Ultima editie tiparita in format pdf

Specialişti: Iaurtul, alimentul care nu trebuie să lipsească din frigider


Iaurtul este considerat de către specialiştii în nutriţie printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide, lipide, calciu, zinc, magneziu, fosfor, vitamine din grupul B şi, desigur, bacteriile lactice vii), iaurtul ocupa locul 2 în ierarhia alimentelor sănătoase, imediat după legume şi fructe, scrie revista Doctorul Zilei.

Un studiu realizat în 2013 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a evidenţiat că 9 din 10 persoane sunt de părere că românii mănâncă nesănătos şi că afecţiuni precum obezitatea, bolile cardiovasculare şi diabetul sunt determinate sau favorizate de un stil de viaţă sedentar şi de o alimentaţie dezechilibrată.

..Citeste mai departe..

Ce înseamnă Ordonanţa privind salarizarea pentru sectorul sanitar?

Guvernul României a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru salarizarea în sistemul public. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat că de prevederile ordonanţei vor beneficia 650.000 de oameni, dar marele câştigător este domeniul sanitar. Creşterile salariale din Sănătate se aplică pentru 163.000 de persoane.

Câteva exemple:

·       medicul primar gradaţia 5, are o creştere de 914 lei;

·       medicul specialist gradaţia 5, are o creştere de 557 lei;

·       medicul rezident anul VI-VII, are o creştere de 746 lei;

·       medicul rezident anul III, are o creştere de 294 lei;

·       medicul rezident anul I, are o creştere de 312 lei;

Întrucât Ordonanţa prevede creşterea salariilor de bază, pentru medicii rezidenţi s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei. Se menţine valoarea lunară a bursei de 670 lei.

..Citeste mai departe..

Controale privind folosirea produselor Hexi Pharma în spitalele publice

În urma apariţiei în presă a unor suspiciuni de folosire a produselor Hexi Pharma în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Inspecţia Sanitară de Stat a dispus efectuarea unui control inopinat în toate spitalele publice din ţară. Concluziile intermediare sunt următoarele:

*La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, controlul a arătat că flaconul care apărea pe o înregistrare video conţinea, în fapt, produsul ANIOSYME DD1. Pentru că produsul fusese cumpărat (nu şi produs) de la Hexi Pharma, logo-ul companiei se găsea pe flacon.

*La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pe secţiile de Obstetrică-Ginecologie şi ORL, au fost găsite două flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate. Ambele recipiente au fost ambalate, sigilate şi scoase de pe secţii.

*La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, controlul a relevat că mai există un număr redus de produse Hexi Pharma folosite în activitatea curentă.

..Citeste mai departe..

Comunicat de presă MS: “Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Argeş nu are nicio legătură medicală cu vaccinarea”

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public despre o aşa-zisă legătură între afecţiunile digestive grave ale copiilor din Argeş şi vaccinuri, Ministerul Sănătăţii insistă asupra următoarelor clarificări:

“La începutul acestui an, au fost înregistrate în România, cu precădere în judeţul Argeş, 24 de cazuri de afecţiuni digestive grave la copii. Dintre aceştia, 19 copii au dezvoltat Sindrom Hemolitic-Uremic. La 11 cazuri a fost confirmată prezenţa aceleiaşi tulpini de bacterie E-coli enterohemoragică de tip O26. Bacteria E-coli enterohemoragică este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventă cauză a Sindromului Hemolitic-Uremic.

..Citeste mai departe..

Activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă, considerată experienţă profesională şi/sau în specialitate

Guvernul a completat şi modificat Statutul personalului voluntar din serviciile de urgenţă, în scopul îmbunătăţirii cadrului legislativ de recunoaştere a activităţii de voluntariat la nivelul comunităţilor şi, implicit, al creşterii numărului membrilor activi din serviciile voluntare.

Astfel, activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă se va considera experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite, potrivit noilor reglementări.

De asemenea, se reglementează parcursul profesional al voluntarului şi se stabilesc competenţele minime pe care trebuie să le aibă fiecare membru al serviciilor de urgenţă voluntare pentru a putea evolua în această carieră.

..Citeste mai departe..

Lansarea Planului Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale

Ministerul Sănătăţii a lansat, la data de 26 aprilie a.c., Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018.

