Ultima editie tiparita in format pdf

Române, limba ta maternă este limba română, nu limba engleză!


Uitaţi-vă, ploieşteni, în jurul vostru şi veţi vedea câte denumiri şi expresii sunt în limba engleză!

Limba română a ajuns să fie limbă străină în Ploieşti? Horror!

Pentru că tot a fost Ziua Limbii Române, pe 31 august, aveţi curiozitatea, ploieşteni, să ştiţi câte denumiri de magazine, de exemplu, mai sunt în limba română?
Uitaţi-vă în jurul vostru, când mergeţi prin oraş, şi veţi vedea că limba română este... străină în Ploieşti!
Da, sună oribil, dar acesta este adevărul!
De ce pui nume ca Ploieşti City...., când poţi scrie Oraşul Ploieşti....? De ce să se scrie „Bike” şi nu „Bicicletă”? De ce să spui „Green” când poţi spune „Verde”?
..Citeste mai departe..

Aranjamente la Eurovision 2022! Vă surprinde?

Voturile juriului din România pentru Republica Moldova au fost transformate, de către organizator, în voturi pentru Ucraina! Ups! Noua normalitate în Europa!

Gata, v-aţi convins şi cum stă treaba şi cu Eurovisionul, mai ales în acest an 2022?
Păi, cum era să nu fie desemnaţi câştigători reprezentanţi Ucrainei? Vă daţi seama ce scandal diplomatic şi geopolitic ar fi ieşit dacă nu era Ucraina desemnată câştigătoare?!
Se pare că s-a făcut totul, absolut totul, pentru ca Ucraina să ia Marele Premiu al Eurovisionului, asta pentru că organizatorul a decis să elimine notele oferite de juriile din șase țări, spundu-se, ce să vezi, că erau nişte „nereguli”! Ups!
..Citeste mai departe..

Fraţi români! Veniţi în Casa Domnului, participaţi la slujbele dedicate Învierii Domnului Isus Hristos şi rugaţi-vă pentru pace, pentru sănătate!

Programul slujbelor din Joia Mare şi Vinerea Mare în Săptămâna Patimilor

Astăzi, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, în Bisericile Ortodoxe, de la ora 17:00, are loc Denia celor 12 Evanghelii.
Denia de Joi din Săptămâna Patimilor sau Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului.
La denia de joi seară se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericilor.
Programul slujbelor dedicate Sfintei Sărbători a Învierii Domnului Isus Hristos mai cuprinde:
- Vineri, 22 aprilie: - ora 8:00- „Ceasurile”; - ora 9:00 – Vecernia cu Scoaterea Sfântului Epitaf;
- 10:30- Taina Sfântului Maslu sau Tedeum; - 18:00- Denia Prohodului Domnului. 
..Citeste mai departe..

Obiceiuri de Paşti

Cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști, deși în prezent se vopsesc ouă și de alte culori (verzi, albastre, galbene etc.). În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.
Cu ocazia sărbătorilor Pascale gospodinele prepară și alte mâncăruri tradiționale: pască, cozonac, drob.
În câteva sate făgărășene, în Lunea Luminată se sărbătorește cel mai harnic fecior din sat, prin obiceiul agrar Plugarul.
Bătrânii spun că din primul ou ciocnit în ziua de Paști trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună. Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenușuri în prima zi de Paști, pregătește-te de nuntă.
..Citeste mai departe..

25 Martie este ziua Bunei Vestiri, o foarte importantă sărbătoare în lumea creştină

Să ne rugăm pentru pace între popoare, pentru pace între oameni! Să ne rugăm pentru dezarmare, că armele aduc suferinţe şi cheltuieli multe!

Astăzi, 25 martie, creştinii sărbătoresc Buna Vestire, o foarte mare şi importantă sărbătoare.
Este ziua când Sfantul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria că o să nască pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului.
În www.crestinortodox.ro se specifică: "Părintele profesor Ene Braniste suştine că sărbătoarea a fost introdusă la Roma de Papa Leon al II lea (681-683). La început, aceasta era doar locală şi cu denumirea de sărbatoare a aşteptării Naşterii Domnului.  Variaţia datei de prăznuire a existat în Apus până în sec. XI, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică.
..Citeste mai departe..

Să nu uităm de Mica Unire de la 24 ianuarie 1859!

