Ultima editie tiparita in format pdf

Ce s-a întâmplat în şcolile din Prahova cu ocazia Zilelor Erasmus +

Publicat pe 2019-10-15 11:58:51Mihail Marinescu

Cu ocazia „Zilelor Erasmus +”, mai multe şcoli din Ploieşti şi din judeţul Prahova au susţinut, în perioada 10-12 octombrie, diverse activităţi menite să marcheze această zi, prezentând realizările şcolilor în proiectele desfăşurate. Este vorba despre unităţile de învăţământ în care s-au derulat sau încă se mai derulează proiecte cu finanţare europeană. De exemplu, la Şcoala „I.A. Bassarabescu” din Ploieşti s-a derulat activitatea intitulată „Cultivarea competenţelor digitale”, în care s-a promovat folosirea computerului de către elevi, astfel încât aceştia să înţeleagă mai bine PC-ul. Activităţi în cinstea zilelor Erasmus s-au susţinut în 31 de unităţi de învăţământ din judeţul Prahova, dintre care 8 din Ploieşti. Activităţi de acest gen s-au desfăşurat în şcoli din localităţile Slănic, Vălenii de Munte, Bărcăneşti, Buşteni, Sinaia şi, cum aminteam mai devreme, Ploieşti.

Despre Erasmus +
Erasmus + este noul program al Uniunii Europene (UE) pentru educaţie, formare, tineret şi sport pentru perioada 2014-2020. Programul Erasmus+ îşi propune să încurajeze dezvoltarea competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională şi să ofere noi oportunităţi de educaţie, formare şi stagii pentru tineri. Erasmus+ reuneşte şapte programe ale UE în domeniul educaţiei, formării şi tineretului şi va susţine, pentru prima dată, sportul. Fiind un program integrat, Erasmus+ oferă mai multe posibilităţi de cooperare între sectoarele educaţiei, formării, tineretului şi sportului. În noul program, condiţiile de participare şi de finanţare sunt simplificate faţă de programele precedente.

Ce este Erasmus?
Înfiinţat în 1987, Erasmus a devenit cel mai important program de educaţie şi formare profesională din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mobilitatea şi cooperarea la nivelul învăţământului superior în Europa. Acţiunile sale se adresează studenţilor care doresc să studieze şi să muncească în străinătate, profesorilor şi altor categorii de personal, chiar din întreprinderi, care intenţionează să predea în străinatate, şi personalului din universităţi care doreşte să urmeze cursuri de formare în străinatate. În plus, programul sprijină instituţiile de învăţământ superior care doresc să coopereze prin programe intensive, reţele academice şi proiecte multilaterale, precum şi sa creeze legături cu mediul de afaceri.

Cine poate participa?
- Studenţii şi cursanţii care învaţă în toate formele de învăţământ şi formare la nivel terţiar;
- Instituţii de învăţământ superior, conform precizărilor statelor membre ale UE şi ale altor ţări participante;
- Profesori, formatori şi alte categorii de personal din aceste instituţii;
- Personal din întreprinderi implicat în activităţi de predare;
- Asociaţii şi reprezentanţi ai celor implicaţi în învăţământul superior, inclusiv asociaţii de studenţi, de universităţi şi de profesori/formatori;
- Întreprinderi, parteneri sociali şi alţi reprezentanţi din viaţa activă;
- Organizaţii publice şi private, inclusiv organizaţii non-profit şi ONG-uri, cu responsabilităţi în domeniul organizării şi asigurării învăţământului şi formării la nivel local, regional şi naţional;
- Centre de cercetare şi organisme interesate de învăţarea pe tot parcursul vieţii;
- Organisme care oferă servicii de orientare, consiliere şi informare.