Ultima editie tiparita in format pdf

Creşterea şi decăderea DNA Ploieşti

Publicat pe 2019-01-29 14:30:20

Lucian Onea şi Mircea Negulescu, la un pas să fie arestaţi preventiv

Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin ordonanţa din 9.01.2019, au dispus extinderea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Lucian Onea, fost procuror şef al DNA Ploieşti şi Mircea Negulescu, procuror în cadrul aceleiaşi structuri de Parchet. Aceeaşi secţie, prin Adina Florea, adjunctul procurorului şef al Structurii de investigare a infracţiunilor din justiţie, a solicitat, luni CSM încuviinţarea pentru arestarea preventivă a celor doi procurori ploieşteni. CSM a respins cererea Adinei Florea, astfel că Onea şi Negulescu rămân în libertate pe timpul urmăririi penale.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îi acuză pe foştii procurori DNA Ploieşti de fapte extreme de grave, astfel:

Mircea Negulescu este acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, compromiterea intereselor justiţiei, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată;

Lucian Onea este acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals, divulgarea informaţiilor secrete de stat, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de alţi trei procurori şi trei ofiţeri de poliţie judiciară.

Faptele cercetate vizează modul în care cei doi inculpaţi şi cei şase suspecţi au efectuat acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea lor, existând suspiciunea constituirii unui grup infracţional organizat care ar fi acţionat coordonat, în scopul comiterii infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi uz de fals.

Fostul şef DNA Ploieşti, Lucian Onea, şi fostul procuror al aceleiaşi structuri de Parchet, Mircea Negulescu, au fost citaţi pentru audieri, vineri, 11 ianuarie 2019, la Secţia de anchetă a magistraţilor din cadrul Parchetului General. Alţi trei procurori din cadrul Serviciului Teritorial al DNA Ploieşti au fost de asemenea audiaţi joi, 10 ianuarie.

Lucian Onea şi fostul său subaltern, Mircea Negulescu, au fost citaţi vineri la Secţia de anchetă a magistraţilor din cadrul Parchetului General pentru a fi audiaţi într-un dosar în care sunt acuzaţi că au constrâns martori să facă sesizări nefondate într-o anchetă care îl viza pe fostul deputat Sebastian Ghiţă. Cercetările în cazul celor doi foşti procurori anticorupţie de la Ploieşti au pornit de la plângerea depusă de fostul deputat Vlad Cosma. Acesta reclama, printre altele, că ar fi fost ameninţat de către Lucian Onea că îi va întocmi dosar penal surorii acestuia, Andreei Cosma, dacă nu colabora cu procurorii de la Ploieşti.

Fostul şef al structurii DNA Ploieşti este cercetat pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului, represiunea nedreaptă şi cercetare abuzivă. Vineri, procurorii ploieşteni au fost chemaţi pentru a fi informaţi că s-a extins urmărirea penală în dosarul în care ei sunt urmăriţi penal şi pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat şi represiune nedreaptă, conform unor surse judiciare.

Ancheta care vizează procurorii ploieşteni a venit însoţită de o cererea a procurorul şef adjunct, care exercită atribuţiile procurorului şef al DNA prin care a solicitat Secţiei de procurori a CSM revocarea din funcţia de procuror anticorupţie pe numele lui Lucian Onea. De asemenea, au fost transmise Secţiei de procurori a CSM cererile de încetare a activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti a următorilor procurori: Deaconu Giluela, Savu Alfred Virgiliu şi Răileanu Elena Cerasela, conform unui comunicat al DNA.

Conform unor surse judicare, Lucian Onea şi Alfred Savu îşi vor continua activitatea de procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, iar Răileanu şi Deaconu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni.

Mircea Negulescu nu mai este procuror DNA încă din februarie 2017 când a demisionat din funcţie. Decizia sa a venit după ce Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea acestuia din funcţie până la finalizarea cercetării disciplinare demarate ca urmare a unor înregistrări audio compromiţătoare.

Cine este Lucian Onea

Structura DNA Ploieşti a fost condusă de Lucian Onea (44 de ani), din iulie 2012 când a fost numit în funcţia de procuror şef. Mandatul său la conducerea Serviciului Teritorial Ploieşti a fost prelungit cu încă trei ani, începând cu septembrie 2015.

Lucian Onea şi-a început activitatea de procuror cu funcţie de execuţie în cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina unde a activat până în anul 2008, iar până în anul 2010 a condus structura locală a Parchetului de pe lângă Judecătoria Moreni.

