Ultima editie tiparita in format pdf

Cum se menţine greutatea potrivită

Publicat pe 2016-02-23 11:47:52D.L.

O persoană îşi poate da seama dacă are sau nu greutatea optimă atunci când se simte energizată, vioaie şi nu are nevoie de o dietă strictă sau de antrenamente dure pentru a-şi menţine kilogramele. Atingerea acestui echilibru ţine însă de respectarea câtorva reguli simple. „Pentru a ne menţine greutatea în normal cele mai bune obiceiuri sunt culcatul devreme şi asigurarea a cel puţin 8 ore de somn pe zi. Calculatorul/telefonul trebuie oprite cu cel puţin două ore înainte de a se da stingerea şi televizorul cu cel puţin o oră. Apoi, e necesară evitarea alimentelor care declanşează şi susţin depunerea de grăsimi: carbohidraţi rafinaţi (produsele de patiserie), uleiuri, grăsimi procesate şi zahăr. Activităţi de tip urcatul scărilor sau mersul pe jos vin într-un plan secund”, explică nutriţionistul Cristian Mărgărit, citat de revista Doctorul Zilei. 

De altfel, un studiu realizat în 2010 de psihologul Marc Hamilton din Los Angeles a scos la iveală faptul că un om activ, dar care nu deţine abonament la sală, este, per total, mai sănătos decât unul ieşit parcă din revistele de fitness. „Cineva care petrece 45 de minute pe zi făcând sport şi alte opt ore stând pe scaun, la birou, este catalogat drept sedentar şi prezintă un risc mare de a face boli de inimă. Nici măcar un abdomen tare ca piatra nu poate «desface» răul produs de statul pe scaun”, arată expertul american. Un studiu similar mai vechi îi susţine teoria: oamenii activi, care trebăluiesc prin casă, dar nu fac exerciţii tradiţionale precum alergatul sau mersul cu bicicleta, consumă, în medie, mai multe calorii decât cei care merg la sală.

Pe de altă parte, un aspect armonios al muşchilor se obţine doar printr-un program constant de sport. „Efectul de antrenament (ardere intensă a caloriilor, creşterea masei musculare, scăderea rezistenţei la insulină etc.) se obţine cu intensitate mai mare, făcând sport în mod sistematic, nu neapărat în sală. Unii aleg exerciţii de anduranţă, alergarea sau ciclismul, unde investiţia de timp este mult mai mare. Excepţie fac persoanele care depun muncă fizică”, mai arată nutriţionistul Cristian Mărgărit.