Ultima editie tiparita in format pdf

Române, limba ta maternă este limba română, nu limba engleză!


Uitaţi-vă, ploieşteni, în jurul vostru şi veţi vedea câte denumiri şi expresii sunt în limba engleză!

Limba română a ajuns să fie limbă străină în Ploieşti? Horror!

Pentru că tot a fost Ziua Limbii Române, pe 31 august, aveţi curiozitatea, ploieşteni, să ştiţi câte denumiri de magazine, de exemplu, mai sunt în limba română?
Uitaţi-vă în jurul vostru, când mergeţi prin oraş, şi veţi vedea că limba română este... străină în Ploieşti!
Da, sună oribil, dar acesta este adevărul!
De ce pui nume ca Ploieşti City...., când poţi scrie Oraşul Ploieşti....? De ce să se scrie „Bike” şi nu „Bicicletă”? De ce să spui „Green” când poţi spune „Verde”?
..Citeste mai departe..

31 august, Ziua Limbii Române!

Din anul 2011, ziua de 31 august este marcată ca fiind Ziua Limbii Române.
În acel an, Parlamentul României avea să voteze propunerea legislativă iniţiată de scriitorul Corneliu Leu, acestuia alăturându-se Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români și Ligya Diaconescu director al unei revistei internaționale.
S-a depus un memoriu, semnat de cei trei, ca în 31 august să se sființească, prin zărbătorire, Ziua Limbii Române.
Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, preluată de la inițiatori de senatorul Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România.
..Citeste mai departe..

Avem festival folcloric în Ploieşti, „Prahova Iubește Basarabia”!

Se închide circulația rutieră pe strada Erou Călin Cătălin (colț cu B-dul Republicii până la colț cu str. Emile Zola - zona dintre Palatul Culturii și Palatul Administrativ – intrarea B)

În acest sfârşit de săptămână se desfăşoară, în Ploieşti, ediţia a VI-a a Festivalului folcloric intitulat „Prahova Iubește Basarabia”, organizat de Centrul Județean de Cultură Prahova – Consiliul Județean Prahova. Nu avem apă caldă, dar avem festivaluri şi „artă murală”, în paranteză fiind spus! Bun aşa!
..Citeste mai departe..

Ziua porților deschise la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi

Evenimentul este organizat de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române

Miercuri, 27 iulie 2022, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi – ediţia a XI-a.
Astfel, iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, situată la aproximativ 8 km vest de municipiul Ploiești, pe partea dreaptă a șoselei Ploiești - Târgșor, județul Prahova, pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic, se spune într-un comunicat de presă primit din partea Muzeului de Istorie Prahova şi semnat de către dr. Bogdan Ciupercă.
..Citeste mai departe..

Cui îi este frică de reapariţia fenomenului Cenaclul Flacăra?

Un institut, care nu are statut de legifernat şi nici nu e vreo Instanţă de judecată, „respinge în mod categoric organizarea unei noi ediții a Cenaclului Flacăra”!

Străinii pot să organizeze şi să suţină spectacole pe plajele din România, dar românul Andrei Păunescu nu este lăsat să susţină Cenaclul Flacăra pe plaja din Corbu!

Cei aflaţi în a doua tinereţe, cum se spune, îşi aduc aminte despre ce era cândva Cenaclul Flacăra, condus de către marele poet Adrian Păunescu.
Era mai mult decât o activitate culturală. Era un loc în care tinerii, dar nu numai ei, puteau dansa, puteau scanda, puteau cânta la unison, adică puteau face ceea ce prin alte spectacole nu puteai face în acea perioadă a regimului socialist.
Cenaclul Flacăra a fost un adevărat fenomen! A fost ca o evadare din Dictatura acelor vremuri!
..Citeste mai departe..

În România, limba maternă este limba română, nu engleza, totuşi!

Până şi pe panourile prin care se anunţă că în acel loc se renovează o clădire, sloganurile apar în limba engleză!

Trebuie să se ştie că aici este România, nu UK şi nici USA!

Este excelent că, la Ploieşti, se renovează casa compozitorului Paul Constantinescu! Totuşi, de ce trebuie a se scrie acel slogan în limba engleză?
„Working together for green, competitive and inclusive Europe”, când se putea scrie „Lucrând împreună pentru o Europă verde, competitivă și favorabilă incluziunii”!
Oameni buni, aici vă aflaţi în România, ţară în care limba maternă este limba română, nu limba engleză!
Mda, acum se introduce „green” peste tot, că mai e un pic şi se va spune şi despre cer că nu mai este albastru, ci „green”!
..Citeste mai departe..

