Ultima editie tiparita in format pdf

Şase, vine Anisie!

Publicat pe 2020-01-21 14:44:04Mihail Marinescu; Sursă foto: captură youtube.com

Atenţie, profesori! Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, fost consilier a lui Traian Băsescu, are de gând să vă „consilieze” inopinat, dar cu cameramanii după ea! Nu-i pasă că, dând buzna peste profesor în timpul orelor de curs, încalcă Statutul personalului didactic.

Monica Anisie – ministrul Educaţiei şi Cercretării, face ce face şi iar iese la rampă prin gesturi fără precedent. Cu puţin timp în urmă, un reportaj al unei televiziuni a arătat cum ministrul Anisie a jignit un cadru didactic din comuna Axintie, din judeţul Ialomiţa, în faţa elevilor. Pur şi simplu, Anisie a dat buzna peste învăţătoare în clasă, însoţită de o armată de cameramani şi jurnalişti. A întrerupt ora de curs după ce a auzit, ascultând la uşa clasei, cum învăţătoarea respectivă le spunea elevilor, pe un ton mai apăsat: „Gata, nu mai vorbeşte nimeni, nu mai tulbură nimeni, cine vrea, ridică mîna!” Imediat, doamna ministru a profitat de moment şi, iubitoare de imagine, a intrat în clasă cu tot cu armata de junralişti, fără să ceară permisiunea cadrului didactic ce ţinea ora de curs, adresându-se: „Sunt Monica Anisie, ministrul Învăţământului, şi v-am auzit de pe hol cum urlaţi la copii. Aceasta este o atitudine pe care dumneavoastră trebuie s-o aveţi faţă de aşa copii frumoşi?” Degeaba îi explica învăţătoarea ministrului Anisie că nu ţipa la elevi, ci aşa e vocea ei, mai autoritară. Imediat, învăţătoarea a fost nevoită să facă faţă şi întrebărilor jurnaliştilor, care mai de care mai ridicole, ceva de genul: „De ce nu purtaţi papuci?”! Şi toate acestea se întâmplau în timpul orei de curs! Ceea ce a făcut doamna ministru se poate chema o formă de abuz (a se citi Statutul personalului didactic), dar şi de încercare de intimidare a cadrelor didactice, lucru nepermis pentru cineva care se află în fruntea Ministerului Educaţiei. Păi, ce să te aştepţi de la cineva care a fost consilier a lui Traian Băsescu?
Dacă au neşansa să aibă parte de astfel de „episoade” groteşti, cadrele didactice trebuie să ştie că nimeni – nici măcar că e ministru – nu are dreptul să întrerupă ora de curs şi să pătrundă în clasă fără să ceară voie şi însoţită de jurnalişti. Este inadmisibil aşa ceva! De asemenea, este absurd ca un cadru didactic să fie umilit în faţa elevilor. Directorii de şcoli ar trebui să ştie asta, nu să lase pe cineva, fie şi ministru, să intre în şcoală şi în sălile de clasă ca în casa proprie.

Tupeu de ministru
Culmea este că ministrul Educaţiei chiar se laudă, pe site-ul ministerului, că astfel de controale în şcoli vor continua! „Vizita în unităţile de învăţământ din judeţul Ialomiţa a avut un singur scop: identificarea problemelor reale cu care se confruntă elevii, cadrele didactice şi personalul auxiliar, pentru a putea astfel mobiliza autorităţile publice locale de a aloca banii necesari în vederea finanţării infrastructurii şcolare”! ,Așa cum am anunțat, sunt hotărătă să îmi mut «biroul» în teritoriu. Voi petrece cel mai mult timp printre colegii profesori și elevi. Cadrele didactice trebuie să fie consiliate pentru asigurarea actului educațional de calitate”. Ups! Păi ce consiliere, că vedem cum reacţionaţi intrând peste profesor în clasă, cu cameramanii după dumneavoastră, tulburându-i ora de curs! Asta înseamnă consiliere? Doamne fereşte! Bun, şi ce are Sula cu Prefectura? Adică acestea sunt problemele cu care se confruntă elevii, că le spune profesorul să stea cuminţi în bănci? Faptul că guvernul din care faceţi parte nu a alocat 6% din PIB Învăţământului, asta nu mai vă deranjează? Acum vreţi ca primăriile să dea bani, adică să facă ceea ce trebuia să facă guvernul! Penibil!

Profesorii critică gestul ministrului
Cadrele didactice nu au apreciat atitudinea ministrului Educatiei după „vizita” acesteia în şcoala cu pricina şi în sala de clasă însoţită de jurnalişti, scriind pe reţelele de socializare că ministrul ar trebui să îi susţină pe profesori, nu să îi denigreze. De asemenea, ei au amintit şi de dreptul garantat de Statutul personalului didactic, de a nu fi perturbaţi în timpul actului de predare. Iată ce spune legea: „(1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), nu se consideră perturbare a cadrelor didactice în timpul desfăşurării activităţii didactice intervenţia autorităţilor şcolare şi/sau publice în situaţiile în care sănătatea fizică sau psihică a elevilor ori a personalului este pusă în pericol în orice mod, conform constatării personalului de conducere, respectiv în timpul exerciţiilor de alarmare pentru situaţii de urgenţă. (3) Înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce. (4) Multiplicarea, sub orice formă, a înregistrărilor activităţii didactice de către elevi sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic respectiv. (5) Înregistrarea prin orice procedee a activităţilor desfăşurate în spaţiile şcolare este permisă numai cu acordul personalului de conducere, cu excepţia celor de la alin. (3)”, este menţionat în Statutul personalului didactic.