Ultima editie tiparita in format pdf

173 de ani de la naşterea poetului national Mihai Eminescu


Cu prilejul celei de-a XIII-a ediții a Zilei Culturii Naționale şi împlinirii a 173 de ani de la naşterea poetului naţional, Mihai Eminescu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale invită cetăţenii, în perioada 13-15 ianuarie 2023, să participe la următoarele evenimente omagiale dedicate personalităţilor culturii prahovene şi naţionale:

- Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploieşti, 13 ianuarie, ora 10.00: Evocare: „Nicolae Simache – exemplu de dăruire şi abnegaţie în domeniul culturii”. Participă elevii clasei a III-a de la Şcoala Gimnazială „I. A. Bassarabescu” Ploieşti, coordonaţi de prof. Ştefania Evelina Diaconu.

- Muzeul “Conacul Bellu” Urlaţi, 13 ianuarie, ora 10.00: Matineu muzeal, „Eminescu pe buzele tuturor”. Participă Grupa „Steluţele” de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Clopoţica” din Urlaţi, coordonaţi de prof. învăţământ preşcolar Elena Popescu
..Citeste mai departe..

“I. L. Caragiale: Viața și opera”

Lansare de carte la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova Didactica Publishing House,


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul “Ion Luca Caragiale” Ploieşti anunţă lansarea biografiei „Ion Luca Caragiale: Viața și opera”, o abordare mai puțin convențională asupra activității unuia dintre autorii care a influențat semnificativ literatura română.
Evenimentul de lansare va avea loc vineri, 18 noiembrie, de la ora 10.00, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Ploiești, din str. Toma Caragiu, nr. 10, în prezența autorului, prof. Gabriela Gîrmacea, și va fi urmat de o sesiune de autografe, ne anunţă Biroul de presă al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, într-un comunicat de presă.
“Prin intermediul cărţii pe care o lansăm la Ploieşti, ne propunem să aducem în atenţia publicului biografia de atmosferă. A fost scrisă cu intenţia de a contura contextul în care Caragiale a creat, evidenţiind fapte, mentalităţi şi idei pentru a contura repere în înţelegerea operei. Ilustraţiile, fotografiile, cronologia celor mai importante momente în evoluţia mişcării teatrale constituie un demers de apropiere a cititorului pentru a citi şi a înţelege opera lui I. L. Caragiale”, a precizat prof. Gabriela Gîrmacea, autorul biografiei, în comunicatul respectiv.
..Citeste mai departe..

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Zi de mare sărbătoare în lumea creştinătăţii azi, 8 noiembrie! Este ziua când se sărbătoresc Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Despre Sfântul Arhanghel Mihail

În limba ebraică, numele său înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care „strigă”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu?”, şi aşa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor. Pe seama să se pune şi călăuzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodomă, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel.
..Citeste mai departe..

Corul Academic al Filarmonicii ploieştene vă invită la concert

În această seară, cu începere de la ora 19:00, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti are loc un concert extraordinar al Corului Academic ce aparţine Filarmonicii ploieştene, cor condus de dirijorul Eduard Dinu.
Își mai dau concursul Cristina Ionescu (pian) și Relu Despa (percuție).
Biletele, în valoare de 30 lei (întreg), 20 lei (pensionari) și 10 lei (elevi si studenți) pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii sau online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/.../concert-coral.../.
Concertul va fi transmis integral live pe Virtual Concert Hall iar biletele virtuale pot fi achiziționate de aici: https://virtualconcerthall.ro/.../bilet-virtual.../ Detalii și rezervări: +40 726 203 744
..Citeste mai departe..

Premiul I pentru Mara Morcov şi pentru Medeea Bratu la Festivalul Național Concurs „Hora de la Clinceni”

Cele două fete sunt de la Palatul Copiilor Ploieşti, la cercul de muzică populară coordonat de prof. Cristina Stănescu

Mara Morcov și Medeea Bratu au reprezentat cu cinste Palatul Copiilor Ploieşti la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Național Concurs „Hora de la Clinceni”, izbutind să obţină premiul I.
Cele două fete sunt componente ale Cercului de Muzică Populară de la Palatul Copiilor din Ploieşti, cerc ce este coordonat de către prof. Cristina Stănescu.
Festivalul a avut loc duminică, 23 octombrie, bineînţeles la Clinceni, judeţul Ilfov. Juriul festivalului a fost format din personalități din domeniu: prof. dr. Maria Tănase Marin - Televiziune, Ileana Vieru - Radio Antena Satelor, prof. Cristina Dan, prof. Mirela Dumitru
..Citeste mai departe..

