Ultima editie tiparita in format pdf

De ce tac sindicatele?

Publicat pe 2020-10-21 13:05:55Mihail Marinescu; Sursă foto: edu.ro

Dacă până în acest an, sindicatele din învăţământ erau foarte vocale, inclusiv prin 2017, după ce se majorase de două ori salariile în sistem, iată că acum, în anul de graţie 2020, vocea sindicatelor nu s-a auzit mai deloc, deşi motive erau şi mai sunt suficiente pentru a se protesta.
Nu s-a revoltat niciun lider de sindicat cu privire la obligativitatea purtării măştilor de către elevi, profesori, o măsură aberantă, care nu face altceva decât să slăbescă sistemul imunitar al omului.
Nici măcar juriştii sindicatelor nu au sesizat acest aspect, că este ilegal să obligi pe cineva să aplice un act medical. Nu am auzit niciun sindicalist bociferând pentru cum au ajuns şcolile să semene cu puşcăriile, cu linii trasate prin curte, pe holuri, cu semne pe unde să păşească elevii, pe unde să circule profesorii etc. Nimeni nu a spus nimic!
Atunci, dragi români, vă meritaţi soarta şi ceea ce urmează a vi se întâmpla din partea ăstora pe care îi lăsaţi să-şi facă de cap, pe banii contribuabililor!
Să înţelegem că sindicatele au glas numai atunci când este vorba despre majorări de salarii? În rest, nu contează că cineva aplică metode dictatoriale în şcoli? Nu contează că diverse comitete judeţene emit ordine care ating drepturile şi libertăţile cetăţeneşti? Se pare că nu! Asta nu e bine.

Sindicatele au bătut... palma cu Anisie! Aplauze furtunoase, vă rugăm!
Dar, iată că a venit şi răspunsul la întrebarea de ce tac sindicatele.
Pe 19 octombrie a.c., cităm de pe site-ul edu.ro, Monica Cristina Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a avut o întâlnire de lucru cu Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și cu Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
În cadrul întâlnirii a fost realizată o analiză a aspectelor cu privire la organizarea eficientă a procesului educațional în condițiile desfășurării activității didactice în sistem online.
Iată ce s-a decis la celebra întâlnire:
- monitorizarea de către reprezentanții sindicatelor din cadrul fiecărui județ/municipiului București, împreună cu inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ, a desfășurării în condiții optime a activităților didactice atât în sistem online, cât și față în față și asigurarea consilierii cadrelor didactice în vederea îmbunătățirii actului educațional;
- informarea de către Ministerul Educației și Cercetării a tuturor unităților de învățământ în privința securizării și utilizării optime a platformelor educaționale G suite for Education și Microsoft Office 365 A1;
- angajamentul celor două federații reprezentative din învățământul preuniversitar de a susține demersurile Ministerului Educației și Cercetării, astfel încât toate cadrele didactice să utilizeze cu încredere tehnologia în activitățile de predare-învățare-evaluare în sistem online;
- realizarea unei declarații-angajament ce urmează a fi asumată de cadre didactice, elevi și părinți, declarație care va veni în completarea prevederilor Metodologiei-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin această declarație este vizată protejarea dreptului la imagine atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi;
- simplificarea/eliminarea unor standarde ARACIP și promovarea lor prin hotărâre de guvern;
- continuarea procesului de debirocratizare a activității cadrelor didactice;
- acordarea posibilității cadrelor didactice de a oferi feedback, sub forma unui chestionar, pentru activitatea desfășurată de către conducerea unității de învățământ, pentru activitatea desfășurată la nivelul inspectoratului școlar și pentru activitatea elevilor;
- elaborarea de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a chestionarului de feedback pentru activitatea cadrelor didactice.

Încotro ne îndreptăm cu astfel de oameni!
Aşadar, sistemul on line pare a fi agreat şi de sindicate, deşi o bună parte dintre elevi nu au niciun aparat digitalizat acasă, pentru a participa la on line-ul lui Anisie!
Nici asta nu e bine, domnilor sindicalişti.
Mai toţi psihologii şi profesorii eminenţi spun că învăţământul on line nu este deloc benefic pentru buna educare şi creştere a copilului, pentru că omul este făcut să socializeze, să interacţioneze cu semenii. Dacă îi iei copilului posibilitatea de a socializa, de a da mâna cu alt copil, de a se împrietenii real, nu virtual, atunci copilul de azi ce fel de om matur va deveni? La asta nu v-aţi gândit, măi sindicaliştilor?
Dacă Monica Anisie a încercat, prin această metodă şireată, să-i atragă de partea ei pe sindicalişti, ei bine să pare că a reuşit, din moment ce nimeni dintre liderii din sindicate nu se arată nici măcar deranjaţi de cum este condus sistemul educaţional în România.
Dar, poate că nici nu era nevoie de o asemenea întâlnire, că oricum vocea sidicatelor a apus cam de mult! Ruşinos!
Cei mai în etate îşi aduc aminte cam cum erau sindicatele în perioada comunistă, de până în decembrie 1989. Erau ca să fie, nişte forme de viaţă care nu se împotriveau deloc patronatului de atunci!
Revenim la acea perioadă?