Ultima editie tiparita in format pdf

La Buşteni, FESTIVALUL NAŢIONAL DE LITERATURĂ

Publicat pe 2018-11-02 10:56:18Serghie Bucur

   În zilele de 28, 29 şi 30 septembrie 2018, la  Buşteni, s-a desfăşurat Festivalul Naţional de Literatură  pentru Şcolari, organizat de Uniunea Scriitorilor din România prin secţia ei de profil condusă de domnul Stan V. Gheorghe. L-am urmărit în 29 răpciune, după...

Trei ore

            ... De iad rutier între Floreşti şi Buşteni! Sâmbăta – cu atât mai neverosimil duminica – să străbaţi drumul pe tronsonul ăsta înseamnă un supliciu! Cum trenurile sunt rare, iar la ocazii n-ai nici o şansă, aştepţi maxi-taxiul – care, ca şi tine, se oftică datorită calvarului de aproape trei decenii acelaşi: ambuteiajul în care şoferul  trebuie să oprească, de la Breaza încolo, din 5 în 5 metri, traficul fiind sugurmat în Comarnic! Autostrada promisă înainte de alegeri şi între acestea, de guvernanţi, rămâne o îndepărtată himeră pentru Valea Prahovei. Minciunile – perorate cu neruşinare cronică – au devenit „legea” lor curentă!!!

La „Aurel Stroe”

            Numele acesta îl poartă Casa de Cultură / Centrul Cultural din Buşteni, răsplătind creaţia de o deosebită valoare artistică a muzicianului român (1932-2002), sub a cărui umbră, în ziua a II-a a Festivalului Naţional de Literatură pentru Copii şi Tineret „Cezar Petrescu”,  s-a ţinut în sala publică a clădirii semeţ înălţată sub platoşa de cremene a Caraimanului. Programul în plină desfăşurare plapita prin momentele scenice interpretate de elevi talentaţi de prin şcolile oraşului. 

O cunoştinţă

            Pe „firul” impresiilor unora dintre oaspeţii Festivalului, un discurs cu sensibile nuanţări ni l-a oferit tânăra profesoară Alina Sorinela Didu, din Craiova, pe marginea cărţilor dumisale, scrise pe teme pe cât de interesante, pe atât de valoroase. Pledoariile au onorat-o din plin, spre bucuria mamei sale, cu care s-a însoţit. Iar intenţiile care au animat-o sunt de toată preţuirea: CĂLĂTORIE ÎN LUMEA VERSULUI – „Scenete şi poezii pentru serbările şcolare” respectiv ÎNTOARCEREA LA RĂDĂCINI – „Folclor cules din zona Olteniei”. Cărţi de asemenea factură – curat educativă şi moralizatoare s-au scris pe vremuri, când a fii învăţător sau profesor, dascăl – în cel mai plin de respect epitet adresat acestora, Şcoala românească a urcat în demnitate şi valoare! Exemplificările din lucrările inimoasei Alina Sorinela Didu au stîrnit un real şi alert interes din partea juriului Festivalului şi a acelora prezenţi în sala de la „Aurel Stroe”. (O cronică alăturată, le prezintă).

Dansatorii de la Jitia

...Au stârnit aplauzele publicului nu prea numeros, cu jocurile populare şi văditul lor talent însufleţind rampa scenei. În holul „Centrul Cultural”, multă pictură, imagini din activitatea instituţiei şi, într-un peisaj arborescent, bustul lui Aurel Stroe, aproape de o placă memroială a aceluiaşi ilustru om de Muzică. Pe undeva, într-o sală cu masă de şedinţe pe mijloc, îmi amintesc, se ţineau şedinţele Cenaclului literar condus de poetul Grigore Golubeanu, pe când era şi directorul Casei omonime. Invitase  de câteva ori un grup de confraţi din Câmpina şi Floreşti... Dar secvenţa se frânge, pentru că pe scenă urcă – şi începe a juca de-ţi era mai mare dragul – Ansamblul de Dansuri CHINDIA al Şcolii gimnaziale din comuna Jitia, judeţul Vrancea! Vreo 40 de băieţi şi fete (clasele V-VIII) în costume populare originale, au jucat de mama focului!, pregătiţi şi îndrumaţi – aici, din sală – de doamna profsoară Petruţa Lalu! Fetele – cu opinci, fote, ii, brâie, podoabe pe cap, bîieţii – în iţari, brâie, ilice şi căciuli, paradă vie a străvechiului port popular românesc! Jocuri pentru elel locuri pentru ei, pocuri mixte, într-un vârtej care a ţinut aproape două ceasuri – elanurile s-au cuantificat într-o sărbătoare spontană, din partea locului, cu timbrul autenitc „de la ţară”, excelent redat / însufleţit de inimoşii şcolari dansatori din Jitia! „Brâul de la Jitia” – emoţionantă probă a măiestriei lor, dusă la virtuozitate de arta regizorală a soţilor Lalu;  doamna Petruţa şi domnul Lucian rămân, laolaltă cu suita prezentată aici, o neştirbită valoare a spiritualităţii noastre, micii jitieni susţinând-o fără echivoc! Între „vâltorile” jocului, pe scenă, cu dansatorii fundal, au cântat de minune Maria Lihăţ (clasa a VII-a), Aurelian Ursu (a VII-a) şi Silvia Zamfiroiu (a V-a), voci limpezi, naturale, în armonia ritmică şi sonoră a cântecelor noastre mereu proaspete, dătătoare de speranţă şi credinţă. Talent, pasiune şi ardenţa trăirii vieţii în onoare şi devotament!

„Laureaţii...

...Festivalului Naţional de Literatură pentru Copii şi Tineret 2018, ediţia a IX-a, sunt următorii:

La Secţiunea „Mircea Sântimbreanu” clasele V-VIII,

- Premiul I, Faris Issa Massarwa, clasa a V-a, Colegiul Naţional Mihai Eminescu Bucureşti,

             - Premiul II, Ioana Alexandra Aldea, clasa a VI-a Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi,

            - Premiul III, Petra Miriţă Bobiţ, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi,

            - Menţiune, Andrei Marin Munteanu, clasa a V-a, Colegiul Naţional Mihai Eminescu Bucureşti;

            La Secţiunea „Cezar Petrescu”, clasele IX – XII:

            - Premiul I, Radu Niculescu, clasa a XI-a, Liceul Teoretic Julia Hasdeu Bucureşti,

            - Premiul II, Cristina Maria Tănase, clasa a IX-a, Liceul Tehnic „Alexandru Macedonski” Melineşti, jud Dolj,

            - Premiul III, Andreea Scordaliu, clasa a XII-a, Liceul Brâncoveanu Vodă, Urlaţi, jud. Prahova,

            - Manţiune, Danieal Ştefan Radu, clasa a X-a, Colegiul Naţional Mihai Viteazul Ploieşti, Prahova.

                                    Preşedintele Festivalului, Victor Ghe. Stan”