Ultima editie tiparita in format pdf

Ce medicamente şi alimente e bine să ai în casă, în caz de pandemie sau de carantină la domiciliu

Publicat pe 2020-03-20 09:57:05

Elementele esenţiale pe care trebuie să le ai în casă, dacă vei fi pus în situaţia de a sta la domiciliu în auto-izolare. Infecţia cu Covid-19 a produs un dezechilibru serios şi real la nivel mondial. Bilanţul mondial al deceselor provocate de noul coronavirus a depăşit pe 10 martie pragul de 4.000, conform Reuters şi AFP.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că ”ameninţarea unei pandemii” cu noul coronavirus, care a provocat peste 110.000 de îmbolnăviri în întreaga lume, a devenit ”foarte reală”, relatează AFP, dpa şi Reuters şi în 11 martie a fost şi declarată.

În acest context nou pentru mulţi dintre noi, care nu ne-am confruntat până acum cu situaţii de criză atât de profunde, poate fi ceva copleşitor.

Cum te pregăteşti de pandemie sau de carantină la domiciliu? Este o întrebare care îşi face loc în mintea oamenilor în fiecare zi.

Este important să facem o diferenţă clară între pregătirea înţeleaptă şi necesară şi cumpăratul haotic.

În niciun caz, nu aceasta este soluţia. Este important să ne păstrăm calmul, să inventariem ce avem deja şi să facem o listă cu ce ne trebuie în situaţia în care ieşirile din casă este bine să fie făcute cât mai rar.

Departamentul pentru Securitate Internă din SUA a realizat deja un plan de pregătire în caz de pandemie, care include şi un stoc minim recomandat cetăţenilor americani ca măsură de prevenţie în caz de pandemie generată de coronavirus.

Acesta include următoarele lucruri:

Medicamente pentru gripă şi răceală: Cum nu există tratament sau vaccin pentru Covid-19, autorităţile americane recoamandă oamenilor să aibă medicamente care tratează simptomele gripei (febră, tuse, dificultăţi respiratorii şi pneumonie), care sunt similare.

Astfel, sunt recomandate calmante pentru dureri, medicamente pentru gripă şi răceală şi vitamine, prevede ghidul realizat de autorităţile americane.

Stocuri de alimente şi apă pentru 2 săptămâni

Stocuri de medicamente necesare pentru 2 săptămâni – pentru persoanele care urmează tratamente

Ghidul menţionează că, în cazul unei pandemii, cei mai mulţi oameni vor fi capabili să se trateze singuri, la domiciliu.

CDC recomandă purtarea măştilor doar de către persoanele bolnave sau care sunt în contact cu persoane infectate. În schimb, CDC nu recomandă purtarea măştilor de către persoane sănătoase, care nu sunt în zone de risc.

 

Ce trebuie să ai în casă din punct de vedere al alimentaţiei şi al igienei

Săpun, şampon şi crema hidratantă

Dezinfectanţi

Spirt

Soluţii de spălat pe jos dezinfectante

Apă (deşi şi apa de la robinet este în ordine). Accentul nu trebuie să cadă pe apă

Trusă de prim ajutor: în special bandaje, benzi, peroxid de hidrogen (pentru dezinfectare);

Elemente de igienă intimă (absorbante şi pampers pentru familiile cu copii)

Lapte praf pentru bebeluşi

Mălai, orez, paste, fasole, cartofi

Nuci, alune, caju, fructe deshidratate, batoane de cereale, un borcan de miere

Suc de roşii

Conserve de carne şi peşte

Vitamine – cele mai importante vitamina C, vitamina D, Echinacea, suplimente cu zinc, bomboane de gât, o sticlă cu albastru de metilen, pastile cu propolis

Să nu uităm şi de igiena emoţională, dacă este să petrecem mult timp în casă, e bine să vă revizuiţi titlurile de cărţi pe care doreaţi de mult să le citiţi, filmele pe care doreaţi să le vedeţi sau exerciţiile aerobice pe care le-aţi tot amânat din lipsă de timp.