Ultima editie tiparita in format pdf

Sprijin umanitar şi financiar pentru reabilitarea şi consolidarea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Puchenii Moşneni

Publicat pe 2021-10-14 12:28:52Mihail Marinescu

Au trecut 20 de ani de când unii creştini au dat startul implicării în proiectul ce are darul de a repune pe picioare acest lăcaş de cult ce este foarte important pentru locuitorii din zonă şi pentru respectul faţă de Dumnezeu

Mai sunt necesari aproximativ 18.000 de lei pentru cofinanţare

Lupta pentru reabilitatea şi consolidarea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Puchenii Moşneni continuă şi acum, în 2021, şi durează de 20 de ani.
Insistenţa asupra autorităţilor a unor persoane cu suflet mare şi cu simţ civic dezvoltat a făcut ca lucrurile să se mişte spre bine, însă tot mai sunt necesare fonduri băneşti pentru ca Biserica să fie reabilitată în întregime şi ca picturile din interior să fie protejate de vitregiile vremii, dar şi a vremurilor!
În 2001, doamna Zorina Enescu şi cu alţi locuitori inimoşi din Puchenii Moşneni au adus la cunoştinţa Ministerului Culturii, prin fotografii, starea de degradare a frescelor şi a acoperişului construite de moşneni în anul 1818, dar nicio „luminiţă” nu avea să se arate venind de la respectivul minister în acea vreme.
În 2006, avea să se înfiinţeze Asociaţia „Înălţarea Sfintei Cruci”, tocmai pentru a salva această Biserică.
De altfel, despre implicarea unor oameni ca Zorina Enescu, de a repune pe picioare Biserica „Sfântul Nicolae” din Puchenii Moşneni, publicaţia noastră, Informaţia Prahovei, a scris şi în 2007, într-un articol semnat de colega noastră de atunci, Roxana Duţă.
Iată un paragraf din acel articol, ca o continuare a ceea ce am specificat mai devreme: „În octombrie 2006 s-a primit avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Prahova de intervenţie de urgenţă, nedistructiv, pe baza unei documentaţii întocmite de către arhitect Călin Hoinărescu. Astfel, la scurt timp după obţinerea acestui aviz, Asociaţia „Înălţarea Sfintei Cruci” a alocat 1.200 de lei, Dan Nedelcu – parohul Bisericii, primarul comunei Puchenii Moşneni – Constantin Negoi, respectiv locuitori ai comunei pricepuţi în amenajarea solarelor au acoperit Biserica, cu folie de structură de lemn, întrucât speranţa era aceea de a salva picturile, dacă o reabilitare era imposibilă” ... „Până în 2007, Biserica a dăinuit cu un acoperiş pe şindrilă parţial acoperit, iar după ianuarie 2007, Biserica a fost acoperită cu o folie pentru ca picturile să nu se degradeze şi mai rău” (Roxana Duţă – Informaţia Prahovei, 2007).
Respectiva folie avea să se rupă, locuitorii înlocuind-o cu o folie din saci!
Recent, Zorina Enescu ne-a comunicat faptul că, de la Institutul National al Patrimoniului, s-a obţinut suma de 140.000 lei, însă mai este nevoie de bani pentru cofinanţare, în jur de 18.000 lei.
De reţinut că Asociaţia „Înălţarea Sfintei Cruci” este partener pentru educaţie şi comunicare al Parohiei – beneficiarul investiţiei. Cei care doresc să se implice, financiar, în proiectul de reabilitare şi consolidare a Bisericii Sfântul Nicolae din Puchenii Moşneni pot depune sume de bani în contul Parohiei: Cont IBAN, deschis la BCR: RO37RNCB0069148658210001.