În cadrul conferinţei, ministrul Sănătăţi a prezentat un sumar al acţunilor de control şi de evaluare a infecţiilor nosocomiale, demarate în ianuarie 2016, precum şi principalele repere ale Planului Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018.

Planul include un ansamblu de măsuri care vizează prevenţia, reducerea incidenței, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor nosocomiale.

În vederea fundamentării Planului Strategic, Ministerul Sănătăţii a derulat următoarele activităţi:

1.     Evaluarea  activităţilor specifice şi a structurii de personal din 112 spitale la nivel naţional, selectate pe baza tipului de activităţi medicale desfăşurate, corelate cu riscul de apariţie a infecţiilor nosocomiale şi de emergență a rezistenței bacteriilor la antimicrobiene (spitale județene de urgență, institute clinice, spitale de boli infecţioase, maternităţi).

..Citeste mai departe..

Primul Plan Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului în România pentru perioada 2016-2020

Ministerul Sănătăţii a prezentat primul Plan Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC), care înglobează strategii noi de control al cancerului în România, conform direcţiilor comune de la nivel european în ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului. Planul include o serie de programe prin care se urmăreşte reducerea mortalităţii şi a incidenţei cancerului, precum şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei la risc şi creşterea calităţii vieţii bolnavilor de cancer.

Astfel, sunt prevăzute noi programe pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de sân şi cancerul colorectal, strategii de îmbunătăţire a performanţei actualului Program Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, cu pilotarea regională a screening-ului primar HPV (Human Papilloma Virus), conform recomandărilor recente ale Ghidurilor Europene.

..Citeste mai departe..

Proiect de cooperare transfrontalieră româno-ungară de dezvolatre a infrastructurii pentru screening mamografic

 Vineri, 8 aprilie, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, alături de Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu şi ministrul ungar al Sanatatii, János Lázár, a participat în Ungaria la o conferinţă de presă organizată în contextul Proiectului de cooperare transfrontalieră Româno-Ungară „Dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în Microregiunea Hódmezovásárhely, Szentes şi Arad”.

..Citeste mai departe..

Dezbatere pe marginea lansării Programului “Mama şi Copilul”

Vineri, 25 martie, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a participat la cea de-a doua dezbatere organizată de Ministerul Sănătăţii cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş pe marginea lansării Programului Mama şi Copilul, în cadul unei vizite de lucru la Târgu Mureş. Astfel, în prima parte a vizitei la UMF Târgu Mureş, ministrul Sănătăţii a discutat o serie de aspecte legate de problematica rezidenţiatului şi a modalităţilor de acoperire a necesarului de cadre medicale. De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat faptul că are în vedere organizarea unei întâlniri cu vice-premierul Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu privire la segmentul spitalelor aflate în administrarea Consiliilor Locale, precum şi în ceea ce priveşte acoperirea deficitului de personal sanitar, la data de 7 aprilie, în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii.

..Citeste mai departe..

Mobilizare, în regim de urgenţă, pentru vaccinarea împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR)

Ministerul Sănătăţii a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgenţă, pentru desfăşurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR), în contextul apariţiei unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în judeţele Bistriţa şi Cluj. Ministerul Sănătăţii face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor şi la mediatorii sanitari de a intensifica acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevaccinaţi. De asemenea, MS solicită părinţilor să nu refuze vaccinarea şi să se prezinte cu copiii la vaccinare.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte importanţa vaccinării ca fiind cel mai important act de prevenţie în apariţia principalelor boli transmisibile.

Specialiştii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localităţi din judeţul Bistriţa Năsăud situate la graniţa cu judeţul Cluj, în care există comunităţi unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinaţi.

..Citeste mai departe..

Ministerul Sănătăţii a lansat Programul “Mama şi Copilul”

*Toate unităţile spitaliceşti de specialitate din România vor fi dotate cu incubatoare

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş- Cadariu, a anunţat  alocarea fondurilor necesare din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru dotarea tuturor spitalelor cu necesarul de incubatoare. La începutul acestui an, Ministerul Sănătăţii a demarat un proces de colectare de date de la toate unităţile spitaliceşti cu secţii de obstetrică-ginecologie şi neonatologie din ţară, atât de la nivelul unităţilor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi a unităţilor spitaliceşti, care în urma procesului de descentralizare se află în subordinea Consiliilor Locale.

..Citeste mai departe..

    1 2 3 4 5 6 7