Ultima editie tiparita in format pdf

Muzeul Petrolului intră în componenţa Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova

Publicat pe 2016-06-28 11:47:35Daniel Mihu

Director Prof. Dr. Emilia Iancu: „Vom pune în valoare tot ce deţinem ca muzeu”

 

-R: Vă rog să ne spuneţi cum aţi primit vestea că Muzeul Petrolului Prahova intră în componenţa Muzeului de Ştiinţele Naturii?

-Dr. Emilia Iancu: -Prahova este un judeţ foarte bogat atât în subsol – bogăţiile naturale, cât şi deasupra, unde are toate formele de relief. Îmi place să spun că judeţul Prahova este o mică Românie. Îmi place să spun că acest judeţ este deosebit de bogat atât prin valorile din adâncul pământului cât şi la suprafaţă. Inclusiv prin oamenii de aici care sunt ambiţioşi, vrednici.

-Nu este întâmplător că în statisticile economice, Prahova e mereu în primele trei locuri din România. Din ce spuneţi e şi normal să fie aşa.

-Cred că trebuie să readucem în memoria tuturor faptul că noi ne numeam „găzari”. Când noi, studenţii prahoveni, ne întâlneam eram foarte mândri că suntem din acest judeţ. Sper să punem în valoare tot ce deţinem noi la acest muzeu. 

-Interesant ce aţi spus de „găzari”. Termenul a fost folosit şi de oameni foarte pregătiţi, ca dumneavoastră, dar şi de oameni simpli. În anii ’70-’80 aşa se striga pe stadion la meciurile echipei locale, F.C. Petrolul, de către oameni simpli, dar pasionaţi, de acolo.

-Da, acesta era renumele nostru în facultate. Eram dornici ca judeţul nostru să fie cât mai grozav. De aceea ne-am numit şi „republicani”. 

-Argument excelent. Doar a existat „Republica de la Ploieşti” când toată România era monarhie. Acum, la ce mod va intra Muzeul Petrolului în componenţa Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova? Ne puteţi da câteva detalii tehnice.

- Deocamdată studiez foarte bine acest muzeu. Avem doi colegi care au lucrat la Muzeul Petrolului, care au participat la realizarea fişelor de inventariere pe baze ştiinţifice a patrimoniului de acolo. Trebuie să facem în aşa fel ca şi acest muzeu să fie cât mai vizitat, să readucem în atenţia publicului bogăţiile de acolo. Valoarea lor.

-Muzeul Petrolului va fi ca o completare a Muzeului Sării? Împreună vor fi un al etalon al bogăţiilor din pământ...

-Aşa vom realiza un reper mai puternic. Tot ce este natura, şi viu şi neviu. Este bine să ştim ce înseamnă natura şi să conştientizăm că suntem parte componentă a ei. Noi trebuie să ştim cum să întreţinem natura, să o îngrijim şi să o respectăm. Nu putem domina natura, dar o putem folosi în interesul nostru. Protejând-o!

-Îmi vorbiţi de parcă facem interviul în natură, nu într-un birou. Se remarcă imediat că aţi gândit profund aceste aspecte...

-Tocmai am venit de la Grădina Botanică Bucov, unde m-am uitat cum luptă plantele să trăiască, dar şi cum se uitau copiii la ele când ajungeau acolo. Este un spectacol extraordinar pe care aş vrea să îl vadă foarte multă lume.

-Am înţeles că la Muzeul Petrolului există 7 sau 8 piese de patrimoniu. Aveţi idee despre ce e vorba?

-Sunt 8 piese de categorie „tezaur” şi o piesă pentru categoria „fond”, iar celelalte sunt bunuri culturale. Bineînţeles şi noi le vom acorda respectul cuvenit. La fel cum facem şi cu piesele vechi de peste 200 de ani, material vegetal, din patrimoniul mostru actual, care pot fi privite ca o minune că încă există. Sunt foarte bine conservate, meritul fiind al colectivului de aici, care a venit cu contribuţii inedite şi interesante.

-Dar a contat foarte mult şi cum aţi făcut coordonarea lor. Am înţeles de la preşedintele CJ, ing. Mircea Cosma, că muzeul va fi şi la Bărcăneşti, deci la 5-6 kilometri de Ploieşti, şi va avea o suprafaţă de 8 hectare. E corect? Adică e posibil?

-Dumnealui este un om pasionat şi deja vede o clădire care va fi realizată acolo. Sperăm să fie aşa.

-L-am întrebat dacă există fondurile necesare şi mi-a spus că da.

-Va dura ceva timp realizarea muzeului şi încă nu ştiu sigur dacă la Bucov, Bărcăneşti sau Tătărani. Se va alege un spaţiu care va fi uşor de vizitat.

-Şi Muzeul Petrolului va fi o secţie a Muzeului Sării?

-Va fi o secţie independentă a Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova, care va fi ca o completare a ceea ce avem. A păstra ceea ce deţinem este în folosul generaţiilor viitoare. Nu totul se termină cu noi.

-Dar ţinând cont de eforturile pe care le-aţi făcut pentru realizarea Grădinii Botanice de la Bucov, iată altceva care a început tot cu dumneavoastră!

-Eu consider că, de fapt, continui visele înaintaşilor mei.