Ultima editie tiparita in format pdf

Ore de așteptare, în aer liber, pentru a afla soarta unui pacient

Publicat pe 2020-07-09 10:23:38Daniel Lazăr

Sistemul de sănătate din România (și Prahova nu putea face excepție) este unul caracterizat de mulți ca fiind ... bolnav. Nu știm dacă este și (mult) subfinanțat, atâta timp cât anchetele care îi vizează pe unii manageri au ajuns și în atenția DNA.
Din luna martie a.c., noua situația generată de pandemia de coronavirus a pus și mai multă presiune pe un sistem sanitar care și așa era extrem de hulit.
Pacienți și medici deopotrivă s-au plâns că mulți dintre cei cu boli cronice sau acute au fost amânați, întrucât prioritate au avur cei cu Covid-19 și așa s-a ajuns în situația în care lucrurile au scăpat de sub control. Am avut și avem spitale unde sunt confirmate numeroase cazuri pozitive cu coronavirus din rândul personalului sanitar (medici, asistente, infirmiere sau personal auxiliar), ceea ce a făcut ca unii să ajungă chiar să își dea demisia, pentru că nu mai puteau face față fizic și psihic noii situații create.
Nici la Spitalul Județean de Urgență Ploiești lucrurile nu stau altfel.
Avem și aici cadre medicale infectate (11 confirmate până mați, 7 iulie a.c.), demisii (la Radiologie sau ATI) și probleme care duc la nemulțumiri în rândul pacienților sau aparținătorilor.
Așa s-a ajuns în situația în care la Unitatea de Primiri Urgențe să fie adus un pacient, iar familia să nu poate afla care este situația acestuia ore în șir.
Ești nevoit să aștepți pe niște bănci în aer liber (ce te faci când plouă?) până când, într-un târziu, sosesc vești în legătură cu cel drag.
Nu este normal deloc și oamenii vor ca situația să fie una normală.
Dar, oare, mai știm care este normalitatea?