Ultima editie tiparita in format pdf

Întâlnire între ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii tinerilor medici care au obţinut punctaj de promovare la concursul de Rezidenţiat din anii 2015-2017


Prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, s-a întâlnit cu reprezentanţii tinerilor medici care au obţinut punctaj de promovare la concursul de Rezidenţiat din anii 2015-2017, dar nu au loc sau post.

“Susţin şi sprijin orice medic care doreşte să muncească în ţara sa pentru pacienţii români şi pentru sistemul nostru de sănătate. Însă Rezidenţiatul este un concurs, nu un examen, având o limită de locuri/posturi corelate cu capacitatea de pregătire a centrelor universitare şi cu resursele financiare alocate. Anul acesta am primit aprobare de suplimentare cu 95 de locuri pentru domeniul medicină. Dar cred că cel mai important acum pentru dumneavoastră este să vă dăm posibilitatea să vă angajaţi în sistem.

..Citeste mai departe..

Chirurgia valvulară minim invazivă, soluţia pentru bolile cu cea mai mare rată de mortalitate

Afecţiuni care în trecut te condamnau la moarte sunt rezolvate astăzi pe cale chirurgicală, chiar şi atunci când, teoretic, pacientul n-ar putea suporta o operaţie. Pentru că tehnica modernă a evoluat atât de mult încât totul se poate face la microscop. Şi, pe măsură ce trece timpul, se vor face şi mai multe, scrie revista Doctorul Zilei.

Conform raportului din 2015 a Băncii Mondiale, România ocupă locul 1 la mortalitatea din cauze cardiovasculare în Europa, cu un număr de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE (43.8 la 100.000 de locuitori). Statistica nu arată însă şi gravitatea situaţiei la nivelul pacienţilor. Unii dintre ei, până nu demult, nu aveau nicio şansă să fie operaţi, pentru că nu ar fi putut suporta o intervenţie chirurgicală clasică, cu bătrânul bisturiu, atestat pentru prima dată documentar în anul 1564.

Operaţie „la milimetru”

În viitorul imediat, pacienţii operaţi pe inimă prin chirurgia valvulară minim invazivă vor rămâne cu semne atât de mici, încât nici nu îşi vor mai putea da seama, la câteva luni de la externare, că au trecut printr-o intervenţie chirurgicală.

..Citeste mai departe..

Specialişti: Iaurtul, alimentul care nu trebuie să lipsească din frigider

Iaurtul este considerat de către specialiştii în nutriţie printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide, lipide, calciu, zinc, magneziu, fosfor, vitamine din grupul B şi, desigur, bacteriile lactice vii), iaurtul ocupa locul 2 în ierarhia alimentelor sănătoase, imediat după legume şi fructe, scrie revista Doctorul Zilei.

Un studiu realizat în 2013 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a evidenţiat că 9 din 10 persoane sunt de părere că românii mănâncă nesănătos şi că afecţiuni precum obezitatea, bolile cardiovasculare şi diabetul sunt determinate sau favorizate de un stil de viaţă sedentar şi de o alimentaţie dezechilibrată.

..Citeste mai departe..

Nutriţionist: „Din farfurie pleacă sănătatea noastră. Şi cea fizică, şi cea emoţională”

Facem diete peste diete, toate auzite de la prieteni. Dacă nu slăbim imediat, e jale: scoatem colţii şi nimic nu ne mai mulţumeşte. Din start, abordarea aceasta este greşită. În exclusivitate pentru Doctorul zilei, nutriţionistul Alina Stoica explică de ce

– Doctorul zilei: Ne îngrăşăm, slăbim, iar ne îngrăşăm… o ţinem numai într-o dietă! O fi bine?

– Nutriţionist Alina Stoica: Evident, nu! Toate oscilaţiile de greutate sunt cauzate de aceste dezechilibre majore: soluţiile luate de la prieteni, soluţiile mamei, soluţiile soţului sunt raportate la nevoile noastre. Ei, bine, este o abordare greşită. În momentul în care dorim soluţii personalizate abia atunci putem să realizăm dacă ne ajută ceva sau nu. Şi aceste soluţii personalizate se rezumă la starea noastră de sănătate, la simptomatologia curentă, la afecţiunile pe care le avem, pe care suntem predispuşi să le avem în funcţie de moştenirea genetică, la un set de analize medicale, dar nu la analize de la A la Z, ci analizele care se pot face în urma primei evaluări la nutriţionist.

..Citeste mai departe..

Psiholog: ”Flexibilitatea este o formă a inteligenţei care produce efecte benefice”

Este cunoscut faptul că persoana cea mai flexibilă controlează întreg sistemul. În fapt, flexibilitatea este valoarea pe care omul a împrumutat-o de la natură, şi care ne-a ajutat în decursul istoriei să evoluăm. Atunci când am fost rigizi şi fixişti, istoria s-a oprit în loc şi a atras după sine catastrofe.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, manifestăm flexibilitate atunci când dăm voie schimbării să se producă şi ne folosim creativitatea pentru a găsi o modalitate de schimbare potrivită atât nouă, cât şi persoanelor din cadrul sistemului. “Flexibilitatea este o formă a inteligenţei care produce efecte benefice asupra societăţii şi ne dă voie să vedem situaţia şi din perspectiva oamenilor din jurul nostur. Dacă EU mă schimb şi-ţi dăruiesc alt comportament, alt tip de gândire şi emoţii diferite, TU îmi răspunzi diferit faţă de trecut, deci şi TU te schimbi!

..Citeste mai departe..

