Ultima editie tiparita in format pdf

Pregătiri pentru „Şcoala Altfel”. Întâlnire dintre cadrele didactice responsabile de activităţile educative din şcoli şi instituţiile partenere în programe educative

Publicat pe 2016-03-13 11:09:25Mihail Marinescu

Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a organizat, vineri, 11 martie, la Filarmonica „Paul Constantinescu din Ploieşti, o activitate cu cadrele didactice responsabile de activităţile educative din şcoli (consilieri educativi), o întâlnire devenită, iată, tradiţională în vederea bunei desfăşurări a Porgramului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, dar şi a altor activităţi înscrise în derularea mai multor proiecte educaţionale. În acest an, „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se va desfăşura în perioada 18-22 aprilie. Activitatea de la Filarmonică a fost coordonată de prof. Cristina Petre – inspector şcolar pentru activităţi educative şi extraşcolare din cadrul ISJ Prahova, evenimentul având ca invitaţi reprezentanţi ai unor instituţii partenere în astfel de programe educative. Au fost lansate idei şi propuneri de activităţi specifice programului, cu care cadrele didactice pot să participe împreună cu elevii. Mariana Pantaia, coordonator regional al Agenţiei Naţională Împotriva Traficului de Persoane a prezentat câteva date statistice tematice valabile pe anul trecut, în care au fost implicate şi eleve din judeţul nostru. Din partea Centrului Judeţean Anticorupţie din cadrul DNA, Nicolae Smeu, le-a vorbit cadrelor didactice despre activităţile pe care instituţia pe care o reprezintă doreşte să le efectueze în rândul elevilor, în cadrul Programului Şcoala Altfel, afirmând că vor fi două activităţi pe zi, care constau în prezentarea unor noţiuni legate de legi, de lupta împotriva corupţiei. Din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a fost prezent, ca de obicei, căpitan Constantin Croitoru, acesta invitând cadrele didactice responsabile cu activităţile extraşcolare să participe cu elevii la activităţile de informare şi la cele practice de prevenire a incendiilor organizate de ISU Prahova. Au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Corpului Profesional al Mediatorilor Prahova, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Agenţiei Naţionale Antidrog,  Fundaţiei Prais, Parc Bucov, Complexului AFI Palace.

Prof. Cristina Petre a avut şi un invitat surpriză. Naresh Kumar, căci despre el este vorba, vine din India şi, cu ocazia acţiunii de azi, 11 martie, de la Filarmonica din Ploieşti, a făcut o prezentare a măiestriei sale, „modelând” cu foarfeca suluri de hârtie, pe care apoi le desfăcea şi rezultau diverse figurine, printre care şi o steluţă în culorile drapelului României, dar şi un trandafir.    

Scopul Programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” îl reprezintă implicarea tuturor copiilor preşcolari/elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor preşcolari/elevilor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional, şi să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte nonformale.

În programul respectiv, elaborat şi organizat de fiecare unitate de învăţământ, vor fi incluşi toţi copiii preşcolari/elevii şi toate cadrele didactice care nu participă la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare.

Activităţile vor fi organizate în fiecare zi lucrătoare a săptămânii menţionate, acoperind cel puţin numărul de ore prevăzut în orarul obişnuit al şcolii, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Elevii au obligaţia de a participa la activităţile pentru care s-au înscris, absenţele fiind înregistrate în catalog la rubrica Purtare. Activităţile aprobate se vor menţiona în condica de prezenţă a cadrelor didactice şi vor fi monitorizate de conducerea unităţii de învăţământ. Directorul unităţii de învăţământ, consilierul educativ şi şeful comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii vor monitoriza şi vor evalua activităţile din cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, folosind instrumentele şi criteriile aprobate.