Ultima editie tiparita in format pdf

Nici Şcoala nu mai e ce era cândva! 5 septembrie, în loc de 15 septembrie...!

Publicat pe 2022-09-15 14:09:06Mihail Marinescu

Experimenţe după experimenţe impuse copiilor din partea guvernanţilor!

Să vezi şi să nu crezi, dar nici Învăţământul nu mai e ce era! Niciodată nu s-a început şcoala aşa de devreme, pe 5 septembrie! Acum, la început de septembrie, se pleca în concedii, pe Litoral, că era mai ieftin, însă cineva – şi ştiţi voi cine – s-a gândit că ar fi mai bine să le strice unora planurile şi să se înceapă şcoala cu 10 zile mai devreme decât obicei!
Chiar şi aşa, străzile Ploieştiului au fost luate cu asalt de copii însoţiţi de părinţi şi bunici în drumul lor către şcoală.
Îmbucurător este faptul că, de data asta, s-a permis accesul în clase a părinţilor, după doi ani în care acest drept a fost încălcat de Guvernul României, pe motiv de „pandemie”! „Pandemie” care nu există deloc în documentele oficiale, dar asta e o altă... poveste!
Cel mai ciudat lucru este că se aplică un nou Regulament începând cu anul şcolar 2022-2023, trecându-se peste Legea Educaţiei, peste votul din Parlament!
Pur şi simplu, domnul ministru, când are chef, pune de un Ordin de Ministru şi asta basta! Oribilă politică! Şi, culmea, mai are şi acceptul sindicatelor din învăţământ! De ce nu l-ar avea, că de ceva timp sindicatele au ajuns să semene cu nişte anexe ale ministerului! 
Iată ce modificări a făcut ministrul Cîmpeanu:
- La fiecare disciplină se va încheia anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar;
- Au fost eliminate semestrele, urmând să existe cinci module de învățare;
-Numărul de calificative ori note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, va fi stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. Numărul de calificative ori note acordate anual la fiecare disciplină va trebui să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ;
- Au fost eliminate exmatriculările;
- Au fost eliminate orice dispoziții care dădeau înainte posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor;
- Se introduce, deocamdată experimental în unele şcoli, utilizarea catalogului electronic!
Ei bine, ce înseamnă asta cu catalogul electronic? Păi înseamnă că notele elevilor nu vor mai fi pe hârtie, ci pe un server. Însă, cine a venit cu ideea asta, nu a luat în calcul că digitalizarea are peste tot bug-uri (erori) şi pot să existe probleme în afişarea notei, în afişarea corectă a notei.
Totodată, cine deţine aplicaţia ar putea să aibă acces şi la baza de date e elevilor şi atunci s-a dus secretul datelor cu caracter personal. Ca să nu mai spunem despre atacuri cibernetice! Dar, dacă profesorii şi elevii par să nu protesteze, atunci înseamnă că le convine situaţia!
Toată digitalizarea asta o să conducă şi la apariţia profesorului virtual şi să vedem atunci dacă mai convine situaţia corpului profesoral când vor vedea că nu mai au profesorii locuri de muncă!

Anul școlar 2022 - 2023 se structurează astfel:
- cursuri: luni, 5 septembrie 2022 - vineri, 21 octombrie 2022;
- vacanță: sâmbâtă, 22 octombrie 2022 - duminică, 30 octombrie 2022;
- cursuri: luni, 31 octombrie 2022 - joi, 22 decembrie 2022;
- vacanța de iarnă: vineri, 23 decembrie 2022 - duminică, 8 ianuarie 2023;
- cursuri: luni, 9 ianuarie 2023 - vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, după caz;
- vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului Bucuresti, în perioada 6 - 26 februarie 2023;
- cursuri: luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
- vacanță de Paște: vineri, 7 aprilie 2023 - marți, 18 aprilie 2023;
- cursuri: miercuri, 19 aprilie 2023 - vineri, 16 iunie 2023;
- vacanță: sâmbătă, 17 iunie 2023 - duminică, 3 septembrie 2023.
În ziua de 5 octombrie (Ziua internațională a educației și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevazute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri. Programul național „Școala altfel“ și Programul „Săptămâna verde“ se desfăşoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare rămâne la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).