Ultima editie tiparita in format pdf

Se redeschid şcolile?

Publicat pe 2020-11-27 13:52:03Mihail Marinescu

După mult timp de aşteptare, Instituţia Avocatul Poporului cere Ministerului Educaţiei un punct de vedere în privinţa redeschiderii şcolilor. Că o fi „un punct” sau mai multe, important este ca elevii să fie lăsaţi să se întoarcă în clase şi ca şcolile să fie deschise nu numai pentru votare!

După multe Memorii, proteste şi acţiuni legale în Instanţele judecătoreşti, dar şi după recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iată că, în sfârşit, Instituţia Avocatul Poporului se sesizează şi cere Ministerului Educaţiei un punct de vedere în privinţa redeschiderii unităţilor de învăţământ, ca şcoala să se facă faţă în faţă, nu online.
Adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, precizează că, potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, aproape jumătate dintre părinţi consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, având în vedere că educaţia trebuie să primeze, în orice formă ar fi desfăşurată şi nepierzând din vedere inegalităţile care vor apărea în ceea ce priveşte accesul la educaţie al copiilor aflaţi în medii defavorizate şi recuperarea decalajelor educaţionale, a declarat Molnar Zsolt, citat de către stiripesurse.ro.
Acesta mai semnalează şi faptul că, după studii realizate de World Vision România, „şcoala online, în mediul rural, rămâne o utopie: 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a restricţiilor, iar în unul din trei sate în care World Vision România este prezent există zone cu semnal slab sau inexistent, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-şi continue studiile.
Decizia de a închide şcolile nu a prevăzut un plan de măsuri pentru zonele în care şcoala online nu funcţionează”, spune Molnar Zsolt. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia într-un raport din 21 octombrie că, la majoritatea infecţiilor sau cazurilor de covid, raportate la copii, infectarea s-a produs acasă.
Sublinem încă odată faptul că școala normală este esențială pentru dezvoltarea fizică și psihică a copiilor. Nimic nu se compară cu învăţamântul clasic, faţă în faţă, indiferent cât de comod le-ar fi unora să stea acasă, în pijama, în faţa unui ecran.
S-a dovedit că mulşi dintre elevi nu prea fac ei şcoală nici on line. Profesorii se chinuie să le predea, dar le predă doar câtorva, că alţii se duc ba pe la bucătărie, ba pe la WC, ba mai se „aruncă” la o conversaţie pe mess sau alte lucruri.