Ultima editie tiparita in format pdf

Contract pentru fabricarea în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor

Publicat pe 2022-05-05 12:27:09Daniel Lazăr

Miercuri, 4 mai 2022, a avut loc semnarea memorandumului de înțelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense, la sediul Electromecanica Ploiești, acesta fiind primul pas pentru viitoarea colaborare între Electromecanica Ploiești și Raytheon pentru co-fabricarea în România de rachete interceptoare SkyCeptor. La eveniment au participat Wesley D. Kremer, președintele companiei americane Raytheon, ministrul economiei Florin Spătaru, ministrul apărării naționale, Vasile Dâncu, reprezentanți ai Romarm și Electromecanica S.A.
 În cadrul discursului său, ministrul Florin Spătaru a subliniat importanța întăririi parteneriatelor tehnologice între marile companii producătoare de armament din lume şi industria naţională de profil, precum și relansarea producţiei interne de tehnică de luptă ca urmare a proiectelor strategice de înzestrare pe care Armata României le are în plan și relansarea exportului de armament. Acesta a precizat că își dorește asumarea unui Program naţional de cercetare și dezvoltare, în paralel cu un cadru legislativ accesibil investitorilor privați în domeniu, care urmărește realizarea de proiecte naţionale finanţate de stat. 
 „Achizițiile militare, cooperarea industrială și dezvoltarea unei industrii naționale puternice de apărare sunt elemente vitale pentru conturarea profilului de securitate al României, membră UE și NATO. În calitate de ministru al economiei, targetul meu este echilibrul economic și, în același timp, plus valoare pe lanțul de producție, în orice sector industrial”, a precizat Florin Spătaru, ministrul economiei. La rândul său, președintele Raytheon Missiles & Defence, Wesley D. Kramer, a declarat că salută semnarea acestui memeorandum de înțelegere, care reprezintă consolidarea parteneriatului pe termen lung cu Guvernul României în domeniul apărării. 
 „Acest memorandum de înțelegere înseamnă consolidarea parteneriatului nostru în domeniul apărării cu Guvernul României și cu partenerii săi din industrie. Astfel, readucem producția de rachete cu rază lungă de acțiune înapoi în România și dezvoltăm un produs nou care are oportunități de integrare pentru comunitatea Patriot”, a spus Wesley D. Kramer, președintele Raytheon Missiles & Defense.