Ultima editie tiparita in format pdf

Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost vandalizat


Poliţiştii Secţiei 2 Ploieşti au deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte, după ce mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din localitate au fost distruse. 
"Cu ocazia cercetării la faţa locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte", precizează IPJ Prahova. 
 Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a catalogat incidentul de la Ploieşti drept "unul dintre cele mai abjecte acte posibile"
..Citeste mai departe..

Umberto Eco (1932-2016) – un scriitor pentru eternitate

În luna februarie, ne-a părăsit Umberto Eco, romancier, eseist şi profesor de semiotică la Universitatea din Bologna.

Opera sa este renumită pentru subtilităţile de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor.

Cele şase romane ale sale, „Numele trandafirului” (1980), „Pendulul lui Foucault” (1988), „Insula din ziua de ieri” (1994), „Baudolino” (2002), „Misterioasa flacără a reginei Loana” (2004) şi „Cimitirul din Praga” (2010) au fost traduse în multe limbi străine.

De asemenea, Umberto Eco este autorul unor prestigioase studii de semiotică, de estetică şi de teorie literară. „Opera deschisă” (1962), „Poeticele lui Joyce” (1966), „Tratat de semiotică generală” (1975), „Semiotica şi filozofia limbajului” (1984), „Limitele interpretării” (1990), „Şase plimbări prin pădurea narativă” (1994).

..Citeste mai departe..

Amalia Suruceanu redivivus: ARTA PRELUNGEŞTE VIAŢA!

Reluăm conversaţia cu d-na Amalia Suruceanu, preşedinta Filialei Câmpina a Uniunii Artiştilor Plastici Prahova, companie strălucită, spirit alert extrem de activ în viaţa culturală a acestui municipiu trecut de jumătate de mileniu, ca vârstă.

- V-am văzut în câteva imagini postate pe facebook, în dubla ipostază – de artistă plastică expozantă şi de călătoare prin câteva metropole europene. Simbioză între rezonanţa simezelor şi frumuseţile civilizaţiilor lumii?

- Îmi place să creez şi să cunosc oameni. La fel de mult îmi place să călătoresc, tocmai în ideea de a cunoaşte alte civilizaţii. Totul se desfăşoară precum o poveste. Aşa cum fiecare pictură a mea poartă în umbra ei o poveste, la fel fiecare călătorie este o experienţă ce merită povestită.                       

..Citeste mai departe..

Gaudeamus 2015: IMPERIUL GUTENBERG

Toamna 2015. În lungul şi-n latul Târgului de Carte GAUDEAMUS, pe toate cele 3 niveluri ale pavilionului circular RomExpo, paşii reporterului au însoţit privirile aţintite peste miile de cărţi în mii de titluri, culori şi genuri – o „mare” de scrieri asupra cărora mii de persoane s-au oprit, au ales şi au cumpărat, au ascultat autori şi editori şi au luat autografe. Gutenberg rămâne cel mai adorat lider imperialist!

Vineri / 20 Noiembrie

Bucureştiul freamătă sub impulsul sfârşitului de săptămână – start pentru „capitalişti” către Valea Prahovei, pentru week-end-ul aşteptat cu voluptate. În contra-sens, startul multor prahoveni către Târgul de Carte „Gaudeamus”, pe scările pavilionului circular revărsându-se mii de bărbaţi, de femei, de juni şi june care pur şi simplu „invadează” spaţiile care le poartă paşii spre standurile doldora de cărţi.

..Citeste mai departe..

Cu artista plastică Amalia Suruceanu: CÂMPINA E VIAŢA MEA!

 Iubitorii de Arte din Câmpina au avut prilejul să admire tablourile semnate de artista plastică Amalia Suruceanu – inginera devenită recent preşedinta breaslei de pictori şi sculptori din acest municipiu, personalitate extrem de activă în viaţa culturală a aristocratei aşezări între apele Prahovei ale Doftanei. Un dialog pregătit cu dânsa în vara trecută conturează profilul domniei sale artistic şi etic.

            - Distinsă doamnă Amalia Suruceanu, primăvara 2015 a fost pentru Câmpina şi locuitortii eu o epocă fastă cultural, ca de altfel întregul an care a trecut. Ştiind-o din istorii reale sau apocrife un veritabil Oraş al Soarelui, revin la acast postulat rămas în conştiinţa publică drept „Cel mai însorit oraş de sub Carpaţii de Miazăzi”. Greşesc?

..Citeste mai departe..

