Ultima editie tiparita in format pdf

Hristos S-a Înălţat!


Astăzi, 25 mai, creştinii ortodocşi comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului.
Este Înălţarea!
Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu, de unde va veni iarăși, dar care până atunci îl ascunde privirilor oamenilor. Şi acel timp, acea revenire a Lui Isus, se apropie, este din ce în ce mai aproape.
Vremurile sunt din ce în ce mai tulbure, oamenii sunt ademeniţi, înşelaţi pentru a urma întocmai calea dictată dintr-o anumită sferă de influenţă, cale în care Dumnezeu nu se regăseşte!
Oamenii, în marea lor parte, par a nu mai fi oamenii pe care Dumnezeu I-a făcut! Au o răutate aparte şi par tot mai mult înfometaţi de a avea averi şi putere! Acesta nu este omul creeat de Dumnezeu!
..Citeste mai departe..

Au fost premiaţi câștigătorii Concursului regional „Lecții cu Nichita”

La sediul Colegiului Național „Nichita Stănescu” din Ploieşti a avut loc astăzi, 30 martie, festivitatea de premiere a celor 65 de elevi câștigători ai ediţiei a XII-a a Concursului regional „Lecții cu Nichita”.
În cadrul celor patru secțiuni ale concursului, respectiv traducere, fotografie, desen și film - scurt metraj, au participat peste 200 de elevi din clasele V – XII, din unitățile de învățământ preuniversitar din România.
Premiile în bani, în valoare de 5.000 de lei, au fost acordate de către Primăria Municipiului Ploiești, instituţie care a fost reprezentată, la festivitate, de către viceprimarul municipiului Ploiești, Daniel Nicodim.
..Citeste mai departe..

Miercuri, 22 martie, se deschide cea de-a 18-a ediţie a Festivalului artelor „Nichita la echinocţiu”

Centrul Județean de Cultură Prahova organizează, în perioada 22-31 martie a.c., cea de-a 18-a ediţie a Festivalului artelor „Nichita la echinocţiu”.
Ca şi la ediţiile precedente, Centrul Dramatic Mythos – Palatul Culturii Ploieşti propune un program consistent, onorat de prezența unor personalități ale culturii și artei românești, un program în care spectacolele, expozițiile, atelierele de creație, proiecţiile de film etc., au rolul de a apropia tânăra generație de valori ale spiritualității românești.
Toate acestea se desfășoară sub patronajul spiritual al marelui poet ploieștean Nichita Stănescu, pentru publicul ploieștean și nu numai, în vremurile acestea în care amenințarea cu uitarea importantelor valori autentice ale trecutului culturii și artei românești pare a fi iminentă.
..Citeste mai departe..

Eveniment cultural – artistic la Muzeul “Conacul Bellu” din Urlaţi, sâmbătă 18 martie

Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, anunţă că sâmbătă, 18 martie a.c., începând cu ora 10.30, la sediul său din Urlați, strada Orzoaia de Sus nr. 12, are loc un eveniment cultural-artistic deosebit, realizat în colaborare cu Primăria Urlaţi şi Casa de Cultură Urlaţi.

În program:
- Lansarea volumului „SAKURA”, autor: Adina Mandalac;
- Vernisajul expoziţiei de pictură „CULORILE TIMPULUI”, ce reuneşte lucrările doamnelor Elvina Draghina, Teodora Rînciog şi Maria Nicolae.

..Citeste mai departe..

Matineu muzeal cu ocazia a 508 ani de atestare documentară a Oraşului Urlaţi

Vineri, 17 martie a.c., începând cu ora 11.00, la Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, se desfăşoară Matineul muzeal „Întâlnire cu Primăvara, anotimpul bucuriei - la 508 ani de atestare documentară a Oraşului Urlaţi”.
Invitaţi: prof. Iuliana şi prof. Robert Stan de la Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” din Urlaţi


..Citeste mai departe..

Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploieşti organizează “Mărţişoare pe portativ”

Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” anunţă că joi, 2 martie a.c., începând cu ora 11.30, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, are loc spectacolul musical-artistic intitulat “Mărțișoare pe portativ”.
În cadrul acestui spectacol dedicat Zilei Internaționale a Femeii vor evolua elevi de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploiești:
- Ioana Andreescu-pian, Anthuza Georgescu- voce și pian;
- Zefir Brezeanu- vioară;
- Iulia Popa și Horia Băzăvan-actorie,
- Iulia Dragnea și Darius Moise – chitară clasică.
În program sunt lucrări de: Frederic Chopin, Antonin Dvorak, Pablo de Sarasate, Tiberiu Brediceanu și Jorge Cardoso.
Intrarea este liberă

..Citeste mai departe..

