Ultima editie tiparita in format pdf

25 Martie este ziua Bunei Vestiri, o foarte importantă sărbătoare în lumea creştină

Publicat pe 2022-03-25 11:56:31Mihail Marinescu

Să ne rugăm pentru pace între popoare, pentru pace între oameni! Să ne rugăm pentru dezarmare, că armele aduc suferinţe şi cheltuieli multe!

Astăzi, 25 martie, creştinii sărbătoresc Buna Vestire, o foarte mare şi importantă sărbătoare.
Este ziua când Sfantul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria că o să nască pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului.
În www.crestinortodox.ro se specifică: "Părintele profesor Ene Braniste suştine că sărbătoarea a fost introdusă la Roma de Papa Leon al II lea (681-683). La început, aceasta era doar locală şi cu denumirea de sărbatoare a aşteptării Naşterii Domnului.  Variaţia datei de prăznuire a existat în Apus până în sec. XI, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică. Numai la armeni Buna Vestire se prăznuieşte pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbatorii Naşterii Domnului (6 ianuarie).
În Răsărit, însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Naşterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V lea.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta".