Ultima editie tiparita in format pdf

Slujba de Bobotează, cu Poliţia şi Jandarmeria la uşile Bisericilor!

Publicat pe 2021-01-07 11:24:56Mihail Marinescu

Biserica ortodoxă şi cea catolică sărbătoreşte, pe 6 ianuarie, Boboteaza. Aceasta încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie, care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
Ortodocşii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului), iar catolicii comemorează, în primul rând, dar nu numai, vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și astfel manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri.
Evanghelia relatează că și Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spăla păcatul lumii”.
Conform acestei relatări, ieșind din apa Iordanului, Iisus ar fi spus „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri zicând : acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit” (Matei, 3: 16-17).
Bineînţeles că şi în Bisericile din Ploieşti a fost, astăzi, 6 ianuarie, organizată slujba de Bobotează. Preoţii îşi fac datoria, chiar şi în aceste vremuri în care unele fiinţe au introdus frica de moarte, teama în societate. Restricţiile sunt la ordinea zilei şi oferă un tablou grotesc.
Slujbele de la Biserică... păzite de poliţişti şi de jandarmi, iar enoriaşii, care stăteau la rând să intre în posesia apei sfinţite, erau ţinuţi după gardurile jandarmeriei, de parcă ar fi fost nişte infractori!
Mai venea câte un jandarm pe la uşa Bisericii, cu mâinile în buzunare, şi îşi arunca privirea în interior, să vadă, probabil, dacă lumea respectă restricţiile gen „poartă mască”, „distanţare”.
Am văzut imagini care ar părea dintr-un film trist, dar erau cât se poate de reale!
Ce vremuri ciudate!