Ultima editie tiparita in format pdf

Recomandări pentru temperaturi scăzute

Publicat pe 2016-01-14 09:52:11

În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate - căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.

Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor -aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportati pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Ministerul Sănătăţii a reluat atenţionarea către direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti pentru a lua toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada vizată. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să verifice stocurile de medicamente necesare pentru tratamentul pacienţilor afectaţi de temperaturile scăzute din această perioadă.

De asemenea, serviciile de ambulanţă judeţene au fost avertizate să suplimenteze numărul de echipaje şi să doteze corespunzător maşinile de intervenţie, în funcţie de necesităţile din teren.