Pe 24 ianuarie 2022 s-au împlinit 163 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească!
Unirea de la 24 ianuarie 1859, denumită şi Mica Unire, s-a realizat sub auspiciile alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei.
Unirea a stat la baza formării statului naţional unitar român. Din păcate, în multe locuri din ţară, autorităţile au ignorat însemnătatea acestui act istoric naţional, pe motiv că ar fi multe infectări, din nou, cu covid! Dar până când mai continuaţi cu motivaţia asta?
Fiţi siguri că dacă ar fi fost an electoral, s-ar fi îngrămădit politicienii să îi vedeţi cum sărută Drapelul!
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, Informaţia Prahovei vă adresează urarea de „La mulți ani!” României şi tuturor celor ce simt și gândesc românește!
..Citeste mai departe..

Naşterea Lui Isus Hristos să vă lumineze calea

Sărbătoarea Naşterii Domnului Isus Hristos să vă lumineze sufletul, gândurile şi să vă ofere sănătate şi multe bucurii! Isus Hristos este calea, este adevărul, este iubirea necondiţionată! Întorceţi-vă cu faţa către El şi rugaţi-vă! ..Citeste mai departe..

Tradiţiile şi obiceiurile naţionale merg înainte! Trebuie să reziste încercărilor şi provocărilor venite din anumite zone dominate de întuneric

Ansamblul Folcloric „Rapsodia Prahovei”, de la Palatul Copiilor Ploieşti, participant la ediţia a V-a a festivalului „Mlădiţe româneşti”

Este formidabil faptul că românii îşi continuă tradiţia folclorului chiar în această perioadă sumbră, în care o anumită... gaşcă din Europa încearcă să introducă şi în România ideologii condamnate de Biblie şi să îi facă pe oameni să uite de obiceiuri naţionale şi creştine. Nu vă lăsaţi manipulaţi, români, şi continuaţi să duceţi tradiţiile mai departe!
În perioada 8-12 decembrie a.c., la Întorsura Buzăului, Covasna, s-a derulat Proiectul Național de studiu al folclorului coregrafic românesc „Mlădițe românești”, ediția a V-a. Organizatorii evenimentului au fost: Clubul Copiilor Întorsura Buzăului și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Dircţiei Județene de Tineret și Sport Covasna și al Primăriei orașului Întorsura Buzăului. 
..Citeste mai departe..

Sărbătoare mare în ortodoxie pe 14 octombrie, Sfânta Cuvioasă Parascheva

În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioşii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută şi sub numele de Paraschiva.
Cuvioasa este sărbătorită nu doar de către Biserica Ortodoxă Română ci şi de către alte biserici de rit oriental.
De asemenea, este cunoscută ca fiind sfânta patroana a Moldovei. Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia. Părinţii acesteia erau creştini, dar şi bogaţi având multe averi.
Cuvioasa a fost botezată şi crescută de către părinţii ei în credinţa creştină. Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserică Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserică a auzit următoarea frază din Evanghelie: “”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.
La auzul acestor cuvinte care îi răsunau în inimă, Cuvioasa a decis să facă exact aşa cum era specificat în Evanghelie. Ieşind din biserică, văzu un sărac şi îi ceru hainele acestuia. Sărmanul i le dă, iar ea la schimb i le oferi pe ale ei.
..Citeste mai departe..

Sprijin umanitar şi financiar pentru reabilitarea şi consolidarea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Puchenii Moşneni

Au trecut 20 de ani de când unii creştini au dat startul implicării în proiectul ce are darul de a repune pe picioare acest lăcaş de cult ce este foarte important pentru locuitorii din zonă şi pentru respectul faţă de Dumnezeu

Mai sunt necesari aproximativ 18.000 de lei pentru cofinanţare

Lupta pentru reabilitatea şi consolidarea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Puchenii Moşneni continuă şi acum, în 2021, şi durează de 20 de ani.
..Citeste mai departe..

Ziua Imnului Național, la Ploiești

Primăria Municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești organizează o serie de ceremonii menite să marcheze Ziua Imnului Național al României, joi, 29 iulie 2021, începând cu ora 10.00, pe esplanada Palatului Administrativ. 
 Activitățile, care vor debuta cu ceremonialul ce implică salutul Drapelului de luptă, se vor desfășura în prezența oficialităților locale. De asemenea, se va oficia un serviciu religios, slujbă de binecuvântare și rugăciune pentru poporul român.
..Citeste mai departe..

    1 2 3 4 5