Lucian Onea a demisionat din funcţia de procuror şef al DNA Ploieşti în mai 2018. Decizia a fost luată după ce fostul deputat Vlad Cosma l-a acuzat de falsificare de probe în dosarul în care apar numele fostului premier Victor Ponta şi cel al fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă.

Cine este Mircea Negulescu

Mircea Negulescu este procuror cu rang profesional corespunzător Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi-a început cariera la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, a fost apoi procuror militar în cadrul Parchetului militar Ploieşti. În anul 2005 a fost delegat procuror inspector în cadrul Secţiei de Îndrumare şi Control din cadrul Parchetului General, iar 2006 a cerut transferul la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti unde iniţial a ocupat o funcţie de execuţie pentru ca ulterior să devină şeful secţiei de Urmăriri Penale din cadrul acestei structuri. Din vara anului 2015 şi până în februarie 2017 a lucrat ca procuror al DNA Ploieşti. 

Cum a devenit ”structură de elită” DNA Ploieşti

În perioada în care Lucian Onea s-a aflat la coducerea strcutrii DNA de la Ploieşti 66 de dosare au fost trimise în judecată şi alte 11 se aflau în faza de urmărire penală. Peste 200 de inculpaţi au fost deferiţi justiţiei, pe listă aflându-se zece primari, dintre care doi judecaţi în două dosare de corupţie, un prefect, trei preşedinţi de consiliu judeţean, opt parlamentari, dintre care un fost premier şi un fost preşedinte al Senatului, zece magistraţi, printre care un procuror cu rang de Înaltă Curte, 12 ofiţeri de poliţie, dintre care un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi fost inspector şef, un director de spital şi zeci de funcţionari publici cu funcţii de conducere. De asemenea, prejudiciile din dosarele DNA Ploieşti erau considerate record, peste 400.000.000 lei şi alte 165.000.000 lei măsuri asiguratorii. Tot procurorii DNA Ploieşti se lăudau şi o cauţiune record la nivel naţional, de 13 milioane de euro, în cazul fostului deputat Sebastian Ghiţă, anchetat la Ploieşti în cinci dosare.

O parte dintre aceste dosare s-au finalizat însă cu achitări pe bandă rulantă cel puţin într-o primă fază a procesului. În iunie 2017, Sebastian Ghiţă a fost achitat de ÎCCJ pentru infracţiunile de cumpărare de infuenţă, folosire de informaţii nedestinate publicităţii, dare de mită, şantaj, spălare de bani şi conducere fără permis. În acest dosar fusese trimis în judecată alături de fostul şef al Poliţiei Prahova, Viorel Dosaru şi el achitat în cauză, dar şi de alţi foşti şefi din Poliţie şi Parchetele prahovene, de asemenea şi ei fiind găsiţi nevinovaţi. Decizia ÎCCJ nu este una definitivă.

Un alt eşec de răsunet al DNA Ploieşti are în vedere exact familia fostului preşedine al CJ Prahova, Mircea Cosma, de la care a pornit întreg scandalul care îl are în prim plan acum pe Lucian Onea. Atât fostul preşedinte al CJ Prahova, cât şi fiul său, Vlad Cosma, au fost condamnaţi iniţial de ÎCCJ pentru fapte de corupţie. Astfel, Mircea Cosma a primit opt ani de închisoare, iar fiul său cinci ani de detenţie. Completul de cinci judecători al ICCJ a decis însă, în primăvara anului trecut, rejudecarea dosarului de la zero.

De asemenea, un alt politician important, trimis în judecată de DNA Ploieşti, a fost achitat pe fond pentru fapte de corupţie. Este vorba despre Vasile Blaga, achitat în noiembrie 2017 de Tribunalul Bucureşti în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale democrat-liberale, în care era acuzat de trafic de influenţă şi că ar fi primit mită, prin interpuşi, 700.000 de euro de la ex-primarul Gheorghe Ştefan din Piatra Neamţ.

Un alt nume sonor achitat într-un dosar DNA Ploieşti este primarul din Sinaia, Vlad Oprea. Acesta a fost găsit nevinovat de Curtea de Apel Ploieşti după ce procurorii l-au acuzat de abuz în serviciu. Nici în acest caz decizia nu este definitivă.

DNA Ploieşti a raportat însă şi succese în instanţă. Astfel, fostul deputat PNL, Mircea Roşca a fost condamnat pe fond la închisoare cu suspendare. El a fost găsit vinovat de trafic de influenţă.

