Ultima editie tiparita in format pdf

Nu amestecaţi mai multe medicamente împotriva durerii!

Publicat pe 2018-11-02 10:52:44

Nu amestecaţi mai multe medicamente împotriva durerii! Cum le folosim în condiţiile în care există o gamă largă, iar multe dintre se eliberează fără prescripţie medicală? Este dificil să alegi, dar nu trebuie să uiţi că unele dintre ele pot agrava anumite condiţii medicale. Numai medicul specialist îţi poate spune care dintre medicamente este sigur să-l utilizaţi atunci când suferiţi de o anumită afectiune. Prof. Dr. Horatiu Bolosiu oferă câteva sfaturi.

1. Nu folosiţi medicamente antiinflamatoare (diclofenac, ketoprofen, indometacin, piroxicam etc.) dacă durerea nu este dată de o boală inflamatoare, ci preferaţi un medicament care acţionează numai asupra durerii înseşi (paracetamol,  ibuprofen la doză mică! Dacă nu vă puteţi orienta, întrebaţi medicul!

2. Durerile cauzate de boli ale organelor interne se tratează de obicei cu alte medicamente decât cele care se dau în bolile osteoarticulare şi musculare (ex. antispastice, dilatatoare ale vaselor de sânge).

3. Dacă aţi luat un medicament împotriva durerii, aşteptaţi pentru un timp efectul, înainte de a mări doza! Creşterea dozei nu grăbeşte dispariţia durerii, dar sporeşte posibilitatea reacţiilor toxice.

4. Nu amestecaţi mai multe medicamente împotriva durerii! Combinaţiile medicamentoase gata preparate sunt verificate şi acceptate.

5. Deşi efectul celor mai multe medicamente împotriva durerii este întărit de alcool (şi invers), nu este recomandat consumul de alcool în timpul tratamentului, pentru că acesta le creşte toxicitatea.

6. Nu vă bazaţi pe experienţa cunoştinţelor sau prietenilor când vă trataţi durerea! Ascultaţi sfatul medicului şi bazaţi-vă pe experienţa anterioară!

7. Aşteptaţi-vă să aveţi probleme cu conducerea automobilului dacă folosiţi anumite preparate contra durerii!

8. Nu folosiţi medicamente cu durata de utilizare depăşită!