Ultima editie tiparita in format pdf

2.103 de elevi români au participat la pretestarea PISA 2022

Publicat pe 2021-06-18 15:03:36Mihail Marinescu

România face parte dintre cele peste 85 de țări și sisteme de învățământ care participă la evaluarea PISA 2022.
Unitatea de Cercetare în Educație, din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, în calitate de Centru Național PISA, se ocupă de implementarea și coordonarea acestui studiu în România Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor (Programme for International Student Assessment - PISA) este un studiu de evaluare comparativă pe scară largă, inițiat de OCDE, care măsoară abilitățile tinerilor de 15 ani de a folosi achizițiile din domeniul lecturii, al matematicii și științelor, pentru a răspunde provocărilor din viața reală.
Pretestarea este inclusă în calendarul activităților internaționale și are ca scop pregătirea evaluării PISA 2022 care vizează competenţele de lectură, matematică şi ştiinţe, precum și gândirea creativă, matematica fiind domeniul principal investigat. Pretestarea s-a desfășurat, în perioada 4 mai - 4 iunie 2021, în 43 de școli din 20 de județe și din municipiul București, care au făcut parte dintr-un eșantion național, selectat după criterii agreate cu OCDE.
Au participat 2.103 elevi, în vârstă de 15 ani, la Pretestarea PISA 2022, ei fiind selectați, aleatoriu, printr-o procedură standardizată, unică, la nivel internațional.
În România, evaluarea PISA s-a administrat computerizat.