Ultima editie tiparita in format pdf

A început Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

Publicat pe 2016-04-11 15:00:05Mihail Marinescu

Aceasta are loc la Buşteni, din 10 până pe 16 aprilie, fiind pentru prima dată organizată pe teritoriul României

Societatea de Ştiinţe Matematice din România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Primăria Oraşului Buşteni, organizează cea de-a cincea Olimpiadă Europeană de Matematică pentru Fete. Aceasta este programată să se desfăşoare în perioada 10-16 aprilie a.c., la Buşteni, fiind pentru prima dată când se organizează pe teritoriul României. Deschidrea evenimentului a avut loc la Casa de Cultură din Buşteni, în prezenţa primarului localităţii, Emanoil Savin, a preşedintelui Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, prof. Radu Gologan, elevilor participant, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova fiind reprezentat de prof. Nicolae Angelescu.

Olimpiada se va desfăşura la Şcoala Gimnazială “Cezar Petrescu” din Buşteni, în sala de sport. Poate vă minunaţi şi vă întrebaţi de ce într-o sală de sport! Ei bine, pentru că regulamentul competiţiei prevede o anumită aşezare a băncilor şi un spaţiu mai mare, iar singura încăpere care putea găzdui un astfel de eveniment nu putea fi decât o sală de sport.

Participă 40 de echipe din tot atâtea ţări, fiecare echipă fiind alcătuită din 4 eleve. La Buşteni, printre altele, vor concura reprezentante ale USA, Japoniei, Rusiei, Belgiei, Albaniei, Ecuadorului, Franţei, Indiei, Italiei, Mexicului, Republicii Moldova, Olandei, Norvegiei etc.

România are, însă, în concurs două echipe, prima fiind cea oficială şi cealaltă (România „B”) care este susţinută de Societatea de Ştiinţe Matematice. Iată şi reprezentantele ţării noastre: Ioana Alexandra Teodorescu, Andreea Dima, Ramona Deaconu, Raluca Cobzaru (echipa oficială), respectiv Clara Maria Dima, Lenca Iarina, Doina Chiroiu, Ana Maria Radu (echipa „B”).

Programul competiţiei constă în două probe de concurs care se vor desfăşura pe data de 12, respectiv 13 aprilie şi vor avea o durată de 4 ore şi jumătate fiecare.

Pe lângă probele de concurs, participanţii vor vizita Castelul Cantacuzino din Buşteni şi vor asista la două conferinţe susţinute de către Viviana Ene, Prof. Dr. la Universitatea Ovidius din Constanţa şi Ana Caraiani, Profesor la Universitatea Princeton. Ana Caraiani este câştigătoare a unei medalii de argint (2001) şi două medalii de aur (2002 şi 2003) la Olimpiada Internaţională de Matematică şi singura femeie care câştigat de 2 ori prestigiosul concurs de matematică Putnam. Prezenţa sa la această competiţie este posibilă cu susţinerea Google.

În anul 2012, la iniţiativa Societăţii Britanice de Matematică, a fost organizată la Londra prima ediţie. Olimpiadele următoare au avut loc în Luxemburg (2013), Turcia (2014) şi Belarus (2015), toate bucurându-se de o participare numeroasă, în jur de 27 de ţări europene şi 5-6 ţări invitate din alte continente. EGMO 2016 va avea loc în România şi vor participa aproximativ 35 de ţări cu echipe formate din câte patru eleve (cu vârsta până în 20 de ani) şi câte doi profesori.

EGMO este un concurs internaţional de matematică similar ca nivel de dificultate şi formă de desfăşurare cu Olimpiada Internaţională de Matematică. A fost iniţiat din dorinţa de a impulsiona şi motiva fetele şi tinerele să îşi urmeze pasiunea pentru matematică. La nivel de societate sunt încă întâlnite stereotipuri şi prejudecăţi de gen privind fetele care studiază matematica şi alte ştiinţe exacte. EGMO îşi propune să creeze un spaţiu în care fetele să aibă oportunitatea să-şi valorifice pontenţialul şi talentul matematic, pe o scenă internaţională şi, astfel să fie încurajate să ia în considerare dezvoltarea de cariere, în aceste domenii.

Simona Diaconu este singura participantă la toate cele patru astfel de olimpiade ce a câştigat de fiecare dată medalia de aur şi locul întâi pe Hali of Fame al competiţiei. Simona Diaconu a primit în 2015, titlul de “Cetăţean de Onoare al Oraşului Buşteni”.