Ultima editie tiparita in format pdf

Poate ştaţi, poate nu ştiaţi!

Publicat pe 2021-03-17 15:41:42Mihail Marinescu

În atenţia vaccinaţilor şi a celor care aleg să se vaccineze

Chiar şi după ce mai multe state din UE au declarat că au suspendat vaccinarea populaţiei cu produsul celor de la Astra Zeneca, ca urmare a numeroaselor cazuri de oameni ce au acuzat reacţi adverse ciudate şi chiar au decedat după vaccinare, autorităţile române au considerat că nu e cazul să anuleze vaccinarea cu acest produs, ceea ce este foarte ciudat!
Motivul invocat este acele că, în România, au ajuns alte doze decât cele ce erau în ţările unde vaccinul a făcut probleme!
Dar, de la Astra Zeneca, să trecem la un vaccin foarte lăudat (!) în România, anume acela produs de belgienii de la Pfizer şi germanii de la BioNTech.
Să nu se înţeleagă faptul că avem ceva cu această marcă de vaccin sau că avem de gând să aducem acuzaţii, însă avem datoria civică să informăm cât mai corect cetăţenii, cu date oficiale, mai ales că nu puţini au devenit, acum, şi mai suspicioşi cu privire la toate vaccinurile care au fost produse într-un timp atât de scurt pentru a proteja de virusul SARS-COV 2.
Vă relatăm câteva „fragmente” din conţinutul, să-i spunem, "Ghid" al vaccinului Pfizer, sau prospect, cum preferaţi să-i spuneţi. Cine doreşte date suplimentare:https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf. 
Nu de alta, dar este bine pentru voi, cei care vă duceţi să fiţi înţepaţi cu seringa să ştiţi şi ce conţine vaccinul sau ce s-ar putea întâmpla în corpul vostru după ce serul intră în organism. Este cazul să vă puneţi nişte întrebări dacă este sau nu bine ceea ce faceţi.
De ce am ales Pfizer? Simplu, pentru că este cel mai folosit în România!
Nu interpretăm nimic, nu facem teorii ale conspiraţiei. Lucrăm cu „materialul clientului”, cum se spune!

„Monitorizare suplimentară”, dar iată că se foloseşte la nivel mondial!
Încă de la începutul Ghidului informativ, producătorul ne precizează că „acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacții adverse suspectate”. Bun aşa!
Se recunoaşte faptul că acest vaccin este, încă, în fază experimentală. Că i se spune „monitorizare suplimentară” tot aia e, numai că aceste cuvinte parcă sună altfel decât „experiment”.
Da, e bine de aflat că există Acordul de la Nurnberg prin care se interzice orice fel de experiment medicametos pe oameni.
Dar nu e „experiment”, ci e doar o „monitorizare suplimentară”!
Dacă e încă sub monitorizare, de ce este folosit vaccinul la nivel Global spunându-se, de către unii, că „vaccinul este bun”? Este doar o întrebare, nu o acuzaţie!
Mergem mai departe cu Ghidul informativ şi suntem lămuriţi cu privire la denumirea vaccinului: „Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate)”.
La „Compoziția calitativă și cantitativă” se arată că „1 doză (0,3 ml) conține 30 micrograme de vaccin de tip ARNm COVID-19 (înglobat în nanoparticule lipidice). ARN mesager (ARNm) monocatenar cu capăt 5, produs prin utilizarea unei transcripții in vitro acelulare, de la modele de ADN corespunzătoare, cu codificarea proteinei S (spike) virale a SARS-CoV-2”.


Doar pentru personele ce au împlinit vârsta de 16 ani. Pentru persoanele mai în vârstă, de 65 de ani şi mai mult, „nu este necesară ajustarea dozei”!
La „Modul de administrare” se spune că acest produs se aplică persoanelor care au vârsta mai mare de 16 ani! Pentru cei mai mici, producătorul spune că „siguranța și eficacitatea Comirnaty la copii și adolescenți cu vârsta sub 16 ani nu au fost încă stabilite. Sunt disponibile date limitate”! Acum, atenţie şi mai mare! La persoane mai în vârstă „nu este necesară ajustarea dozei la vârstnici cu vârsta egală sau mai mare de 65 ani”! Că tot vedem oameni destul de în vârstă ce intră pe poarta centrelor de vaccinare!
În ce priveşte interacțiuni cu alte medicamente și alte forme de interacțiune, producătorul precizează că „nu s-au efectuat studii privind interacțiunile cu alte medicamente. Administrarea Comirnaty concomitent cu alte vaccinuri nu a fost studiată”!
Dar, iată, foarte mulţi oameni doresc să se vaccineze!

