Ultima editie tiparita in format pdf

Ignorată Acasă, ANA HÂNCU E PUBLICATĂ LA ISTANBUL!

Publicat pe 2019-07-04 09:52:18 Serghie Bucur

 Nimic mai umilitor, decât să te vezi indiferentă între congenerii responsabili, dar să te ajute  străinii să publici o carte  pe care s-o dăruieşti semenilor tăi! O poveste a scriitoarei Ana Hâncu, pe care o relatează înseşi protagonista.

-Cu un roman autobiografic, gata de tipar, încă în aşteptarea finanţării, recent aţi fost onorată cu o invitaţie la Târgul de carte de la Istanbul, doamnă Ana Hâncu.

-…Încep, stimate Serghie Bucur, cu anul trecut, pentru a aminti despre Festivalul ROTONDA PLOPILOR APRINŞI, care s-a ţinut la Râmnicu Vâlcea, patronat  impecabil de scriitorul-editor Ioan Barbu. Invitată acolo, l-am cunoscut pe poetul turc Osman BOZKURT, lansându-şi volumul de versuri ŞOAPTA VISELOR, tipărit de editura BETTA, director Nicolae Roşu. Interesul şi atenţia domniei-sale l-au apropiat de poemele mele, şansă unică pentru mine, prin a-mi propune apariţia unei selecţii în publicaţii turceşti. Invitat  la o reuniune a Societăţii Scriitorilor Târgovişteni, a cărei membră sunt, unde şi-a lansat cartea cu autografele oferite celor de faţă, propunerea dumnealui a găsit transpunerea în turcă graţie poetului şi traducătorului Marian Ilie.

        -Emoţionant moment!

        -…Pentru că dl Bozkurt a fost primit cu sinceră afecţiune colegială. Aşa a pornit prietenia şi colaborarea cu dânsul, cu finalitatea în apariţia Antologiei turco-române ce a cuprins scrierile a 49 de autori români, 4 din ei, membrii ai SST-ului. Am conlucrat, pentru corectura finală, cu redactorii acestei Antologii intitulată UNIVERSUL POEZIEI.

         -Cum a decurs apariţia ei?

        -Splendidă bijuterie spirituală, cartea a apărut datorită contribuţiei exclusive a d-lui Osman Bozkurt – pe care l-am avut, alături cu compatriotul său, Hasan Ornek, oaspete la BOOKFESTUL de la Bucureşti, pe 2 iunie, când s-a fost lansată Antologia!

        -Îmi amintesc de minunata dumneavoastră carte de povestiri, O SOACRĂ TRĂSNITĂ, şi râd şi acum, sub impulsul hazului…

        -…Scrise cu autoironia sinceră  care mă caracterizează, care i-au entuziasmat pe iluştrii ambasadori ai culturii şi păcii din Turcia, domnii Bozkurt şi Ornec. Dânşii mi-au propus publicarea lor în turcă, pe care le va tipări, la Istanbul, editura USAR. O izbândă cu care Bunul Dumnezeu mă bine-cuvântează!

        -Prima din câte cărţi publicate, ce vede tiparul în altă limbă.

        -Prima din 10, mulţumită acestui mecena care este dl Osman Bozkurt, fiindcă în strânsoarea financiară în care, după 30 de ani de proiectare, legea mi-a fixat o pensie umilitoare, altă sursă nu am, să public o carte! Fără soţ, de 23 de ani, chibzuinţa în acest domeniu rămâne neputincioasă…

        -Aveţi gata de tipar un nou roman, sortit şi el sertarului…

        -Într-adevăr, romanul ULTIMA VARĂ CU TATA, în care povestesc dramele  părintelui meu şi al familiei lui, de-a lungul anilor războiului II mondial, pe care doresc să îl donez tuturor bibliotecilor şi şcolilor din comunele şi oraşele Prahovei,  precum şi Bibliotecii Nicolae Iorga şi fundaţiilor şi asociaţiilor culturale din tot judeţul!

        -N-aţi apelat la onoratul Consiliu Local al aşezării natale, Pietroşani? 

        -Am prezentat o cerere on-line Primăriei din Pietroşani şi chiar am fost în audienţă la domnul primar… Am solicitat 7 000 de lei, să acopăr arealul de cititori amintit.. Dar singurul răspuns a fost doar că „Am primit scrisoarea”!

        -… Drept „recunoştinţă” că aţi scris monografia în care descrieţi Biserica ortodoxă, monument istoric pictat de Nicolae Grigorescu, ilustrat în cartea AMINTIRI DIN PIETROŞANI şi că reprezentaţi cu demnitate şi onoare satul natal, ca intelectuală de prestigiu, cu opere  publicate în ziare şi reviste din SUA şi Canada, al  cărui nume merită purtat de Biblioteca localităţii în care v-aţi născut…!

        -Nici o implicare a acelora în drept, aleşi tocmai pentru a sprijini emanciparea Societăţii şi prin Cultura inclusiv scrisă…Ne-au rămas bătrânii singuri, neajutoraţi… Inteligenţele – plătite cu banii Ţării, pentru şcolire, sunt racolate de străini… Ne pleacă  tinereii, părinţii, în alte ţări, pentru alt trai, altă educaţie, altă Cultură…!

        -Prăbuşire iminentă, Ana!

        -…Inclusiv pentru oamenii de Cultură. „copii orfani” ai societăţii de azi – democraţie şi capitalism alandala conduse numai în interesul acelora ajunşi la putere, „stăpânii” Ţării!