Ultima editie tiparita in format pdf

Învăţământul românesc, un sistem din ce în ce mai bulversat şi bulversant!

Publicat pe 2019-02-21 12:53:36Mihail Marinescu

Ecateriei Andronescu răspunde, de abia cum, numulţumirilor apărute din pricina „parodiilor” pe care le-a cuprins în proiectul de modificare a Legii Educaţiei

După puţin timp de la apariţia în spaţiul public a unor „parodii” cuprinse în proiectul de lege, pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale a apărut o „Precizare” a stimatei doamne ministru Ecaterina Andronescu: „Referitor la recentele discuții privind o serie de proiecte de acte normative elaborate de Ministerul Educației Naționale, precizăm următoarele: Versiunea de proiect de ordin privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământ primar avea rolul de a genera o dezbatere pe acest subiect în cadrul Comisiei de Dialog Social, conform reglementărilor legislative în vigoare. Având în vedere faptul că proiectul conținea o serie de aspecte insuficient fundamentate, acesta a fost retras și va fi reanalizat de specialiștii în domeniu. În momentul în care se va contura o nouă versiune, Ministerul Educației Naționale va iniția o dezbatere într-un context mai amplu, scopul fiind acela de a găsi soluții adecvate provocărilor pe care le impune implementarea noului curriculum”. Dar dacă nu se revolta lumea cu privire la prevederile acestui proiect de modificare a Legii Educaţiei ar mai fi ieşit doamna ministru să spună aceste lucururi? Răspunsul îl ştiţi deja. Cert este că, iniţial, acest proiect nu a fost pus în dezbatere publică, ceea ce irită şi mai mult şi naşte semne de întrebare. Degeaba dă vina pe alţii doamna ministru cum că ei bulversează lucrurile, însă dânsa este cea care bulversează, prin ceea ce doreşte să facă din Învăţământul românesc, prin Noua Lege! Fiecare dintre cei care s-au perindat pe la şefia ministerului de resort de după 2017 aveau obiceiul să pună orice proiect în dezbatere publică pe www.edu.ro, de ne săturasem de câte astfel de documente apăreau chiar zilnic. Acum, cu al patrulea mandat de ministru al Ecaterinei Andronescu, lucrurile nu mai stau aşa, după cum se poate observa.

Cum se doreşte a arăta Învăţământul românesc în viziunea doamnei ministru
Dintre „ciudăţeniile” puse în proiectul de modificare a Legii Educaţiei de când Ecaterina Andronescu a revenit în fruntea Educaţiei româneşti şi care au apărut în spaţiul public amintim: dorinţa de a se introduce repetenţia şi la clasa I-a; eliminarea manualului unic; reintroducerea treptelor I şi a II-a la liceu; fără ore de sport la clasa pregătitoare, la clasa I şi la clasa a II-a; efectuarea concediilor de odihnă pentru personalul didactic (concedii ce trebuie să fie anunţate cu mult timp înainte!); tehnologizarea şcolilor prin înzestrarea cu tablete a copiilor din clasele primare (adică tocmai când copiii trebuie să înveţe să scrie de mână, dar poate nu se mai doreşte ca populaţia română să nu mai ştie să scrie!).