Ultima editie tiparita in format pdf

Azi catalogul electronic, mâine profesorul electronic!

Publicat pe 2021-10-15 13:43:36Mihail Marinescu

Atenţie, profesori!

Au început a se purta discuţii pentru ca şcoala românească să apeleze la electronică şi în vederea catalogului! Să se adopte un proiect referitor la implementarea catalogului electronic! La Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a avut loc o astfel de discuţie, purtată între managerul unei şcoli private (!) şi oficiali din cadrul instituţiei amintite.
Argumentul, în favoarea introducerii acestei forme de catalog, ar fi acela că se doreşte ca sistemul de educație să se dezvolte din ce în ce mai mult și să se realizeze tot ceea ce este mai bun pentru viitorul copiilor! Pe bune?
Cum adică „să realizăm tot ce mai bun pentru viitorul copiilor copiilor”? Dacă se apelează în continuare la catalogul clasic înseamnă că aceşti copii nu mai au vitor? Este nevoie de catalog electronic ca să existe viitor? Doamne fereşte!
Azi catalogul electronic, mâine profesorul electronic! Şi uite aşa vor rămâne profesorii fără catedre, fără job-uri, crezând că tot ce se face acum este pentru binele comun! Nu, nu pare deloc aşa.
Vedeţi cum se pune tot mai mult preţ pe digitalizare, pe robotizare, iar munca pe care o fac de obicei oamenii să fie făcută de inteligenţa artificială. Ce înseamnă asta? Simplu! Şomaj şi mulţi oameni care nu vor mai avea după ce bea apă!
Robotizarea şi digitalizarea sunt foarte utile omului modern, dar oare merge acest sistem implementat în toate sectoarele de activitate?
Aţi auzit, probabil, în discursurile unor oficiali ai Uniunii Europene, cum se folosesc fraze de genul „sunt prea mulţi pensionari şi poate ar trebui să facem ceva, că nu vor mai fi bani să le plătim pensiile...”! Oare ce vrea să însemne acel „ceva”? Nu lansăm teorii ale conspiraţiei, dar se cam dau singuri de gol şi ştiţi cum se spune despre „gura păcătosului”. Tot aceşti oficiali, dar şi unii bogătaşi ai Planetei, vorbeau şi despre necesitatea depopulării Terrei, discuţii care, de vreun an şi jumătate, nu mai sunt aduse în prim-plan, schimbându-se „macazul”, în sensul că cei care vorbeau despre aşa ceva până în urmă cu ceva timp, s-au tranformat acum în salvatori ai omenirii, vor ei să salveze omenirea prin înţeparea cu seruri experimentale! Ehe!
Dar, să revenim la catalogul electronic, spunând că acesta pare pasul către continuarea digitalizării şi a altor „componente” din sistemul educaţional, ceea ce nu ştim cât este de sănătos pe termen mediu şi lung, existând pericolul ca, în ritmul ăsta, profesorul de la catedră să fie înlocuit, în scurt timp, cu o inteligenţă artificială!
Oameni buni, nimic nu se compară cu hârtia. Tot ce e scris pe hârtie, acolo rămâne, pe când în format electronic, Dumnezeu cu mila, pot apare viruşi informaţionali, atacuri cibernetice, firewall-uri, parole ce pot fi „sparte” şi bineînţeles că ai nevoie şi de curent electric pentru încărcarea dispozitivelor, care, ce să vezi, nu e pe gratis!
Cum poţi să păstrezi arhiva într-un catalog electronic. În foldere, dar dacă pe acestea, să spunem că din greşeală, le ştergi s-a dus toată arhiva.
Un catalog clasic, rămâne tot timpul la îndemâna omului! Catalogul electronic nu se poate introduce doar într-o comunitate şi să stabilească asta două, trei persoane, ci trebuie un consens general, în urma unor dezbateri democratice, la nivel naţional, în care să existe şi argumente pro şi argumente contra.
Este nevoie ca şi Legea Învăţământului să fie schimbată dacă se introduce acest catalog electronic.