Ultima editie tiparita in format pdf

Sărbătoare mare în ortodoxie pe 14 octombrie, Sfânta Cuvioasă Parascheva


În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioşii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută şi sub numele de Paraschiva.
Cuvioasa este sărbătorită nu doar de către Biserica Ortodoxă Română ci şi de către alte biserici de rit oriental.
De asemenea, este cunoscută ca fiind sfânta patroana a Moldovei. Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia. Părinţii acesteia erau creştini, dar şi bogaţi având multe averi.
Cuvioasa a fost botezată şi crescută de către părinţii ei în credinţa creştină. Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserică Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserică a auzit următoarea frază din Evanghelie: “”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.
La auzul acestor cuvinte care îi răsunau în inimă, Cuvioasa a decis să facă exact aşa cum era specificat în Evanghelie. Ieşind din biserică, văzu un sărac şi îi ceru hainele acestuia. Sărmanul i le dă, iar ea la schimb i le oferi pe ale ei.
..Citeste mai departe..

Cronica muzicală: MARTIE SONOR

Maestrul Alexandru Bădulescu (personalitate de prim plan a Muzicologiei româneşti) „a recidivat” din nou, sub cupola Atheneului – cum socotesc că au devenit după aproape 20 de ani de când l-a întemeiat şi îl conduce – saloanele Casei memoriale „Paul Constantinescu” din Ploieşti, cu încă un eveniment muzical de amploare, joi / 3 martie 2016 orele 16;30: „70 de ani de la premiera audiţiei aboslute, sub bagheta lui George Enescu, a Oratoriului bizantin de Paşti „Patimile şi Învierea Domnului”. Titulatura programului e completă numai dacă adăugăm restul formulării ad literram: „Pe texte muzicale bizantine din secolul al XIII-lea, traduse şi rânduite de preotul I. D. Petrescu (3 III 1946 –  3 III 2016)” pe „Muzica lui Paul Constantinescu”.                                                                                                        

..Citeste mai departe..

Cronica de Artă plastică: PERIANU & SCĂRLĂTESCU

Februarie 2016 a prilejuit Galeriei de Artă din Ploieşti două expoziţii semnate de nume rezonante în lumea artistică a Culorilor: Corina Preda Perianu şi Valeriu Scărlătescu. Varietatea şi stilurile celor doi protagoniştii înscriu încă o pagină în istoria de 65 de ani a Filialei Prahova a Uniunii Artiştilor Plastici din România. 2016 debutează aureolat de o venerabilă prestanţă a edificării ARTEI plastice în variile ei genuri de expresie a Esteticului – statuat  prin noţiunea generică de FRUMOS.

Corina Preda Perianu – Pictură şi Grafică.

 Pictura feminină are în Corina Preda Perianu o creatoare de spaţii interioare ale Naturii plastice. Avem de-a face cu o „poetă” a viziunilor cărora imaginaţia se supune în limitele unor formulări coloristice clasice, asamblând irealul şi nevăzutul într-o ecuaţie cu efect plastic diferit şi amendabil. Sub armura coloritului, artista vizualizează taine şi speranţe.

..Citeste mai departe..

Castelul Juliei însufleţeşte UMBRA LUI HASDEU

Istorici, Publicişti, Hasdeologi de marcă şi Scriitori s-au întâlnit sâmbătă, 27 februarie 2016, sub arcadele Castelului Juliei Hasdeu din Câmpina, cu un public deja format pentru spiritul marelui savant, public pasionat de evenimentele pe care dr. Jenica Tabacu, directoarea acestui Muzeu unic în lume le întocmeşte şi le conduce cu o eleganţă mereu proaspătă şi nobilă. Literatura s-a împletit cu Istoria, Poezia cu Muzica, astfel că spectaculosul s-a îmbinat cu reveria şi reiterarea valorilor naţionale în universalitate.

Memoria

În precipitarea tot mai accelerată – dacă am da crezare speculaţiilor zi şi noapte postate pe faceboock –, Timpul ne duce pe toţi tot mai aproape de punctele lui terminus, voind a ne aminti că El nu mai are răbdare cu nimeni – bogat şi sau sărac.

..Citeste mai departe..

Umberto Eco (1932-2016) – un scriitor pentru eternitate

În luna februarie, ne-a părăsit Umberto Eco, romancier, eseist şi profesor de semiotică la Universitatea din Bologna.

Opera sa este renumită pentru subtilităţile de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor.

Cele şase romane ale sale, „Numele trandafirului” (1980), „Pendulul lui Foucault” (1988), „Insula din ziua de ieri” (1994), „Baudolino” (2002), „Misterioasa flacără a reginei Loana” (2004) şi „Cimitirul din Praga” (2010) au fost traduse în multe limbi străine.

De asemenea, Umberto Eco este autorul unor prestigioase studii de semiotică, de estetică şi de teorie literară. „Opera deschisă” (1962), „Poeticele lui Joyce” (1966), „Tratat de semiotică generală” (1975), „Semiotica şi filozofia limbajului” (1984), „Limitele interpretării” (1990), „Şase plimbări prin pădurea narativă” (1994).

..Citeste mai departe..

Amalia Suruceanu redivivus: ARTA PRELUNGEŞTE VIAŢA!

Reluăm conversaţia cu d-na Amalia Suruceanu, preşedinta Filialei Câmpina a Uniunii Artiştilor Plastici Prahova, companie strălucită, spirit alert extrem de activ în viaţa culturală a acestui municipiu trecut de jumătate de mileniu, ca vârstă.