Iulian Bădescu, fost primar în Ploieşti, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la trei ani cu suspendare sub supraveghere în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită în legătură cu sponsorizarea Asociaţiei Comunitare "Lupii Galbeni 2012". Într-un al doilea dosar de corupţie, Bădescu a fost achitat pe fond într-un dosar în care a fost trimis în judecată împreună cu Sebastian Ghiţă.

Fostul procuror Daniel Bucur, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, trimis în judecată de către DNA Ploieşti, a fost condamnat printr-o decizie definitivă la trei ani şi patru luni de închisoare cu suspendare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Răzvan Iordan, fost director al Direcţiei Inspecţie din cadrul Primăriei Sectorului 1 şi fost consilier al fostului edil Andrei Chiliman, şi Dan Toma, fost director executiv adjunct în cadrul acelelaşi direcţii, au fost condamnaţi la pedepse de câte 6 ani, 9 luni şi 10 zile de închisoare.

Cei doi au fost trimşi în judecată de DNA Ploieşti şi au fost găsiţi vinovaţi într-un caz de luare de mită.

Gheorghe Ştefan ”Pinalti” a făcut mai multe acorduri de recunoaştere la DNA Ploieşti. În aceeaşi situaţie se află şi angajaţi ai Primăriei Câmpina care şi-au recunoscut faptele şi au făcut acorduri de recunoaştere cu procurorii ploieşteni în dosarul primarului Horia Tiseanu.

DNA Ploieşti a devenit celebru la nivel naţional odată cu declanşarea anchetei care viza un proiect finanţat cu fonduri europene derulat în mai multe localităţi din judeţ. Este vorba despre dosarul Hidro Prahova, în care au fost audiate nume importante din viaţa politică, dar şi din lumea oamenilor de afaceri. De la fostul premier Victor Ponta, în calitate de martor, până la cumnatul acestuia, Iulan Herţanu, dar şi Sebastian Ghiţă sau Mircea Cosma. Acest dosar nu a fost încă deferit justiţiei, se afla încă în faza de urmărire penală, în prezent fiind preluat de structura centrală a DNA, aşa cum s-a întâmplat cu toate anchetele care vizau membri ai familie Cosma.

Mai puţin conosuct opiniei publice este cazul procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, după ce a pretins 260.000 de euro de la un om de afaceri în schimbul adoptării unei soluţii favorabile. Este tot un dosar trimis în judecată de procurorii din cadrul DNA Ploieşti.

Un ultim succes al aceleiaşi echipe este condamnarea fiicei lui Mircea Cosma, fostul preşedinte de Consiliu Judeţean Prahova. Deputatul Andreeea Cosma a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu exectuare în dosarul terenurilor sub-evaluate din cadrul Parcului Industrial Ploieşti. În acelaşi dosar, Florin Anghel, fost preşedinte al CJ Prahova şi fost deputat PDL a fost şi el condamnat la 4 ani de închisoare. Decizia instanţei poate fi contestată la completul de cinci judecători din cadrul ÎCCJ.

Alte cauze importante începute la DNA Ploieşti vizează directori ai APA NOVA, dar şi şefi din cadrul Primăriei Sectorului 1 din Bucureşti, inclusiv fostul primar, Andrei Chiliman.

Este important de precizat că în paralel cu scandalul legat de Lucian Onea şi Mircea Negulescu, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se judecă cele mai importante dosare cu fapte de corupţie, o mare parte dintre cazue au fost suspendate.

Printre aceste dosare sunt cele în care sunt judecaţi Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta sau Iulian Bădescu, fostul primar al municipiului Ploieşti. Preşedintele unuia dintre completurile de judecată le-a cerut judecătorilor din Secţiile Unite ale celei mai înalte instanţe să spună care completuri trebuie să judece mai departe procesele deja începute: cele trase la sorţi în decembrie anul trecut sau cele extrase la 3 ianuarie. Între timp, la Parchetul General, deputatul Andreea Cosma a depus o plângere împotriva procurorilor DNA Ploieşti care au întocmit rechizitoriul în dosarul ei. Este vorba despre cazul terenurilor sub-evaluate din subordinea cazărmii Ciuperceasca, dosar în care Andreea Cosma a fost condamnată în primă instanţă la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, pentru fapte din 2015, pe vremea când era notar. Andreea Cosma îi reclamă acum pe Lucian Onea, Mircea Negulescu şi pe Alfred Savu - care au întocmit rechizitoriul în cazul ei. De asemenea, a depus plângere împotriva a doi experţi care au calculat prejudiciul.