6 modalităţi prin care masajul îţi îmbunătăşeşte sănătatea

Consideri masajul o indulgență? Poate. Însă această tehnică de relaxare are şi o componentă de sănătate – de la eliminarea durerii şi inflamaţiei până la reducerea stresului şi anxietăţii, iar toate aceste beneficii sunt dublate de studii. Bogdan Begligiu, terapeut la Centrul Holistic Tummo Reiki, îţi spune care sunt cele mai importante 6 rezultate pe care le vei observa după câteva şedinţe de masaj.

„Statul pe scaun la birou, munca în picioare, condusul pentru lungi perioade – astfel de activităţi cotidiene creează tensiune la nivelul muşchilor, care odată devenită cronică are efecte secundare atât la nivelul corpului, cât şi al minţii. Tensiunea musculară persistentă poate priva circulaţia sângelui şi a nutrienților care ajung la organe şi ţesuturi.

..Citeste mai departe..

Vinul roşu, ”medicamentul” natural care ţine cancerul şi bătrâneţea la distanţă

Consumat în cantităţi moderate (două pahare pe zi/bărbaţii şi un pahar pe zi/femeile), vinul, în special cel roşu sec, are efecte benefice asupra inimii şi vaselor de sânge. Ultimele studii au arătat că ar contribui la creşterea speranţei de viaţă şi la prevenirea unor forme de cancer.

Licoarea lui Bachus este considerată un adevărat medicament: creşte elasticitatea vaselor de sânge şi colesterolul bun, menţine sănătatea creierului şi reduce riscul de demenţă, reglează glicemia, ajută la digestie şi creşte speranţa de viaţă.

..Citeste mai departe..

Copiii diagnosticaţi cu sindromul Down vor beneficia de însoţitor

Ministrul Sănătăţii, prof.dr. Florian Bodog şi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, au semnat la data de 28 februarie, ordinul de modificare şi completare a Anexei nr. 1 a Ordinului 1306/1883/2016, pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora.

Modificarea şi completarea actului normativ menţionat a fost realizată ca urmare a multiplelor sesizări adresate atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, de către asociaţii de părinţi ai copiilor diagnosticaţi cu afecţiuni genetice grave, precum sindrom Down, fibroza chistică, epidermoliza buloasă.

..Citeste mai departe..

Şase simptome neobişnuite ale infarctului care apar în cazul femeilor şi sunt adesea ignorate

Atât în cazul femeilor cât şi în cazul bărbaţilor, afecţiunile inimii sunt principalele cauze de deces, însă numărul femeilor care mor din cauza acestor afecţiuni este mai mare decât cel al bărbaţilor. Mai exact, bolile de inimă ucid mai multe femei decât toate tipurile de cancer la un loc, scrie revista Doctorul Zilei. Simptomele afecţiunilor inimii la femei sunt diferite faţă de cele care apar la bărbaţi. Dacă în cazul sexului masculin, cel mai frecvent semn al atacului de cord este durerea puternică în piept, la femei simptomele infarctului nu includ întotdeauna dureri în piept şi sunt mai subtile.

Dureri în piept sau disconfort. Durerile în piept sunt cel mai comun simptom pentru un atac de cord însă unele femei nu prezintă astfel de manifestări. Femeile pot simţi un fel de presiune sau sentiment de plin, iar durerea pote fi oriunde în piept, nu doar în partea stângă. Senzaţia din timpul unui infarct este disconfort extrem.

..Citeste mai departe..

Secretele purtării aparatului dentar

Zâmbetul perfect este dorinţa multor adulţi, de aceea, cei mai mulţi dintre ei apelează la tratamente ortodontice pentru o aliniere perfectă a danturii. Deşi aparatul dentar tinde să fie asociat cu copiii, în prezent, mulţi adulţi aleg să poarte un aparat dentar special pentru a scăpa de complexul dinţilor strâmbi, scrie revista Doctorul Zilei.

Din momentul în care începem să purtăm aparat dentar, indiferent de vârstă, ne asumăm o responsabilitate importanta. Acest lucru este necesar, deoarece în această perioadă dintâi au nevoie de o atenţie deosebită pentru a-i proteja de degradare, de colorare şi de boli gingivale. Ar trebui, de asemenea, să fie luate măsuri de precauţie pentru a evita deteriorarea aparatului dentar. De exemplu, este recomandat să se evite consumul de dulciuri gumate sau lipicioase.

Secretul periajului când porţi aparat dentar

Cu toate că perierea de două ori pe zi este recomandarea standard de îngrijire orală, atunci când purtaţi aparat dentar, ar trebui să vă spălaţi după fiecare masă – chiar şi după micile gustări din timpul zilei sau din noapte.

..Citeste mai departe..

Prof. dr. Pavel Chirilă: „Nu hrăni cancerul!”

GREŞELI GRAVE de alimentaţie care te îmbolnăvesc

Medicul Pavel Chirilă este unul dintre promotorii alimentaţiei sănătoase şi, în fiecare zi, îi trec pragul oameni cu probleme grave de sănătate pentru a-i cere sfatul. În cartea sa „Nu hrăni cancerul! Alimentaţia este aliatul tau împotriva cancerului”, medicul atrage atenţia că factorii alimentari declanşatori de cancer sunt în special zahărul alb, sărurile nitrice din compoziţia preparatelor din carne (mezeluri) sau sub formă de azotaţi, folosiţi în agricultura europeană, scrie revista Doctorul Zilei.

În stomacul omului o parte din aceste săruri se transformă, în combinaţie cu acidul clorhidric, într-o substanţă numită dimetil-nitrozamil, 100% cancerigen. Dacă dimetil-nitrozamina este administrată unui şobolan, în 14 zile declanşează cu certitudine cancerul, efectuându-se diverse experiente pe animalul bolnav.

..Citeste mai departe..

    1 2 3 4 5