Ultima editie tiparita in format pdf

Fapt fără precedent în învăţământul românesc

Publicat pe 2019-03-12 13:06:58Mihail Marinescu; Sursă foto: romaniacurata.ro

Deşi se ştia despre simulările examenelor naţionale de mai multă vreme, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor îi îndeamnă pe elevi, acum, să saboteze simulările naţionale, pe motiv că „probele nu le vor evalua competenţele, ci doar cunoştinţele”! Halucinant! Acesta este, oare, rolul ce-l impune funcţia pe care o ocupă acest tânăr?

Chiar în prima zi a simulărilor Evaluării Naţionale, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Petru Apostoaia, vrea să iasă în evidenţă îndemnând elevii să protesteze şi să predea foile goale deoarece consideră că „probele nu le vor evalua competenţele, ci doar cunoştinţele”. Este noapte minţii, doamnelor şi domnilor! Şi ce dacă le evaluează cunoştinţele? Ce este rău în asta? Cum vor unii să se remarce o pun de un protest. Nu l-am auzit, însă, pe acest distins tânăr, că ar protesta el despre eliminarea orelor de sport din clasele primare, de exemplu! Şi mai uimitor este faptul că, despre aceste simulări, se ştia de mai multă vreme, dar iată că tocmai acum, în prima zi a simulărilor, iese acest tânăr în relief să spună şi el ceva... . Poate că ar avea dreptate, poate că este un geniu. Cine ştie. Dar de ce nu a comentat nimic până acum? Îi întrevedem o carieră politică acestui tânăr... revoluţionar! Acesta este, oare, rolul pe care-l impune funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor? Să îndemni elevii să boicoteze examenele, fie ele simulări? Dar iată ce a spus acest băiat la Antena3: Petru Apostoaia, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: „Am ales să încurajăm la sabotarea acestei simulări deoarece schimbările făcute sunt niște simple forme fără fond. Asistăm la din ce în ce mai multe schimbări care sunt făcute ca niște cârpeli. O strategie coerentă pe termen lung a Ministerului nu pare să existe, ceea ce ne îndeamnă și îi îndemnăm și pe elevi să protesteze. Cele mai importante modificări sunt introducerea unor simulări la clasa a șaptea, în contextul în care elevii deja au trecut prin simulări la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, astfel că o simulare în clasa a VII-a nu își are cu adevărat rostul. Ne nemulțumește și faptul că nu există niște modificări necesare. Subiectele actuale nu testează cu adevărat competențele pe care ar trebui să le dobândească elevii, ci testează mai degrabă niște cunoștiințe”. S-a înţeles ceva? Repetăm, despre aceste simulări la clasa a VII-a se ştia mai de mult timp şi chiar a fost publicat pe site-ul ministerului calendarul, dar şi regulamentul. Este de-a dreptul halucinant cum se doreşte să se creeze haos din orice în societatea românească.

Ce spune Ministerul Educaţiei Naţionale
"Având în vedere inițiativa Consiliului Național al Elevilor de a organiza un protest cu scopul de a boicota simularea Evaluării Naționale, Ministerul Educației Naționale face următoarele precizări:Simulările examenelor naționale au scopul de a familiariza elevii cu rigorile testelor pe care le vor susţine la finalul ciclului gimnazial/liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare în cadrul examenelor naționale.
Proiectul de ordin de ministru prin care a fost aprobată organizarea simulării Evaluării Naționale și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2018-2019, a fost dezbătut în cadrul Comisiei de Dialog Social din care fac parte reprezentanții elevilor, părinților, profesorilor și ai altor parteneri sociali, majoritatea susținând acest demers care vine în sprijinul elevilor".
Aşadar, în cadrul Comisiei de Dialog Social au fost şi reprezentanţi ai elevilor şi încă odată ne întrebăm de ce este atât de revoltat tânărul Apostoaia, tocmai acum?