Pe 1 martie, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova are loc vernisajul expoziției de acuarele „Preludii cromatice”, aparţinând artistului Eugen Măcinic

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează miercuri, 1 martie a.c., la ora 16.00, la sediul muzeului din Ploieşti, B-dul Independenţei nr. 1, vernisajul expoziției de acuarele „Preludii cromatice”, aparţinând artistului Eugen Măcinic. Expoziția poate fi vizionată în prima jumătate a lunii martie, la etajul muzeului, de marți – duminică, între orele 9.00 – 17.00. Eugen Măcinic s-a născut în 5 martie 1964, la Sebeș, iar pasiunea pentru pictură i s-a manifestat de timpuriu, prima sa expoziție personală fiindu-i organizată când încă era elev la liceu.
..Citeste mai departe..

A fost lansat volumul „Primul Război Mondial – între realitate şi ficţiune” autor prof. Gabriela Gîrmacea

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a găzduit vineri, 24 februarie a.c., un eveniment publicistic deosebit, anume lansarea volumului „Primul Război Mondial – între realitate şi ficţiune”, autor prof. Gabriela Gîrmacea.
n cadrul activității, prof. dr. Maria Mariana Gheorghe – inspector şcolar pentru istorie, prof. dr. Elena Ruxandra Petre, prof. dr. Paul Alexandrescu, istoric şi Florentina Ion, fondatorul și CEO Didactica Publishing House, au vorbit publicului despre necesitatea cunoașterii a acestui eveniment tragic și semnificativ din istoria poporului român dar și a impactului pe care l-a avut asupra oamenilor.
..Citeste mai departe..

Vreţi să vedeţi cum se confecţionează mărţişoarele?

Veniţi la Palatul Culturii, salonul Orion, unde se organizează ateliere de confecţionare a acestora

Centrul Județean de Cultură Prahova organizează, în perioada 27 februarie – 1 martie a.c., atelierele de confecționare a mărțișoarelor, după modele tradiționale specifice județului Prahova.
Atelierele se vor desfășura la Palatul Culturii, salonul Orion, etajul al doilea, în intervalul 10:00-15:00.
Cu acest prilej va fi proiectat un material de prezentare privind modul de confecționare a mărțișoarelor, materialele utilizate, semnificații și superstiții legate de șnurul alb-roșu, originile acestuia, modele de mărțișoare din țară și, în special, din județul Prahova.
..Citeste mai departe..

173 de ani de la naşterea poetului national Mihai Eminescu

Cu prilejul celei de-a XIII-a ediții a Zilei Culturii Naționale şi împlinirii a 173 de ani de la naşterea poetului naţional, Mihai Eminescu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale invită cetăţenii, în perioada 13-15 ianuarie 2023, să participe la următoarele evenimente omagiale dedicate personalităţilor culturii prahovene şi naţionale:

- Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploieşti, 13 ianuarie, ora 10.00: Evocare: „Nicolae Simache – exemplu de dăruire şi abnegaţie în domeniul culturii”. Participă elevii clasei a III-a de la Şcoala Gimnazială „I. A. Bassarabescu” Ploieşti, coordonaţi de prof. Ştefania Evelina Diaconu.
..Citeste mai departe..

“I. L. Caragiale: Viața și opera”

Lansare de carte la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova Didactica Publishing House,


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul “Ion Luca Caragiale” Ploieşti anunţă lansarea biografiei „Ion Luca Caragiale: Viața și opera”, o abordare mai puțin convențională asupra activității unuia dintre autorii care a influențat semnificativ literatura română.
Evenimentul de lansare va avea loc vineri, 18 noiembrie, de la ora 10.00, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Ploiești, din str. Toma Caragiu, nr. 10, în prezența autorului, prof. Gabriela Gîrmacea, și va fi urmat de o sesiune de autografe, ne anunţă Biroul de presă al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, într-un comunicat de presă.
“Prin intermediul cărţii pe care o lansăm la Ploieşti, ne propunem să aducem în atenţia publicului biografia de atmosferă. A fost scrisă cu intenţia de a contura contextul în care Caragiale a creat, evidenţiind fapte, mentalităţi şi idei pentru a contura repere în înţelegerea operei. Ilustraţiile, fotografiile, cronologia celor mai importante momente în evoluţia mişcării teatrale constituie un demers de apropiere a cititorului pentru a citi şi a înţelege opera lui I. L. Caragiale”, a precizat prof. Gabriela Gîrmacea, autorul biografiei, în comunicatul respectiv.
..Citeste mai departe..

1 2 3 4