Ultima editie tiparita in format pdf

Pe repede înainte, Ecaterina Andronescu vrea să transforme mii de locuri din învăţământul liceal în cel profesional

Publicat pe 2019-05-31 11:15:27Mihail Marinescu; Sursa foto: puterea.ro

Măsura ministerială, valabilă pentru 2019-2020, afectează, în lanţ, înscrierea copiilor la liceu şi şcoli profesionale, profesorii care vor fi nevoiţi să intre în restrângere de activitate, candidaţii pentru Titularizare, planurile de şcolarizare ale unităţilor de învăţământ.

În Prahova, 27 de clase de liceu urmează să fie trecute la profesională, dacă ordinul rămâne în picioare şi nu va fi retras, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ordine de minsitru.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei Naţionale, continuă seria bulversărilor în sistemul de învăţământ, venind, recent, cu o nouă măsură ciudată. Aceasta se referă la transformarea, cu începere din septembrie a.c., a unor clase de liceu în clase de şcoală profesională. În judeţul Prahova ar fi vorba despre 27 astfel de clase de liceu ce ar urma să treacă la profesională, iar la nivel naţional cifra este de 57.000 de locuri la scolile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus faţă de anul şcolar în curs! Indignarea constă în faptul că aceste modificări nu sunt fireşti pentru un termen atât de scurt, doamna Andronescu neluând, probabil, în calcul faptul că fiecare unitate de învăţământ şi-a făcut, conform legii, planul de şcolarizare pentru 2019-2020, cu tot cu oferta educaţională, publicându-se tot pe Net, că aşa cere legea. Că dacă întârzia, se penaliza! Mai mult decât atât, măsura Ecaterinei Andronescu o să dea peste cap şi înscrierea copiilor pentru Evaluarea Naţională, dar şi Mobilitatea personalului didactic, făcându-se deja înscrieri pentru concursul de Titularizare, iar posturile pentru acele clase de liceu nu au cum să se tranforme în posturi pentru profesională, pentru că este cu totul şi cu totul altceva şi nici personal didactic pregătit pentru profesională nu este suficient în Prahova, după cum ne-au informat anumite surse din sistem. Nu este nimic rău că sunt... oferte pentru profesională, însă este nevoie de ceva timp, măcar un an, pentru a se pregăti clasele acestea, cu tot cu elevi şi cadre didactice. De altfel, nici sindicatele din învăţământ nu au rămas... mute după ce au aflat ce are de gând să facă ministrul Educaţiei. Astfel, sindicaliştii îi cer Ecaterinei Andronescu să retragă de urgenţă ordinul privind planul de şcolarizare 2019-2020, care prevede tăierea de locuri la licee şi acordarea acestora şcolilor profesionale. „Consideram că, în acest moment, ministrul Educaţiei face o eroare gravă, bulversand zeci de mii de elevi, care urmează să se înscrie la liceu sau şcoli profesionale, părinţi şi cadre didactice. În plus, sunt colegi de-ai noştri, din cadrul liceelor, afectaţi direct, pentru că vor fi obligaţi să intre în restrângere de activitate, ceea ce înseamnă că, cel puţin unii dintre ei, vor rămâne fără posturi”, este precizat într-un comunicat al FSLÎ. Ordinul privind planul de scolarizare 2019-2020, emis în data de 28 mai 2019, de Ministerul Educaţiei Naţionale, prevede crearea a 57.000 de locuri la şcolile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus faţă de anul şcolar în curs. Potrivit comunicatului FSLÎ, se încalcă prevederile OMEN nr. 5402/2018 cu privire la calendarul etapelor şi acţiunilor pentru stabilirea cifrei de şcolarizare în învăţămantul dual şi profesional pentru anul şcolar 2019-2020, care precizează că, până la data de 12 decembrie 2018, inspectoratele şcolare definitivează situaţia cu locurile propuse pentru învăţămantul dual şi profesional.