Marţi, 12 iulie, Laura Bretan concertează la Filarmonica din Ploieşti

Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti găzdieşte marţi, 12 iulie, un eveniment deosebit.
De la ora 19:00, celebra Laura Bretan susţine un concert de voce şi pian, concert ce se anunţă inedit.
Artista va fi acompaniată de Giora Linenberg din Israel, pianist (colaborator al Larei Fabian si a lui Andrea Bocelli), dirijor al Orchestrei Filarmonice din Tel Aviv și producător, între altele, al albumului „World I See” – albumul de debut al Laurei, încununat cu Discul de Aur, acordat de Universal Music Group.
Recitalul va include arii din opere, piese celebre crossover, dar și compoziții proprii ale Laurei Bretan. Biletele se găsesc la agenția Filarmonicii și online, aici: https://filarmonicaploiesti.ro/concert/laura-bretan-in-concert-12-iulie-2022/.
Laura Bretan este o cântăreață americană de origine română remarcată pe plan național și internațional datorită vocii sale și a puterii de transmisie artistică.


..Citeste mai departe..

Ploieştiul devine, din nou, loc pentru filmări!

După ce în toamna anului trecut, la Palatul Culturii Ploieşti, s-au filmat secvenţe din filmul "Călătorie în jurul Pământului în 80 de zile", iată că acum, în 2022, aici se filmează şi unele scene din pelicula "George Enescu".
De reţinut şi că vor avea loc oaresce restricţii de circulaţie pe timpul filmărilor, după cum anunţă Primăria Ploieşti, astfel:

MARȚI – 28 IUNIE 2022:
- Între orele 11.00 – 18.00, va fi închisă circulația rutieră și va fi restricționat traficul pietonal pe str. Slt. Erou Călin Cătălin (colț cu B-dul Republicii până la colț cu str. Emile Zola - zona dintre Palatul Culturii și Palatul Administrativ – intrarea B);
..Citeste mai departe..

Sărbătoare mare în Ortodoxie, 24 iunie – Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi, 24 iunie, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută şi sub denumirea de Drăgaică sau Sânziene.
Pentru Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătoresc atât zămislirea (23 septembrie, 9 decembrie), cât şi nașterea (8 septembrie, 24 iunie), dar şi alte evenimente din viață lor (că Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul), scrie crestinortodox.ro


..Citeste mai departe..

Sărbătoarea Rusaliilor - Pogorârea Sfântului Duh

Pe 12 şi pe 13 iunie a.c., creştinii ortodocşi sărbătoresc Rusaliile. Este o sărbătoare foarte importantă, aproape la fel de importantă ca şi Învierea.
Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh se prăznuiesc la 50 de zile de la Învierea Lui Isus şi la 10 zile de la Înălţarea Sa.
„Dacă prin lucrarea Duhului Sfânt, Dumnezeu Fiul S-a pogorat din ceruri şi S-a întrupat, tot prin Duhul Sfânt ni se împărtăşeşte viaţa dumnezeiasca şi omenească a lui Hristos. Pogorârea Sfantului Duh este actul de trecere a lucrării mantuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa în oameni”, scrie crestinortodox.ro.
Într-o altă ordine de idei, românii, atât cei de la stat, cât şi cei de la privat, au liberă ziua de luni, 13 iunie, a doua zi de Rusalii

..Citeste mai departe..

Rezultate prestigioase ale Palatului Copiilor Ploieşti la Concursul „Alize” Olteniţa

Palatul Copiilor Ploiești a fost reprezentat, la finele lunii mai, la Concursul Județean cu Participare Națională „Alizeˮ Oltenița de către elevii de la trei cercuri și anume: muzică populară, etnografie - folclor și gimnastică ritmică, coordonaţi de prof. Cristina Stănescu, prof. Sorin Petre şi prof. Maria Anghel.
Astfel, elevii de la dans popular au obținut locul I și Premiul Special pentru coregrafie.
Elevele de la gimnastică ristmică au obținut următoarele rezultate: PINOCHIO Peewee - Locul I şi Premiul Special al Juriului pentru Impresie Artistică, iar JUMPERS Juniori - Locul I şi Premiul Special al Juriului pentru Coregrafie.
Eleva Cărnuță Bianca-Mihaela, de la muzică populară a câștigat Premiul I la categoria 11-14 ani
..Citeste mai departe..

1 2 3 4