul autoturismului de la vârsta de 16 ani reprezintă un subiect ce merită o abordare foarte largă, pentru că trebuie a se ţine cont nu numai despre părerile „pro”, dar şi despre cele care nu încurajează aşa ceva...!
Şi, pentru că „fenomenul” – chiar a ajuns să fie un fenomen şi la noi în ţară şofatul de la 16 ani, este din ce în ce mai în atenţia elevilor, Inspectoratul Școlar Județean Prahova a organizat astăzi, 20 aprilie, la Sala Europa din cadrul Palatului Administrativ Ploieşti, „Ziua Siguranței Rutiere” – eveniment ce s-a dorit a reprezenta o campanie de conștientizare și responsabilizare pentru tinerii șoferi.
Că a fost folosit, evenimentul, de o şcoală de şoferi privată şi de un constructor de maşini, categoric privat (maşini ce se conduc şi de cei ce au împlinit vârsta de 16 ani) pentru a-şi populariza firmele şi produsele asta e altceva...!
Important este că tinerii prezenţi au putut să audă, de la profesionişti în ale şofatului şi de la poliţişti, lucruri extrem de importante pentru siguranţa celor de la volan şi a celorlalţi cetăţeni implicaţi în trafic.
Dan Gîrtofan, campion național și balcanic de raliuri, cu peste 26 de ani de pilotaj fără întrerupere și 100 podiumuri, la general, a fost senzaţional, atât prin modul de a dialoga cu elevii, cât şi prin expunerile realizate.
De asemenea, sfaturile şi îndrumările transmise de reprezentantele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova şi ale Centrului Antidrog au fost cât se poate de clare şi categorice, astfel încât tinerii prezenţi la această acţiune să conştientizeze riscurile ce îi pândesc dacă nu ţin cont de conduita civilizată la volan, de legislaţia rutieră, de păcatul de a consuma anumite substanţe interzise.
Evenimetul a fost moderat de către Roxana Ciuhulescu, realizator TV și cunoscut pilot offroad și karting.
Din păcate, am asistat şi la un episod mai puţin plăcut, când managerul de proiect, din Braşov, le-a vorbit elevilor despre „Minciuni”! Nu ştim ce implicare directă ar avea acest subiect cu şofatul, dar a fost un moment neinspirat, mai ales că domnul respectiv s-a referit şi la „minciuna religioasă, asta după ce vorbiră despre „minciuna părinţilor”! Cum? Oau! Aşa ceva!
Şi, când a spus „miunciuna religioasă” a apărut pe ecranul mare al sălii o poză cu Isus Hristos! Şi ne aflăm în „Săptămâna Luminată”, totuşi!
Măi, aşa ceva este inadmisibil să faci în faţa elevilor de 16-18 ani şi într-o ţară a cărui populaţie este, de cel puţin 92%, declarată creştină! Nu ştim dacă intenţia a fost să fie defăimat Isus Hristos, dar momentul a fost total neinspira şi necuviincios!