Muzică jazz în tot oraşul!

Începe „Ploieşti Jazz Festival 2022”, ce cuprinde o suită de activităţi interesante, în centrul oraşului şi la Sala „Ion Baciu”. Acordurile muzicale vor răsuna şi de pe acoperişul clădirii

Primăriei! 26-30 octombrie 2022 este perioada când ploieştenii vor avea posibilitatea să fie încântaţi cu acorduri muzicale datorită desfăşurării celei de-a XVII-a ediţii a „Ploieşti Jazz Festival”
Festivalul vă invită la o multitudine de evenimente derulate și în acest an sub înaltul patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române și sub egida Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiești.
..Citeste mai departe..

Premiile acordate la Festivalul Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Folk „Festivalul Castanilor - In memoriam Gabi Dobre”

În cadrul Concursului Naţional de Interpretare a Muzicii Folk Festivalul Castanilor - In memoriam Gabi Dobre”, ce s-a desfăşurat în zilele de 14 şi 15 octombrie, la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, s-au acordat următoarele premii:
Premiul I – Trofeul festivalului: Trupa Omnis
Premiul de interpretare – grup/formație/band: Trupa Ames
Premiul de interpretare – solist: Ivan Ana-Maria
Premiul de măiestrie instrumentală: Barbu Marius
Premiul de creație (muzică și text): Porca Diana
Premiul de popularitate: Grupul Două Cuvinte
Premiul special BES: Boghean Daria
Evenimentul, ajuns la cea de-a XXIII-a ediţie, a fost organizat de către Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti și Primăria Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești
..Citeste mai departe..

A încetat din viaţă academicianul Eugen Simion

Eugen Simion s-a născut în localitatea prahoveană Chiojdeanca, la 25 mai 1933 şi şi-a petrecut copilăria și adolescența la Ploiești unde, timp de 8 ani, cât urmează studiile, a fost puternic imprimat de spiritul ploieștean și de cel al lui Caragiale, scriitor care, mărturisea, i-a plăcut enorm.
A fost elev al renumitului Liceu „Sf. Petru și Pavel” – astăzi Colegiul Național „I.L.Caragiale” – cel care a dat României 23 de academicieni și 3 președinți ai Academiei Române. A făcut parte din generația de aur a acestei școli de elită, coleg fiind cu academicianul Mircea Petrescu și coleg de bancă, chiar, cu Nichita Stănescu. Prietenia cu acesta, afinitățile pe care le aveau în domeniul literaturii, educația solidă primită din partea unor profesori dedicați i-au deschis drumul spre o lume care avea să devină, pentru Domnia-Sa, propriul destin.
..Citeste mai departe..

14 octombrie, Sărbătoare mare în ortodoxie, Sfânta Cuvioasă Parascheva

În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioşii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută şi sub numele de Paraschiva. Cuvioasa este sărbătorită nu doar de către Biserica Ortodoxă Română ci şi de către alte biserici de rit oriental.
De asemenea, este cunoscută ca fiind sfânta patroana a Moldovei. Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia. Părinţii acesteia erau creştini, dar şi bogaţi având multe averi. Cuvioasa a fost botezată şi crescută de către părinţii ei în credinţa creştină.
Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserică Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserică a auzit următoarea frază din Evanghelie: “”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.
..Citeste mai departe..

Expoziţia temporară „125 de ani de la Inaugurarea Monumentului Vânătorilor”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, anunţă că miercuri, 12 octombrie 2022, la ora 10.00, are loc vernisajul expoziţiei temporare intitulate „125 de ani de la Inaugurarea Monumentului Vânătorilor”.
Într-un comunicat de presă, primit de la Muzeul Judeţean de Istorie, se precizează că Proiectul expoziţional este rodul unui parteneriat de colaborare între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Colegiului de Artă „Carmen Sylva”, Ploieşti.
..Citeste mai departe..

Săptămâna viitoare, la Ploieşti, „Festivalul Castanilor-In memoriam Gabi Dobre

Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti și Primăria Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, organizează, în perioada 14-15 octombrie 2022, Festivalul Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Folk „Festivalul Castanilor - In memoriam Gabi Dobre”, ediţia a XXIII-a.
Evenimentul se va desfășura la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, după următorul program:
Vineri, 14 octombrie
- Ora 16.00 - Concurs Național de Interpretare a Muzicii Folk
- Ora 19:30 – Recitaluri: Marius Glonț & Grup Folk, Dinu Olărașu, Maria Gheorghiu, Emeric Imre;
Sâmbătă, 15 octombrie
..Citeste mai departe..

1 2 3 4