Ultima editie tiparita in format pdf

În premieră, în România, Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Evenimentul va avea loc la Buşteni, începând cu 10 aprilie

Publicat pe 2016-03-08 16:03:19Mihail Marinescu

Societatea de Ştiinţe Matematice din România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Primăria Oraşului Buşteni, organizează cea de-a cincea Olimpiadă Europeană de Matematică pentru Fete.  Aceasta este programată a se desfăşura în perioada 10-16 aprilie a.c., la Buşteni, fiind pentru prima dată când se orgnaizează pe teritoriul României.

În anul 2012, la iniţiativa Societăţii Britanice de Matematică, a fost organizată la Londra prima ediţie a concursului. Olimpiadele următoare au avut loc în Luxemburg (2013), Turcia (2014) şi Belarus (2015), toate bucurându-se de o participare numeroasă, în jur de 27 de ţări europene şi 5-6 ţări invitate din alte continente. EGMO 2016 va avea loc în România şi vor participa aproximativ 35 de ţări cu echipe formate din câte patru eleve (cu vârsta până în 20 de ani) şi câte doi profesori.

EGMO este un concurs internaţional de matematică similar ca nivel de dificultate şi formă de desfăşurare cu Olimpiada Internaţională de Matematică. A fost iniţiat din dorinţa de a impulsiona şi motiva fetele şi tinerele să îşi urmeze pasiunea pentru matematică. La nivel de societate sunt încă întâlnite stereotipuri şi prejudecăţi de gen privind fetele care studiază matematica şi alte ştiinţe exacte. EGMO îşi propune să creeze un spaţiu în care fetele să aibă oportunitatea să-şi valorifice pontenţialul şi talentul matematic, pe o scenă internaţională şi, astfel să fie încurajate să ia în considerare dezvoltarea de cariere, în aceste domenii.

Simona Diaconu este singura participantă la toate cele patru astfel de olimpiade ce a câştigat de fiecare dată medalia de aur şi locul întâi pe Hali of Fame al competiţiei. Sinnona Diaconu a primit in 2015, titlul de “Cetăţean de Onoare al Oraşului Buşteni”.