Ultima editie tiparita in format pdf

Un an din copilăria genialilor Antipa, I. Hașdeu, Vuia, Brâncuși, Enescu, inclus în cartea „Genialii”, scrisă de prof. univ. Dr. Anca Nedelcu şi fiica acesteia, Elena Diana Nedelcu

Publicat pe 2019-06-06 16:40:31Mihail Marinescu

E o mare mirare pentru un autor să vadă cum înflorește o carte în ochii cititorilor”, avea să declare, printre altele, Anca Nedelcu, cu prilejul lansării cărţii 

Sala Unirii din cadrul Palatului Culturii Ploieşti a găzduit, pe 29 mai a.c., lansarea cărţii „Genialii: Antipa, I. Hașdeu, Vuia, Brâncuși, Enescu.1886 – Un an din copilăria lor”, scrisă de prof. univ. Dr. Anca Nedelcu și Elena Diana Nedelcu, mamă şi, respectiv, fiică, ilustrațiile cărţii aparţinând lui Andrei Gamarț. Evenimentul a fost organizat de către Inspectoratul Școlar Județean Prahova, graţie profesoarei Coralia Matei – inspector şcolar pentru învăţământ primar şi profesoarei Cristina Petre – inspector şcolar pentru activităţi educative. Prezentarea cărţii s-a bucurat de prezenţa unui număr foarte mare de elevi şi cadre didactice, organizatorii putând cataloga evenimentul ca fiind un mare succes. Au susţinut discursuri: Mihaela Radu – director al Bibliotecii Nicolae Iorga, gazda evenimentului, Magdalena Mărculescu - director editorial al Editurii Trei, prof. Nicolae Angelescu – inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Prahova, Alexandra Anton – fondator Yuppy Koti Centre.
Magdalena Mărculescu: „Această carte este excepțională din mai multe puncte de vedere. În primul rând pentru că ea este rodul unei colaborări și pentru ca ea vine cumva din inițiativa unui copil. Bănuiesc că mulți dintre dumneavoastră mă înțeleg, cel mai greu este să redevii copil, să regăsești acele cuvinte care te făceau și pe tine mulțumit, dar care, nu știu din ce motive, le cam uiți când ești mare. De aceea, cartea asta este excepțională, pentru că este produsul a două voci care se îngemănează. De asemenea, este o carte minunată pentru că nu s-au scris foarte multe cărți despre personalități din România; și eu aș fi vrut să-i pun fetei mele în mâini o astfel de carte atunci când ea avea 10, 12, 14 ani. Și, nu în ultimul rând, vă împărtășesc bucuria unui editor care s-a trezit că pe lângă faptul că aveam o carte minunată, ne-am trezit brusc că am publicat o carte care într-o săptămână s-a epuizat”!
Nicolae Angelescu: „Am citit această carte și pot spune că o astfel de radiografie, pe parcursul unui an, la nivelul vieții unor personalități mi se pare un demers foarte interesant. Aștept ca autoarele să ne explice de ce a ales anul acesta – 1886 – care nu e număr prim. Plecând cumva de la o temă pe care autoarele ne-o lansează la sfârșitul cărții, încercați să vă creionați, dacă vreți doar pentru dumneavoastră, imagina unui an din viața dumneavoastră, care au fost evenimentele, fenomenele cele mai importante.”
Alexandra Anton: „Îmi amintesc că, adolescentă fiind, mă intriga muzica lui Beethoven și nu înțelegeam de unde atâta forță/agresivitate chiar în compozițiile lui. Am citit „Beethoven omul” și s-a făcut lumină. Experiența de atunci s-a repetat acum, între paginile cărții „Genialii”. Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte a fost demontarea unor mituri legate de genialitate în sine, de talent. Secretul tuturor a fost și va rămâne pururi studiul. Secretul e munca”.
Anca Nedelcu: „Toate lucrurile spuse aici sunt pentru mine un mare dar pe care îl primesc cu recunoștință. Oricine ar auzi astfel de cuvinte despre ceva la care a lucrat cu mult drag, s-ar simți binecuvântat și fericit. E deosebit de flatant să ai alături colegi care, deși au un program încărcat, au avut generozitatea să se implice în această întâmplare, au avut curiozitatea să se împrietenească și cu această carte și amabilitatea de a-și împărtăși gândurile. Apoi, aceste prezentări, pe lângă faptul că sunt flatante, sau tocmai de aceea, m-au făcut să-mi placă propria mea carte mai mult decât până acum. Pentru că observ că, odată ieșită din tipar, a înflorit în felurite moduri atunci când a ajuns la destinatari. E o mare mirare pentru un autor să vadă cum înflorește o carte în ochii cititorilor, să asiste la extensiile pe care mintea agilă a celor care o citesc le adaugă la conținuturile inițiale. Și, constat cu satisfacție și mândrie nedisimulată că această cărțulie crește vizibil cu fiecare privire care o traversează. Fiecare are propria lentilă de percepție, își culege mesajul care i se potrivește, accentuează direcții poate neintenționate. Am pornit de la un proiect în familie, de la intenția de a face o muncă de documentare împreună cu fiica mea, Elena. Ce personalități trăiau într-un an oarecare a fost jocul inițial. Și am ajuns să facem un proiect împreună, într-o vacanţă de iarna, având ca punct de plecare o carte pe care am iubit-o enorm în copilăria şi adolescenţa mea: „Istoria literaturii române”, de G. Călinescu. Acesta a fost motorul, dorința de a găsi un pretext pentru o activitate comună, de vacanță. Pe care am numit-o ulterior: un an de copilărie. Si, pentru că aparțin unei generații care nu lasă nimic neterminat am ajuns la carte. De fapt, dacă mă gândesc bine, descopăr singură și recunosc public faptul că nu e o carte de beletristică pur şi simplu. Fără să-mi dau seama am turnat în ea, infuzat toată pedagogia pe care o știu și o predau. Fără să-mi dau seama, didactica s-a strecurat printre rânduri, m-au tras de mânecă din zona metaforei pur literare în cea de pedagogie aplicată. Este o carte didactică în sine, camuflată într-o haină literară. Sau este un mesaj curat, sigur pentru cititori, fără capcane de interpretare pe care se poate construi didactic foarte bine.”
Anca Nedelcu este profesor universitar Doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, autoare consacrată de cărți de specialitate, dar și o pasionată susținătoare a rolului literaturii în dezvoltarea copiilor. Ca specialist în educație, știe să aplice într-o manieră convingătoare experiența sa academică în scrierea unor cărți în care copiii să se regăsească și care să-i stimuleze și să-i bucure, fiind, în același timp, lecturi interesante și de încredere și pentru părinți și profesori.
Elena Diana Nedelcu are 13 ani, este elevă și e pasionată de literatură, muzică, limbi străine. A câștigat multe concursuri de creație literară pentru copii, consolidându-și astfel marea pasiune pentru scris. Colaborarea cu mama sa la alcătuirea acestei cărți a fost o provocare și totodată o bucurie. Anul din copilăria ei în care a exersat postura de scriitoare a fost, cu siguranță, de neuitat!