Ultima editie tiparita in format pdf

Elevii au rămas fără nume şi prenume. Ei se vor recunoaşte după un cod!

Publicat pe 2020-06-18 10:25:25Mihail Marinescu

Elevi, chiar vă place ca în loc de nume şi prenume să aveţi un cod?

Spre ce vreţi să se îndrepte învăţământul românesc? Dar societatea?

Se întâmplă ceva urât în societate! Numai cine nu vrea să vadă nu vede. Mai nou, la solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel. Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media. Aşadar, dragi români, elevii nu-şi mai vor vedea scris numele şi prenumele în dreptul notelor şi mediilor obţinute şi vor avea fiecare câte un COD, numit oficial „cod unic aferent”! Precum sunt „numiţi” şi puşcăriaşii, cu numere în loc de nume! Măsura este un abuzivă, pentru că nu oferă posibilitatea elevilor, în parte, să se exprime dacă sunt sau nu de acord să le fie publicat codul în loc de nume şi prenume. Chiar dacă se spune că există acordul partenerilor sociali, ei bine poate că sunt elevi care nu sunt de acord cu opiniile respectivilor parteneri. De ce să decidă alţii şi pentru mine? Vor să ne facă să ne fie ruşine cu numele noastre? Vă daţi seama de aberaţia acestei măsuri? S-a ajuns ca numele să fie trecut la secret! Oribil! Secret ar trebui să fie adresa şi CNP-ul copilului, nu numele, că acest numele este moştenit de la părinţi, iar prenumele este obşinut prin Botezare. Asta deranjează?
Se creează un precedent periculos şi nu ne-ar mira ca, pe viitor, să se spună că omul nu mai trebuie botezat, că oricum i se dă un „cod”! Se precizează, în comunicatul primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, că toate aceste măsuri sunt „în conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Pe 17 iunie, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen tipăresc, din aplicația informatică EvNat, un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului: Ex: JJ0000000 (JJ-indicativul județului). Raportul va fi distribuit fiecărui candidat, în cursul acestei zile, în momentul predării lucrării scrise.
Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene”. Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.
Se mai afirmă că „decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului”.
Unde vă este mândria numelui şi prenumelui? Vă place să primiţi coduri în loc de nume? Incredibil!