Ultima editie tiparita in format pdf

România, zguduită de un puternic seism de 5,8 grade pe scara Richter, produs în noaptea de 27-28 octombrie!

Publicat pe 2018-11-01 16:01:34Mihail Marinescu

A fost cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. Din ultimele opt cutremure, cinci au avut loc în lunile de toamnă, majoritatea pe timp de noapte!

Cu 28 de minute înainte de revenirea la ora clasică (ora de iarnă), România avea să fie zguduită de un cutremur puternic, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) revizuind la 5,8 pe scara Richter magnitudinea seismului produs duminică dimineața, la ora 3:38, în zona seismică Vrancea. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 150 de kilometri și a fost măsurat cu o intensitate de 6 pe scara Mercalli. Durata seismului încă nu a fost anunțată oficial, însă se pare că acesta a ținut cel puțin 12 secunde. Oricum, acest cutremur a fost cel mai puternic din ultimii 14 ani. Deși se spune că nu a avut replici, câteva ore mai târziu, mai exact la ora 05:48:57 s-a produs, în Zona seismică Vrancea, județul Buzău, un alt cutremur, dar cu magnitudinea 3.2 pe scara Richter, la adancimea de 148km. Imediat după puternicul cutremur, cerul Ploieștiului avea să fie invadat de păsări, care erau foarte agitate, însă lumea părea că-și păstrează calmul, rezumându-se doar în a ieși la ferestre și să se uite în jurul lor.

Coincidențe în producerea cutremurelor!Panica poate să fie mai mare dacă s-ar afla, oficial, cu săptămâni sau luni înainte, când anume ar avea loc un cutremur puternic!
Interesant este că, pe 26 octombrie a.c., la ora 20:42:21(ora Romaniei) s-a produs, tot în acea zonă seismică, un cutremur cu magnitudinea 2.9 pe scara Richter, la adâncimea de 134 km. Și mai interesante sunt coincidențele în ce privește producerea cutremurelor din România. Astfel, din ultimele opt cutremure, cinci au avut loc pe timp de toamnă, unul în iarnă (decembrie), iar celelalte două în primăvară, iar majoritatea pe timp de noapte, așa că dacă cineva s-ar aventura să facă o predicție, nu era greu să.. aleagă una dintre lunile din toamnă. Cu așa ceva, însă, nu e nici de glumit, dar nici de jucat, asta pentru că panica, în rândul populației, este mult mai mare dacă se știe cu exactitate când și cât de puternic poate să fie cutremurul. Nu trebuie să fi specializat în psihologie pentru a conștientiza acest lucru. Dacă ești informat că peste, de exemplu, două luni o să fie cutremur la o anumită dată și cu o magnitudine de peste 5, păi numai la asta te vei gândi, iar nopțile nu le mai dedici somnului... Vei sta tot timpul cu gândul la cât de rău poate să fie și astfel în capul tău își face loc panica. Este o prostie să știi cu atât de mult timp înainte ce se va întâmpla. Una este să ai habar cu 10 minute, alta e cu 2 luni înainte! Oricum, după râzboi, mulți viteji se arată!

Predicție sau simplă nimereală?
Există o pagină pe Facebook, numită „Seismic Center – Predicție și alertă cutremur”, cu o adresă de site @cutremur.vrancea, unde apare o postare ce pare a fi încă din data de 15 august. Postarea anunță un cutremur pentru finalul lunii octombrie 2018, cu o magnitudine de peste 5 grade. Postarea nu apare ca fiind editată sau atendatată, iar comentariile datează încă din 15 august. Cum sunt mulți români cărora le place foarte mult să fabuleze și să creadă că tot ce apare pe rețelele de socializare reprezintă sursă vitală de informație, o astfel de știre a devenit virală, însă numai după producerea cutremurului. În afară de asta, niciun text de pe acea pagină nu este asumat, nu apare nicio semnătură, niciun nume de persoană, așa că există posibilitatea ca știrea să fie un facke news! Să fie niște postaci mai presus de cercetătorii japonezi? Asta da știre! Pe nicăieri în lumea asta, nici măcar în Japonia, nu se pot prezice cutremurele, ci doar estimări, dar fără date concrete. Nu este exclus să existe și o astfel de tehnologie, dar să fie ea folosită pentru o postare pe Facebook, în timp ce alte state, mai avansate tehnologic, nu au găsit încă rezolvarea? Poate au venit, în sfârșit, extratereștrii! Dacă acel site mai publică ceva asemănător, cum că într-o anumită zi dintr-o lună o să fie cutremur, vă dați seama ce isterie poate să producă în rândul populației! Este inconștiență să prezici așa ceva în mod public!

„Dacă au descoperit o metodă prin care să anticipeze cutremurele cu luni înainte... înseamnă că îi aștaptă Premiul Nobel și că problema este rezolvată”, replică Raed Arafat
Secretarul de stat Raed Arafat a făcut un comentariu despre postarea virală de pe Facebook prin care era „prezis” cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 - 28 octombrie. Citat de antena3.ro, acesta spune că: „Nu știam că va fi cutremur, iar chestiei ăsteia de pe Facebook nu pot să îi dau crezare. Cineva poate că a nimerit ceva. Dacă au avut un mod de a anticipa științific, trebuie să vină și să prezinte. Faptul că s-au aruncat niște date pe Facebook... asta poate să fie la nimereală. Noi avem nevoie de dovezi științifice pentru a vedea dacă a fost un lucru real, cineva trebui să-și asume, să vadă și oamenii de știință. Dacă au descoperit o metodă prin care să anticipeze cutremurele cu luni înainte... înseamnă că îi aștaptă Premiul Nobel și că problema este rezolvată. „De regulă, când ești cu studii și sisteme, nu faci anunțuri public despre ele. Încă o dată spun: e foarte bine că au nimerit și lumea i-a felicitat, dar trebuie să vedem dacă este un sistem pe care ne putem baza. Dacă ne spune că peste trei luni va fi cutremur, atunci așa să fie. În caz contrar, vine cineva și ne aruncă faptul că peste trei luni va fi seism. Apoi vine și altcineva și ne spune că peste o oră va fi cutremur și tot așa. Nu sunt împotriva metodelor care pot depista din timp că va avea loc un cutremur, dar acest lucru trebuie tratat cu foarte multă responsabilitate. Trebuie ca oamenii de știință să se uite la această metodologie și să o valideze. Noi nu am avut informații că urmează un cutremur. Faptul că facem exerciții și ne pregătim este foarte bine, dar cutremurele nu pot fi prezise nicăieri în lume”, a afirmat Raed Arafat.

„Un cutremur benefic”
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, susține, pentru antena3.ro, că apariția unui astfel de cutremur în România, ca cel de duminică dimineață, poate avea un efect benefic. „E un cutremur moderat, ceva mai mare, este un cutremur normal pentru zona Vrancea. Cutremure de magnitudine 6 se produc la intervale de câțiva ani. El a apărut și pe fundalul unei activități ceva mai slabe, în ultimul timp. Era de așteptat. Activitatea seismică înseamnă și o acumulare și are un efect benefic pentru că a eliberat energia acumulată în ultima vreme” a declarat Mircea Radulian.