Ultima editie tiparita in format pdf

Transformarea omului, dintr-o „stare” în alta!

Publicat pe 2020-05-19 12:37:35Mihail Marinescu

Suspiciuni, isterii, răfuieli, contraziceri – sunt tot mai prezente între prieteni, colegi, rude, cunoştinţe. Unde vom ajunge în ritmul acesta?

Restrângerea de drepturi şi libertăţi nu înseamnă că omul este mai în siguranţă. Drepturile şi libertăţile sunt, de fapt, cele care dau siguranţă!

Deşi s-a spus că, după 15 mai – data expirării Stării de urgenţă - românul o să aibă parte de relaxare, de măsuri mai relaxante, iată că ceea ce vedem zilnic pe stradă, dar şi prin instituţii, pare să contrazică discursurile optimiste ale unora sau altora. Numai relaxare nu se poate citi pe chipurile oamenilor (bine că nu am scris cipuri în loc de chipuri!). Mulţi sunt cu cârpa la nas şi la gură în timp ce circulă pe stradă, iar privirile le devin isterice când văd pe cineva care nu poartă mască, deşi s-a transmis, de către autorităţi, că în aer liber nu se poartă masca, ci doar în spaţii închise! Cei care au devenit atât de sensibili la orice, încă nu conştientizează faptul că nu este nici recomandat şi nici sănătos ca masca să fie purtată mai mult de 20-30 de minute. Şi nu o spunem numai noi, o spun şi specialiştii. Chiar este aşa de greu de ştiut că inspiraţia se face pe nas şi expiraţia pe gură şi că este nevoie de oxigen pentru creiere ca tot organismul să funcţioneze normal? Acoperirea căilor respiratorii împiedică realizarea în bune condiţii a circuitului respiraţiei, astfel că în loc să inspiri oxigen din atmosferă, pe nas inspiri ceea ce scoţi pe gură, ceea ce este extrem de dăunător organismului. Bun, vrei să te protejezi şi să combaţi răspândirea virusului. Este foarte bine! Atunci, fii responsabil şi imunizează-te, că sunt destule metode pentru asta, nu să-ţi rişti sănătatea acoperindu-ţi căile respiratorii mai ales când este şi foarte cald afară. Cea mai bună armă împotriva oricărei bacterii, oricărui virus o reprezintă anticorpii, imunoglobulinele care fac organismul să aibă o imunitate care să-l apere de atacurile bacteriilor. Autorităţile au emis ordine, ordonanţe, legi, care obligă oamenii să poarte mască în spaţii închise. O măsură discutabilă, despre care se pot aduce şi argumente pro şi contra. Totuşi, de aici şi până în a-ţi privi concetăţenii cu răutate şi cu duşmănie dacă nu este aşa cum eşti tu, e cale lungă. Dacă doreşti siguranţă, nu o poţi avea dacă ţi se ia din drepturi şi libertăţi! Poate că şi cei care nu poartă mască se gândesc, probabil, la faptul că cei care o poartă fac acest lucru pentru că ar fi bolnavi! Aşadar, suspiciuni după suspiciuni! În acest ritm, rasa umană riscă să se transforme în ceva odios, în ceva în care cee ce părea, până mai ieri, normal, devine acum anormal, iar ceea ce era anormal, devine normal! Mergând pe stradă, există pericolul să-ţi pice un ghiveci pe cap? O, da! Şi atunci ce facem, emitem ordine ca toată lumea să poarte obligatoriu cască de protecţie? Accidentele rutiere omoară foarte multă lume. Vedem, însă, că lumea se urcă în continuare în maşini! Vedeţi, că ceva, ceva nu prea se leagă şi că se exagerează enorm de mult cu aceste măsuri de combatere a răspândirii virusului! Dragi români, dragi ploieşteni, reveniţi-vă şi fiţi din nou oameni, până nu e prea târziu!