Ultima editie tiparita in format pdf

Nicolae Băciuţ: „Cursurile Universităţii Populare de vară „Nicolae Iorga” de la Văleni fac mai mult decât cursurile de la facultate”

Publicat pe 2016-08-30 14:23:02Daniel Mihu

-De câţi ani veniţi la această manifestare culturală de la Vălenii de Munte?

-La Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga” sunt pentru a patra oară şi de fiecare dată când am venit am avut sentimentul că vin la un izvor cu apă curată, rece, limpede pentru că rareori prinzi pe metru pătrat atât de multă „inteligenţie” românească, atâţi academicieni, atâţi oameni  de calitate. Cei din provincie nu au astfel de privilegii toată ziua. Şi de data aceasta, de la Eugen Simion şi până, să zic, Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj, care a venit în ultima zi, au fost mari personalităţi ale vieţii publice academice şi ştiinţifice din România şi atunci vii chiar ca să îţi încarci bateriile, nu pentru un an, de la o ediţie la alta, ci pe termen lung.

-Contează esenţial mesajele care se transmit aici!

-Ceea ce se întâmplă la Vălenii de Munte, în conferinţele pe care le susţin aceşti oameni minunaţi, sunt lucruri de esenţă. Poate le-ai ştiut în felul tău, le cunoşti, dar nuanţele care se pun în ecuaţie în astfel de conferinţe îţi luminează lucrurile şi te fac să înţelegi. Poate înţeleseseşi dinainte, dar era deficitar că îţi lipseau nişte detalii. Cei care vin aici să-şi expună judecăţi de valoare o fac cu un înalt profesionalism.

-Un exemplu...

-De pildă academicianul Eugen Simion, în contra curentului, a venit la Vălenii de Munte să reaşeze într-un adevăr înfiinţarea Academiei Române pentru că lumea, probabil şi emoţional, contextual, a început să pună întemeierea acestei instituţii în seama Monarhiei instalate în 1866 în Principatele Unite.

-Deci e marcată acum o aniversare mare: 150 de ani! Care e nuanţa?

-Academia a fost înfiinţată în 1866, dar înainte de urcarea pe tron a lui Carol I. Sigur că el a materializat proiectul, dar el a existat înainte de venirea lui şi Locotenenţa lui Alexandru Ioan Cuza a dat drumul acestui proiect. E foarte simplu să fii monarhist şi să joci un pic de parodie legată de simpatizarea monarhiei, dar adevărul nu-l poţi ascunde sub preş. A venit academicianul Eugen Simion şi mie mi-a lămurit lucruri, că nu ştiam aceste detalii şi înţelegeam multe aspecte diferit.

-Asta chiar e una dintre nuanţele fundamentale de care povesteaţi!

-Da. Vin aceşti oameni şi îţi aprofundează nişte teme importante de istorie naţională, de istorie culturală şi chiar merită să participi la astfel de cursuri. Ele fac mai mult decât nişte cursuri universitare. Nu intrăm în detaliile nuanţelor receptării unui curs la facultate. Aici vin cursanţii cu dorinţa de a asculta şi de a învăţa ceva. Aici eşti altfel atent!