Cronica teatrală: MY FAIR LADY

 Scena Teatrului Toma Caragiu a erupt într-o continuă fervoare dramatică, în toamna anului 2015, prin fabulosul spectacol revuistic MY FAIR LADY, într-o excepţională serie de reprezentaţii ale distinsului ansamblu artistic regizat de Alice Barb, căreia îi datorăm scenografia şi lightdesignul montajului. Succesul acestui musical – debutând cu 59 de ani în urmă, pe Brodway-ul new-yorkez, la 15 martie – adaugă o memorabilă pagină a genului estradistic, pentru a cărei strălucire sunt de felicitat absolut toţi interpreţii  libretului după piesa „Pygmalion” de George Bernard Show (1856-1950), celebrul scriitor englez de originle irlandeză, semnat de Alice Barb, în viziunea scenografică a triunghiularului Viorica Petrovici-Alice Barb-Ovidiu Pascal, în coregrafia Roxanei Colceag şi – arcadă a întregii capodopere scenice – în aranjamentul muzical şi pregătirea muzicală a profesorului Robert Marcaş          

..Citeste mai departe..

A noua întâlnire a celebrilor protagonişti „shakespearieni” la Mizil

Premianţi din toată ţara şi din Republica Moldova

Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, organizat de fundaţia omonimă, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Casa Corpului Didactic Prahova, a ajuns la a 9-a ediţie. S-au înscris peste 600 de concurenţi la ambele secţiuni, ei fiind din România şi din alte state. La ediţiile precedente s-au înscris 3.500 de concurenţi din peste 20 de ţări. Anul trecut, invitaţi au fost Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea Enache

..Citeste mai departe..

La mulţi ani, Florin Piersic!

Celebrul actor român, Florin Piersic împlineşte astăzi, 27 ianuarie, onorabila vârstă de 80 de ani. Actorul îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe scenă, la Opera Naţională Română din Cluj, unde astăzi, 27 ianuarie, de la ora 18:30, va fi montat spectacolul “Nu mă întreba câţi ani am!”, prin intermediul căruia longevivul artist va fi omagiat. În acest spectacol, Florin Piersic va interpreta monologuri din piesa “Peer Gynt”, de Henrik Ibsen, iar Orchestra Operei din Cluj va cânta o suită scenică din concertul “Peer Gynt”, pe muzica lui Edvard Grieg. După petrecerea de la Opera din Cluj, Florin Piersic va veni la Bucureşti, pentru a susţine, pe 1 februarie,  cea de-a 1.000-a reprezentaţie cu spectacolul “Străini în noapte”.

..Citeste mai departe..

Cristalele, la superlativ

 Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a organizat în data de 15.01. 2016, expoziţia Superlative în lumea cristalelor”, la sediul muzeului, din Palatului Culturii Ploieşti.

În cadrul expoziţiei sunt etalate în 6 vitrine 30 flori de mina, piese de mineralogie din patrimoniul muzeului, iar informaţia aferentă este afişată pe roll-up-uri.În vitrine sunt expuse minerale ce posedă calităţi estetice deosebite, fiind numite flori de mină - adevarate superlative ale naturii in lumea cristalelor. „Floarea de mină este un eşantion mineral format din unul sau mai multe minerale, ce posedă calităţi estetice deosebite datorită concreşterii cristalelor, formelor, culorilor şi dimensiunilor de excepţie ale unor cristale componente”, ne-a precizat muzeografa Rodica Vasile Radu

..Citeste mai departe..

Încă două situri „Natura 2000” salvate cu fonduri europene

După o muncă de trei ani şi jumătate, proiectul a fost finalizat de specialiştii Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, 90% fiind fonduri nerambursabile, iar 10% au fost acordate de CJ Prahova.

În cadrul proiectului s-au realizat planurile de management ale siturilor Natura 2000 Pădurea Glodeasa şi Lacul Bâlbâitoarea, din judeţul Prahova, obiectivul general al acestora fiind menţinerea stării ecologice favorabile şi a serviciilor ecosistemelor, în condiţiile promovării dezvoltării durabile locale

 


..Citeste mai departe..

Cartea de Istorie: „FILIPEŞTII DE TÎRG”

Profesorul Eugen Podeanu semnează monografia comunei „Filipeştii de Tîrg-Prahova”, pe care a tipărit-o în condiţii grafice minunate (din păcate fără menţionarea anului apariţiei şi a editurii) cu text accesibil, ilustrat color. Coperta reproduce sub titlul lucrării stema localităţii, străjuită de un zid medieval cu creneluri sub care e o sondă de petrol după modelul acelora din 1900-1925, care sporeau pitorescul câmpurilor şi dealurilor de la Băicoi la Floreşti până spre Moreni, adevărate păduri  pe toată Valea Prahovei, în arealul Câmpina-Buştenari.

Pe spaţiul a peste o sută de pagini, format A 4, autorul povesteşte istoria acestei aşezări, de-a lungul următoarelor capitole: 1. Caracteristici geografice, cu subcapitolele: Poziţie şi vecinii şi respectiv Caracterizarea fizico-geografică, 2. Repere istorice, 3. Evoluţia în secolul al XIX-lea şi-n prima jumătate a secolului următor, XX, 4. Şcoala, 5. Demografie, Economie, Societate, Cultură

..Citeste mai departe..

    8 9 10 11 12