Ultima editie tiparita in format pdf

Mai mulţi bani pentur elevi!

Publicat pe 2016-01-19 17:07:08Mihail Marinescu

 Finanţarea de bază asigurată de la bugetul de stat pentru învăţământul preuniversitar se majorează, în acest an, cu aproximativ 20% comparativ cu anul în curs, a decis Executivul României. Costul standard per elev în învăţământul gimnazial din mediul urban va creşte de la 2.520 de lei la 3.043 de lei, iar în mediul rural, de la 2.898 lei la 3.499 lei.

Costul standard reprezintă cheltuieli cu salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora.

De asemenea, este majorat şi costul standard per elev şi preşcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor şi cheltuieli prevăzute la articolul bugetar „bunuri şi servicii”, de la 312 lei cât era în 2015 la 321 lei în acest an.

Actul normativ stabileşte şi coeficienţii de diferenţiere pentru costurile standard per elev şi preşcolar şi coeficienţii de corecţie pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani.

Finanţarea de bază a unei unităţi şcolare rezultă prin multiplicarea costului standard per elev şi preşcolar cu coeficienţi specifici unităţii şcolare şi cu numărul de elevi şi se aprobă, anual, prin hotărâre a Guvernului.