Ultima editie tiparita in format pdf

În atenţia absolvenţilor de gimnaziu!

Publicat pe 2016-04-26 16:06:24Mihail Marinescu

Este pe cale să apară broşurile de admitere, cunoscute mai bine sub denumirea „Ghidul candidatului”

Potrivit calendarului admiterii la liceu, în data de 28 aprilie 2016, inspectoratele şcolare trebuie să publice broşurile de admitere care sunt apoi distribuite în şcoli, până pe 9 mai, la elevii de clasa a VIII-a. Pe 8 iulie 2016 se afişează, în fiecare unitate de învăţământ gimnazial, lista candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, iar pe 11 iulie se eliberarează fişele de înscriere pentru candidaţii care solicită să participe la admitere în alt judeţ

Probele de aptitudini urmează să se susţină între 25 şi 28 mai 2016, iar cele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă pe 25-28 mai.

Prima etapă de admitere în învăţământul liceal de stat, este programată a se desfăşura în perioada 8-12 iulie 2016, repartizarea computerizată fiind programată pentru 19 iulie. Între 21 iulie şi 29 iulie 2016 se depun dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. 

 

Calendar Evaluarea Naţională 2016

15-17 iunie: înscrierea la Evaluarea Naţională;

17 iunie: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;

27 iunie: Limba şi literatura română - proba scrisă;

28 iunie: Limba şi literatura maternă - proba scrisă;

29 iunie: Matematică – proba scrisă;

1 iulie: afişarea rezultatelor (până la ora 16:00);

1 iulie: depunerea contestaţiilor (orele 16:00-20:00);

2 - 4 iulie: rezolvarea contestaţiilor;

5 iulie: afişarea rezultatelor finale dupa contestaţii

Profesorii supraveghetori nu au voie sa intre in salile de examen cu telefoane mobile, cu calculatoare, cu orice alte mijloace electronice de comunicare, cu ziare, reviste sau cărţi. Nu vor face parte din comisiile pentru evaluarea naţională profesori care, în sesiuni anterioare, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile sau care au fost sancţionate.

De asemenea, din acest an, toate examenele naţionale, aşadar şi Evalaurea Naţională, se vor susţine sub “imperiul” atât a camerelor de supraveghere video, cât şi audio!

Admiterea absolvenţilor de clasa a VIII-a la liceu se va desfăşura după aceleaşi reguli ca în ultimii ani. Nu se va modifica nici calculul mediei de admitere la liceu, care este urmatorul: 75% media de la Evaluarea Naţională 2016 şi 25% media generală de absolvire a claselor V-VIII. Totodată, se mentine  şi posibilitatea echivalării examenului de limba străină (necesar la admiterea în clasele a IX-a cu program blingv) cu examenele de recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, în cazul în care elevul a promovat în timpul gimnaziului astfel de examene şi în cazul în care solicită recunoaşterea şi echivalarea lor.