Ultima editie tiparita in format pdf

Proiectul de lege care prevede acordarea de pensii special pentru cadrele didactice a trecut tacit de Camera Deputaţilor!

Publicat pe 2016-04-08 16:12:22Mihail Marinescu

Proiectul de lege care prevede acordarea unor pensii de serviciu profesorilor din învățământul preuniversitar cu o vechime efectivă de 30 de ani în învățământ, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, pe motiv că a fost depășit termenul pentru dezbatere.

Un grup de 15 deputați și senatori a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învățământul preuniversitar, invocând „stresul”, „uzura psihică și fizică” la care sunt supuși profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraților, care primesc pensii speciale. Termenul de adoptare tacită a fost 22 martie. Proiectul de lege are un articol unic care prevede că personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare dar și de control, cu o vechime efectivă de cel puțin 30 de ani în învățământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării. „Uzura (fizică și psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puțin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dăscal cere un efort susținut și permanent de pregătire și perfecționare pe toata durata activității. Dascălul este nevoit sa facă față stresului accentuat al meseriei în așa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacțiunea cu elevii”, se arată în expunerea de motive. Proiectul urmează să meargă la Senat, care este camera decizională.