Ultima editie tiparita in format pdf

Unul hăis și altul cea!

Publicat pe 2020-01-10 13:47:34Mihail Marinescu

Incredibil, dar adevărat! După ce au fost majorate bugetele Preşedinţiei şi a SRI, premierul Orban anunţă că nu crede că există resurse bugetare pentru creşterile salariale ale profesorilor la 1 septembrie! Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, precizează, însă, altceva, anume că sunt cuprinse sumele de bani în bugetul ministerului pentru majorarea salariilor şi de la 1 septembrie şi dă vina pe un partid politic din opoziţie că dezinformează, omiţând faptul că tocmai şeful ei de partid şi de guvern a fost cel care a spus „nu” majorării salariilor cadrelor didactice!

Cadrele didactice riscă să nu mai primească, de la 1 septembrie 2020, majorarea de salariu stabilită prin legea votată anul trecut în Parlament. Asta rezultă din ordonanța de urgență aprobată pe 6 ianuarie a.c. de către guvernul României, în care nu se pomenește nimic de creșterea salariilor profesorilor de la data de 1 septembrie 2020. Potrivit legii salarizării veniturile lor ar trebui să crească de la această dată, conoform grilei din anul 2022. Şi premierul Orban a declarat, în urmă cu ceva timp, că nu sunt suficienți bani în buget pentru a susține aceste creșteri şi că respectiva majorare a salariilor profesorilor. Să citrăm din ziare.com, ca să nu fie probleme: „Nu am luat o decizie definitivă. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu cred că există resurse pentru a putea susţine aceste creşteri, care, practic, înseamnă obţinerea salariului de la nivelul anului 2022 de la 1 septembrie 2020. Practic, orice altă categorie din sectorul public ar putea cere acelaşi lucru. E suficient, există o creştere pe care am alocat-o de la 1 ianuarie, cred că foarte mulţi profesori, foarte multe cadre didactice, pot să înteleagă situaţia bugetară în care ne găsim şi că o astfel de creştere în avans, de la 1 septembrie, este foarte greu de finanţat”, a explicat prim-ministrul, citat de ziare.com. Interesant este şi faptul că legea bugetului de stat, stabilită de guvernul Orban (fără a fi dezbătută în Parlament, aşa cum nu a procedat niciun guvern de după 1990), prevede creşteri substanţiale ale bugetelor SRI şi Preşedinţie! Aşadar, cum să mai fie bani pentru respectarea unei legi a salarizării din moment ce se dau bani mai mulţi altora! Pentru majorarea bugetelor altor instituţii vedem că sunt bani la buget! Aşa se construieşte o societate sănătoase şi educată, domnule prim-ministru Orban? Sau poate că nu asta se doreşte!

Anisie aruncă „bomba” şi spune altceva...!
Năucitor este faptul că tocmai ministrul Educaţiei, Monica Anisie (cea căreia îi place să-şi posteze mai mereu chipul pe site-ul şi pe facebook-ul ministerului) a declarat că bani există pentru majorarea salariilor profesorilor, atât de la 1 ianuarie, cât şi de la 1 septembrie! „Îi asigur pe toți colegii mei profesori că banii sunt prevăzuți în buget și că nu s-a pus nicio secundă problema să nu fie această creștere salarială de la 1 ianuarie și de la 1 septembrie. Am avut o discuție și cu domnul ministru Cîțu și dumnealui m-a asigurat că nu s-a schimbat nimic față de ceea ce s-a discutat”, a spus Monica Anisie la postul Antena 3. Atât de bine ştiu aceşti oameni să guverneze o ţară încât nici nu sunt în stare să cadă de acord cu privire la un subiect extrem de delicat. Nu poţi jongla cu legea salarizării, pentru că este vorba despre nivelul de trai al populaţiei. Culmea este că doamna ministru Anisie a postat, pe 7 ianuarie, de data acasta pe pagina sa de Facebook, că un anumit partid politic din opoziţie dezinformează cu privire la faptul că nu vor fi majorate salariile profesorilor în acest an, continuând să susţină că sunt bani la bugetul Ministerului Educaţiei ce cuprinde sumele necesare pentru creşterile salariale din 2020! Aşa ceva rareori se poate vedea! Doamne ajută să existe suficienţi bani în bugetul ţării pentru majorarea salariilor tuturor, însă o ţară întreagă l-a văzut şi l-a auzit pe Orban spunând că nu crede că se vor mai majora salariile profesorilor şi la 1 septembrie 2020, iar doamna ministru dă vina pe altcineva că dezinformează! Incredibil!