Ultima editie tiparita in format pdf

Supravieţuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naţionale

Publicat pe 2019-11-01 12:44:13

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a participat la evenimentul “Supravieţuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naţionale“. În timpul evenimentului, ministrul a spus că, în onco- pediatrie, este nevoie de o abordare intersectorială în care domeniul medical trebuie sprijinit de măsuri şi acţiuni de suport pentru asigurarea accesului la educaţie, măsuri de reinserţie socială, de sprijin social al copiilor, dar mai ales al părinţilor, astfel încât copilul să poată fi îngrijit şi recuperat pentru societate.

În tratarea afecţiunilor oncologice, fără o abordare interdisciplinară nu există rezultate. Indiferent de tip şi localizare, cancerul este o afecţiune care nu poate fi tratată de un singur doctor. Specialiştii trebuie să se aşeze la aceeaşi masă pentru a alege varianta optimă de tratament pentru bolnavi.

„Începând de anul acesta, am introdus în Contractul - Cadru obligativitatea centrelor de oncologie de a folosi tumor-boardul pentru a primi finaţare. Am operaţionalizat tumor bord-ul. De altfel, aveam în legislaţie această sintagmă de tumor board, de echipă multidisciplinară care tratează tumorile. Din păcate, unii nu au putut să facă dovada că în tratamentul pacienţilor cu cancer s-a folosit acest lucru. De anul acesta a devenit obligatoriu”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a mai amintit că instituţia pe care o coordonează are în lucru 108 registre de boală, care vor oferi o situaţie clară, predictibilitate, pentru a asigura finanţarea necesară. Pentru aceste registre au fost accesate fonduri europene, coroborat cu fonduri norvegiene şi elveţiene. „De aceea am definit anul viitor ca anul programelor naţionale de sănătate, pentru că, în sfârşit, vom avea o imagine foarte clară asupra nevoilor de finanţare pentru resursa umană şi pentru finanţarea medicaţiei pentru pacienţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratament, anul trecut, MS a introdus 37 de molecule noi pentru tratarea afecţiunilor cronice, iar anul acesta a continuat procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră, prin extinderea listei de medicamente compensate şi gratuite cu încă 19 medicamente necesare pacienţilor cu afecţiuni cronice. Majoritatea sunt medicamente pentru tratamentul afecţiunilor oncologice. Pentru copii şi adolescenţi, care au cele mai mari şanse de vindecare, au fost introduse molecule pentru tratarea leucemiei acute limfoblastice, pentru afecţiuni hemato-oncologie politransfuzată, pentru leucemia mieloidă cronică. De asemenea, a fost finalizat şi Planul naţional de Cancer care va fi pus în dezbatere şi pentru care este în evaluare un proiect finanţat din fonduri europene.