Ultima editie tiparita in format pdf

Kobe Bryant a părăsit lumea sportului plecând într-o lume aflată în altă dimensiune

Publicat pe 2020-01-28 12:19:44Mihail Marinescu; Sursa foto: twitter.com

Luna ianuarie a devenit, iată, una neagră pentru sport. În aceeaşi lună au murit, la un an diferenţă, fotbalistul Emiliano Sala şi baschetbalistul Kobe Bryan, ambii în accidente aviatice!


Tocmai când se comemora un an de la dispariţia fotbalistului Emiliano Sala (decedat în urma unui accident aviatic), o veste groaznică avea să tulbure din nou lumea sportului. Pe 26 ianuarie, Kobe Bryant, unul dintre cei mai valoroşi baschetbaliști din istorie, a murit, la vârsta de 41 de ani, împreună cu fetița lui de 13 ani și celelalte persoane care se aflau în aparatul de zbor, în urma unui accident de elicopter în Calabasas, California. Kobe Bryant a jucat între 1996 și 2016, anul în care s-a retras, pentru Los Angeles Lakers. A fost unul dintre cei mai populari și cunoscuți baschetbaliști din istoria NBA. Fostul sportiv obișnuia să călătorească în elicopterul său privat de ani buni, încă din vremea în care juca pentru Lakers. Era căsătorit cu Vanessa, alături de care avea patru fiice: Gianna, Natalia, Bianca și Capri, cea mai mică dintre ele, născută în iunie 2019. Printre fanii baschetului era cunoscut faptul că Kobe Bryant folosește foarte des elicopterul, chiar și pentru deplasările foarte scurte, pe care în mod normal oamenii le efectuează cu mașina (gsp.ro) Vestea tragică i-a făcut pe mulţi oameni să reacţioneze pe site-urile de socializare, nelipsind starurile de cinema, din sport, dar nici fostul preşedinte al SUA, Barack Obama. Unul dintre cele mai emoţionante mesaje îi aparţine noului star din NBA, LeBron James (LA Lakers): „Nu sunt pregatit, dar voi începe. Omule, stau aici şi încerc să scriu ceva pentru această postare, dar de fiecare dată când încerc, încep din nou să plâng doar gândindu-mă la tine, la nepoata Gigi şi la prietenia, legătura, frăţia pe care am avut-o. Am auzit vocea voastră duminică dimineaţa înainte să plec din Philadelphia pentru a mă întoarce în Los Angeles. Nu am crezut că va fi ultima conversaţie pe care am avut-o timp de un milion de ani. Ce naiba!!! Inima îmi e frântă şi sunt devastat fratele meu! Omule, te iubesc frate! Inima mea merge la Vanessa şi la copii. Îţi promit ca voi continua moştenirea lăsată de tine. Ai însemnat atât de mult pentru noi, în special pentru cei din Lakers şi este responsabilitatea mea să continui. Te rog dă-mi putere din ceruri şi veghează asupra mea! Am SUA aici! Aş vrea să spun atât de multe, dar nu pot în acest moment, pentru că nu pot trece prin asta. Până ne vom întâlni din nou fratele meu!”, a scris James.
Sylvester Stallone: „Lumea a pierdut un om grozav și un mare campion. Mă simt atât de rău pentru familia lui. Mi se rupe inima. Sportiv, scriitor, inovator, un model pentru toţi”.
Cristiano Ronaldo: „Atât de trist să aud veștile dezolante despre moartea lui Kobe și a fiicei sale Gianna. Kobe a fost o adevărată legendă și inspirație pentru atât de mulți. Trimiţându-i condoleanțele familiei și prietenilor săi și familiilor tuturor celor care și-au pierdut viața în accident”.
Francesco Totti: „Onorat să te cunosc, campion pe teren și în afara terenului!”
Chris Smalling: „Legendele trăiesc pentru totdeauna. O adevărată inspirație pentru lume! Rugăciunile sunt alături de familia lui Kobe și de toți cei implicați în această tragedie oribilă”.
Barack Obama: „Kobe era o legendă și tocmai începea ceea ce ar fi fost la fel de semnificativ un al doilea act. A o pierde pe Gianna este și mai sfâșietor pentru noi ca părinți. Michelle și cu mine trimitem dragoste și rugăciuni către Vanessa și întregii familii Bryant într-o zi de neconceput”.

Experţii spun că pilotul a greşit
Experţii cred că prăbuşirea elicopterului în care se afla Kobe Bryant, fiica sa şi alţi 6 pasageri a fost cauzată de o eroare de pilotaj favorizată de vizibilitatea extrem de redusă. Primele concluzii indică faptul că pilotul a decis să se întoarcă din drum, dar a evaluat greşit apropierea de culmile muntoase din zonă fără să încetinească viteza. Piloţii de elicopter cu vastă experienţă au studiat toate datele zborului şi scena accidentului şi cred că pilotul a avut probleme atunci când ceaţa a devenit extrem de densă. Pilotul a coborât aparatul de zbor pentru a încerca să ajungă sub ceaţă. Apoi brusc a urcat de la 400 de metri la peste 600, semn că s-a panicat. Conform datelor, acesta a depăşit una din culmile muntoase la foarte mică distanţă. Specialiştii consideră că pilotul a crezut că a depăşit toate culmile munţilor şi a lovit apoi una dintre acestea cu viteză mare. Asta chiar dacă elicopterul are un senzor care l-a avertizat pe pilot că zboară prea jos. Alarma a funcţionat tardiv. Ipoteza este susţinută de faptul că pilotul coborâse din nou la o altitudine mai joasă tot din dorinţa de a ieşi din ceaţă. Aceştia sunt însă surprinşi de faptul că pilotul elicopterului a greşit deşi era un bun cunoscător al reliefului, fiind chiar instructor în acea zonă. O altă greşeală a fost viteza de zbor - elicopterul ar fi survolat zona cu peste 200 km/h, deşi un asemenea aparat poate circula foarte încet pentru a putea evita obstacole neaşteptate. În fine, tot o eroare este considerată şi decizia de a coborî - experţii cred că vizibilitatea ar fi fost mai mare dacă elicopterul ar fi zburat la o altitudine mai mare, scrie pe digisport.ro.