Ultima editie tiparita in format pdf

Moțiunea a trecut; Guvernul Dăncilă a căzut!

Publicat pe 2019-10-15 11:55:51Daniel Lazăr

Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă a fost demis astăzi de plenul Parlamentului, care a aprobat moțiunea de cenzură depusă de opoziție cu 238 de voturi ”pentru”. În sală au fost 399 de parlamentari prezenți, iar numărul voturilor  exprimate a fost de 245. Dintre acestea, 238 au fost voturi pentru adoptarea moțiunii, voturi contra - 4, abțineri - 0. Moțiunea a întunit majoritatea voturilor cerute de Constituție pentru adoptare, astfel că Parlamentul retrage încrederea acordată Guvernului.

Guvernul Dăncilă rămâne, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să convoace la consultări (lucru pe care l-a anunțat déjà pentru mâine), partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcţia de premier. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de prim-ministru trebuie să vină în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.

Iată și câteva reacții la cald ale liderilor politici:

*Dan Barna: “Soluția corectă sunt anticipatele, asta vom propune la consultările cu șeful statului”

*Victor Ponta spune că mulți pesediști sunt dornici să colaboreze acum cu Pro România: “Am primit sute de mesaje. Toate încep cu ”ai avut dreptate, am fost un prost”.

*Ludovic Orban: “Coșmarul pe care îl trăiește România de trei ani a încetat”

*Viorica Dăncilă: “Au fost colegi din PSD care au trădat / Plecăm cu datoria împlinită”

*Tomac (PMP): “Oficial s-a încheiat epoca Dragnea”.