- V-am văzut în câteva imagini postate pe facebook, în dubla ipostază – de artistă plastică expozantă şi de călătoare prin câteva metropole europene. Simbioză între rezonanţa simezelor şi frumuseţile civilizaţiilor lumii?

- Îmi place să creez şi să cunosc oameni. La fel de mult îmi place să călătoresc, tocmai în ideea de a cunoaşte alte civilizaţii. Totul se desfăşoară precum o poveste. Aşa cum fiecare pictură a mea poartă în umbra ei o poveste, la fel fiecare călătorie este o experienţă ce merită povestită.                       

..Citeste mai departe..

Gaudeamus 2015: IMPERIUL GUTENBERG

Toamna 2015. În lungul şi-n latul Târgului de Carte GAUDEAMUS, pe toate cele 3 niveluri ale pavilionului circular RomExpo, paşii reporterului au însoţit privirile aţintite peste miile de cărţi în mii de titluri, culori şi genuri – o „mare” de scrieri asupra cărora mii de persoane s-au oprit, au ales şi au cumpărat, au ascultat autori şi editori şi au luat autografe. Gutenberg rămâne cel mai adorat lider imperialist!

Vineri / 20 Noiembrie

Bucureştiul freamătă sub impulsul sfârşitului de săptămână – start pentru „capitalişti” către Valea Prahovei, pentru week-end-ul aşteptat cu voluptate. În contra-sens, startul multor prahoveni către Târgul de Carte „Gaudeamus”, pe scările pavilionului circular revărsându-se mii de bărbaţi, de femei, de juni şi june care pur şi simplu „invadează” spaţiile care le poartă paşii spre standurile doldora de cărţi.

..Citeste mai departe..

Cu artista plastică Amalia Suruceanu: CÂMPINA E VIAŢA MEA!

 Iubitorii de Arte din Câmpina au avut prilejul să admire tablourile semnate de artista plastică Amalia Suruceanu – inginera devenită recent preşedinta breaslei de pictori şi sculptori din acest municipiu, personalitate extrem de activă în viaţa culturală a aristocratei aşezări între apele Prahovei ale Doftanei. Un dialog pregătit cu dânsa în vara trecută conturează profilul domniei sale artistic şi etic.

            - Distinsă doamnă Amalia Suruceanu, primăvara 2015 a fost pentru Câmpina şi locuitortii eu o epocă fastă cultural, ca de altfel întregul an care a trecut. Ştiind-o din istorii reale sau apocrife un veritabil Oraş al Soarelui, revin la acast postulat rămas în conştiinţa publică drept „Cel mai însorit oraş de sub Carpaţii de Miazăzi”. Greşesc?

..Citeste mai departe..

Cronica teatrală: MY FAIR LADY

 Scena Teatrului Toma Caragiu a erupt într-o continuă fervoare dramatică, în toamna anului 2015, prin fabulosul spectacol revuistic MY FAIR LADY, într-o excepţională serie de reprezentaţii ale distinsului ansamblu artistic regizat de Alice Barb, căreia îi datorăm scenografia şi lightdesignul montajului. Succesul acestui musical – debutând cu 59 de ani în urmă, pe Brodway-ul new-yorkez, la 15 martie – adaugă o memorabilă pagină a genului estradistic, pentru a cărei strălucire sunt de felicitat absolut toţi interpreţii  libretului după piesa „Pygmalion” de George Bernard Show (1856-1950), celebrul scriitor englez de originle irlandeză, semnat de Alice Barb, în viziunea scenografică a triunghiularului Viorica Petrovici-Alice Barb-Ovidiu Pascal, în coregrafia Roxanei Colceag şi – arcadă a întregii capodopere scenice – în aranjamentul muzical şi pregătirea muzicală a profesorului Robert Marcaş          

..Citeste mai departe..

A noua întâlnire a celebrilor protagonişti „shakespearieni” la Mizil

Premianţi din toată ţara şi din Republica Moldova

Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, organizat de fundaţia omonimă, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Casa Corpului Didactic Prahova, a ajuns la a 9-a ediţie. S-au înscris peste 600 de concurenţi la ambele secţiuni, ei fiind din România şi din alte state. La ediţiile precedente s-au înscris 3.500 de concurenţi din peste 20 de ţări. Anul trecut, invitaţi au fost Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea Enache

..Citeste mai departe..

La mulţi ani, Florin Piersic!

Celebrul actor român, Florin Piersic împlineşte astăzi, 27 ianuarie, onorabila vârstă de 80 de ani. Actorul îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe scenă, la Opera Naţională Română din Cluj, unde astăzi, 27 ianuarie, de la ora 18:30, va fi montat spectacolul “Nu mă întreba câţi ani am!”, prin intermediul căruia longevivul artist va fi omagiat. În acest spectacol, Florin Piersic va interpreta monologuri din piesa “Peer Gynt”, de Henrik Ibsen, iar Orchestra Operei din Cluj va cânta o suită scenică din concertul “Peer Gynt”, pe muzica lui Edvard Grieg. După petrecerea de la Opera din Cluj, Florin Piersic va veni la Bucureşti, pentru a susţine, pe 1 februarie,  cea de-a 1.000-a reprezentaţie cu spectacolul “Străini în noapte”.

..Citeste mai departe..

    8 9 10 11 12