La Colegiul „Mihail Cantacuzino” din Sinaia, Elevi din trei județe participă la etapa regională a Concursului Naţional „Tinerii Dezbat”

Publicat pe 2016-05-20 10:57:32Mihail Marinescu

Județul Prahova găzduiește, pentru al treilea an consecutiv, etapa regională a Competiției „Tinerii dezbat”, în anul 2013 organizând chiar finala națională a acestei competiții.

În acest an, confruntarea regională se va desfăşura în zilele de sâmbătă, 21 mai, şi duminică, 22 mai a.c., la Colegiul „Mihail Cantacuzino” din Sinaia, liceu care s-a remarcat în anii precedenți prin rezultatele obținute la nivel național. Colegiul din Sinaia va fi gazdă pentru echipele reprezentând 19 școli, dintre care 9 din Prahova, 9 din Dâmbovița și 1 din Giurgiu.

De precizat că, în aceeaşi perioadă, comeptiţia „Tinerii dezbat” se desfăşoară şi în alte zone din ţară, în zece centre regionale, anunţându-se participarea a cel puţin 500 de elevi, dezbaterile având următoarele teme:

1. Educația civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa școlară pentru liceu;

2. Ar trebui aplicate măsuri de toleranță zero pentru actele de discriminare din școli;

3. Drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toți elevii.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, ajuns la cea de-a șaptea ediţie şi cunoscut ca „olimpiada dezbaterilor”, este inclus în Calendarul concursurilor naţionale şcolare finanţate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în anul şcolar 2015-2016. În urma etapei judeţene, 290 de licee s-au calificat la etapa regională ce se va desfăşura în 10 oraşe (centre regionale): Bucureşti, Botoșani, Constanța, Galați, Hunedoara, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Sinaia şi Slatina.

După derularea etapei regionale, echipele de pe primele locuri se vor califica pentru a participa la finala naţională, găzduită anul acesta de municipiul Zalău, în perioada 10 - 12 iunie 2016.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”  (www.tineriidezbat.ro) este organizat de Ministerul Educaţiei Naționale şi Cercetării Ştiinţifice alături de partenerii săi - ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.