Elevii Colegiului „Mihail Cantacuzino” din Sinaia au câştigat etapa regională a competiţiei „Tinerii dezbat”

Publicat pe 2016-05-26 10:39:11Mihail Marinescu

Elevii Colegiului „Mihail Cantacuzino” Sinaia au reuşit să câştige etapa regională a Competiției „Tinerii dezbat”, impunându-se, în finală, în faţa celor de la Colegiul Naţional „Nichita Stănescu”. Competiţia s-a desfăşurat la finele săptămânii trecute, la Sinaia, județul Prahova găzduind, iată, pentru al treilea an consecutiv etapa regională a acestui concurs.

Pe locul III s-a clasat echipa Colegiului Naţional „I.L. Caragiale” Ploieşti.

Echipa câştigătoare, cea a Colegiului „Mihail Cantacuzino” din Sinaia a fost alcătuită din elevele Mara Cobeanu, Bianca Nazarie şi Iulia Cocârlea, profesor îndrumător Mihail Gheorghe Comşea. Colegiul Naţional „Nichita Stănescu” a fost compusă din elevele Oana Ştefania Baciu, Ioana Băltăreţu şi Ileana Rusu, profesor îndrumător Elena Corina Barbu, iar echipa Colegiului Naţional „I.L. Caragiale” Ploieşti a fost compusă din elevele Gabriela Ioniţă, Cristina Mocanu şi Diana Epure, profesor îndrumător Monica Alexandru. Preşedinte al Comisiei de organizare şi evaluare pentru etapa regională a competiţiei „Tinerii dezbat” – Sinaia 2016 a fost prof. Aurel Graur – inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

De remarcat faptul că echipele clasate pe primele trei locuri au obţinut dreptul de a participa la etapa naţională a Competiţiei „Tinerii dezbat”, care se va desfăşura în zilele de 11şi 12 iunie a.c., la Zalău.

Colegiul din Sinaia a fost gazdă pentru echipe reprezentând 19 școli, dintre care 9 din Prahova, 9 din Dâmbovița și 1 din Giurgiu.

De precizat că, în perioada amintită, comeptiţia „Tinerii dezbat” s-a desfăşurat şi în alte zone din ţară, în zece centre regionale, dezbaterile având următoarele teme:

1. Educația civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa școlară pentru liceu;

2. Ar trebui aplicate măsuri de toleranță zero pentru actele de discriminare din școli;

3. Drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toți elevii.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, ajuns la cea de-a șaptea ediţie şi cunoscut ca „olimpiada dezbaterilor”, este inclus în Calendarul concursurilor naţionale şcolare finanţate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în anul şcolar 2015-2016.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”  (www.tineriidezbat.ro) este organizat de Ministerul Educaţiei Naționale şi Cercetării Ştiinţifice alături de partenerii săi - ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.