Ultima editie tiparita in format pdf

Instanța a hotărât: Decizia DSU, prin care oamenii sunt obligați să poarte masca în spații publice deschise este ilegală

Publicat pe 2021-01-04 12:47:02Mihail Marinescu

Autoritățile trebuie să respecte decizia Instanței și să nu-i mai oblige pe cetățeni să poarte măștile în spațiu deschis

Curtea de Apel București a admis acțiunea avocatului Minodora Ion și a scos în afara legii articolul 4 pct.15 din ordinul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) privind obligarea cetățenilor de a purta mască în spațiile deschise. Hotărârea instanței nu este definitivă, dând posibilitatea DSU să formuleze un recurs.
Așadar, autoritățile locale, incluzând aici și Comitetul pentru Situații de Urgență Prahova, nu mai au dreptul să-i oblige pe oameni să poarte masca și în aer liber.
Oricum, nu aveau nici până acum acest drept, dar este bine că Instanța le mai aduce aminte unora că, într-o societate civilizată, Legea Supremă trebuie respectată!
„Am formulat o acțiune împotriva Departamentului pentru Situații de Urgență, am atacat, din ultimul ordin articolul 4 pct.15, cel care prevede măsura obligării purtării măștii în spațiile deschise. Am avut termen pe data de 21 decembrie, s-a pus în vedere DSU să depună toată documentația care stă la baza întocmirii ordinelor de carantină, respectiv de prelungire a carantinei în Constanța. Instanța a dispus ca DSU să dispună documentația sub sancțiunea amenzii judiciare.
Raed Arafat invocase niște texte de lege, legea 55 din 15 mai 2020 etc, dar în niciuna nu exista menționat, în mod expres, obligarea purtării măștii și în spații deschise. Nu am atacat altceva din aceste ordine, ci strict această prevedere”, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Minodora Ion.
De când a fost emis ordinul respectiv am semnalat faptul că este ilegal a se obliga oamenii să poarte măști în aer liber, asta pentru că încalcă dreptul omului în a inspira oxigen și pentru că orice face atingere asupra drepturilor și libertăților omului trebuie să se facă prin lege organică, lege votată de Parlament, nu prin HG sau prin ordinele lui Arafat, că DSU nu are statut de legiferant.
Totodată, nu poți obliga populația să stea cu căile respiratorii acoperite, că doar nu ne aflăm într-un lagăr! Din păcate, autoritățile locale din mai multe zone din țară au ignorat Legea Supremă și nu au atacat-o în Instanță, lăsând ca ordinul DSU să-și producă efectele asupra cetățenilor, prin faptul că oamenii au fost obligați să nu respire corespunzător și prin amenzile primite de la polițiști, amenzi care sunt ilegale.
Poți acorda amenzi numai dacă există bază legală, nu motivând un ordin.