Reacţii adverse S-a observat, din studiile clinice, de scurtă durată, o reacţie adversă rară, „paralizia facială periferică acută”, care a debutat în a 37-a zi de la prima doză!
Un capitol şi mai interesant este cel despre „Reacţiile adverse” ce pot să apară în urma administrării vaccinului Pfizer.
Se spune că s-au ralizat studii clinice, pe o perioadă de două luni asupra unor persoane cu vârste de peste 16 ani.
Doar două luni de studii? Nu-i cam puţin, totuşi?
Studiile au inclus „21.744 participanți cărora li s-a administrat cel puțin o doză de Comirnaty.
În Studiul 2 s-a administrat cel puțin 1 doză de Comirnaty unui număr total de 21.720 participanți cu vârsta minimă de 16 ani, iar placebo s-a administrat unui număr total de 21.728 participanți cu vârsta minimă de 16 ani (incluzând 138, respectiv 145 adolescenți cu vârste de 16 și 17 ani, în grupurile cu administrare de vaccin, respectiv placebo). S-au administrat 2 doze de Comirnaty unui număr total de 20.519 participanți cu vârsta minimă de 16 ani”.
„La momentul analizei din Studiul 2, un număr total de 19.067 participanți (9.531 din grupul cu administrare de Comirnaty și 9.536 din grupul cu administrare de placebo), cu vârsta minimă de 16 ani, au fost evaluați din punct de vedere al siguranței, timp de cel puțin 2 luni după a doua doză de Comirnaty.
Acest grup a inclus un număr total de 10.727 participanți cu vârsta cuprinsă între 16 și 55 ani (5.350 din grupul cu administrare de Comirnaty și 5.377 din grupul cu administrare de placebo) și un număr total de 8340 participanți cu vârsta minimă de 56 ani (4.181 din grupul cu administrare de Comirnaty și 4.159 din grupul cu administrare de placebo).
La participanții cu vârsta minimă de 16 ani cele mai frecvente reacții adverse au fost durere la nivelul locului de administrare a injecției (>80%), fatigabilitate (>60%), cefalee (>50%), mialgie și frisoane (>30%), artralgie (>20%), febră și tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției (>10%), iar acestea au fost de regulă ușoare sau moderate ca intensitate și s-au remis în decurs de câteva zile de la vaccinare.
O frecvență puțin mai scăzută a evenimentelor de reactogenitate a fost asociată cu vârsta mai înaintată”, se spune în Ghidul informativ.
Din lista posibelelor efecte adverse, specificate de producător, enumerăm:
Foarte frecvente: cefalee, tulburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctiv (artralgie; mialgie), durere la nivelul locului de administrare a injecției (fatigabilitate, frisoane, febră, tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției);
Frecvente: greaţă, eritem la nivelul locului de administrare a injecției;
Mai puţin frecvente: limfadenopatie, insomnie, durere la nivelul extremităților, stare generală de rău (prurit la nivelul locului de administrare a injecției);
Rare: Paralizie facială periferică acută (o persoană din 10.000 până la o persoană din 1.000),
Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile): anafilaxie, hipersensibilitate.
Producătorul ne oferă date suplimentare despre paralizia facială: „Pe toată durata perioadei de urmărire pentru evaluarea siguranței și până în prezent, paralizia facială periferică acută a fost raportată la patru participanți din grupul cu administrare de vaccin de tip ARNm COVID-19. Paralizia facială a debutat în Ziua 37 după Doza 1 (participantului respectiv nu i se administrase Doza 2) și în Zilele 3, 9 și 48 după Doza 2. Nu au fost raportate cazuri de paralizie facială periferică acută în grupul cu administrarea de placebo”.
De asemenea, se afirmă că s-a observat o frecvenţă mai mare a febrei după administrarea celei de a doua doză de vaccin.

Ce face ARN-ul în corpul dumneavoastră!
La subcapitolul „Mecanism de acțiune”, producătorul afirmă că „ARN-ul mesager cu nucleozide modificate din compoziția Comirnaty este înglobat în nanoparticule lipidice, care permit eliberarea ARN-ului nereplicant în celulele gazdă, pentru a direcționa exprimarea tranzitorie a antigenului S SARS-CoV-2. ARNm transmite codurile pentru toată lungimea antigenului S ancorat de membrană, cu mutații în două puncte la nivelul helixului central.
Mutația acestor doi aminoacizi în prolină blochează antigenul S într-o conformație prefuziune preferată antigenic.
Vaccinul determină atât răspunsuri ale anticorpilor neutralizanți, cât și răspunsuri imunitare celulare față de antigenul S (spike), care pot contribui la protecția împotriva bolii COVID-19”.

Lista excipienților
- ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)
- 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)
- 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)
- Colesterol
- Clorură de potasiu
- Dihidrogenofosfat de potasiu
- Clorură de sodiu
- Fosfat disodic dihidrat
- Sucroză
- Apă pentru preparate injectabile.
Aşadar, iată câteva informaţii extrem de utile pentru cei care doresc să se lase vaccinaţi.
Alegerea vă aparţine!