Ultima editie tiparita in format pdf

Fraţi români! Veniţi în Casa Domnului, participaţi la slujbele dedicate Învierii Domnului Isus Hristos şi rugaţi-vă pentru pace, pentru sănătate!

Publicat pe 2022-04-21 11:52:01Mihail Marinescu

Programul slujbelor din Joia Mare şi Vinerea Mare în Săptămâna Patimilor

Astăzi, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, în Bisericile Ortodoxe, de la ora 17:00, are loc Denia celor 12 Evanghelii.
Denia de Joi din Săptămâna Patimilor sau Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului.
La denia de joi seară se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericilor.
Programul slujbelor dedicate Sfintei Sărbători a Învierii Domnului Isus Hristos mai cuprinde:
- Vineri, 22 aprilie: - ora 8:00- „Ceasurile”; - ora 9:00 – Vecernia cu Scoaterea Sfântului Epitaf;
- 10:30- Taina Sfântului Maslu sau Tedeum; - 18:00- Denia Prohodului Domnului. 
La Denia din Vinerea Patimilor, care mai este numită şi Vinerea Mare, se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.
În Vinerea Patimilor, care mai este numită şi Vinerea Mare, credincioşii ţin post negru şi vin la biserică cu flori şi lumânări, pregătiţi pentru cântarea prohodului.
Potrivit tradiţiei creştine, credincioşii se închină şi trec pe sub masă, adică pe sub "mormântul Domnului" şi lasă flori la crucea Mântuitorului.