Ultima editie tiparita in format pdf

Misterioasa dispariţie a lui Salvatore Popescu. Două săptămâni fără veşti

Publicat pe 2018-09-13 14:49:38

Au trecut mai bine de două săptămâni de la misterioasa dispariţie în Istanbul a lui Salvatore Popescu, inginerul ploieştean, iar familia sa nu are nicio veste de la autorităţile turce. Nimeni nu ştie unde ar putea fi bărbatul, dacă mai este sau nu în viaţă. Misterul este cu atât mai mare cu cât pe imagile suprinse de camerele de luat vederi din faţa palatului Topkapî, acolo unde a fost văzut ultima dată Salvatore, poliţiştii din Istanbul nu l-au identificat pe bărbat. Pur şi simplu pare că a intrat în pământ.

Veştile, unele rele, au venit pentru familia lui Salvatore Popescu din România. Reprezentanţii companiei de stat unde lucra inginerul, au anunţat-o pe soţia acestuia că vor desface contractul de muncă pentru că angajatul lor nu s-a prezentat la serviciu la final de concediu. Ioana Dima, soţia bărbatului dispărut, a precizat că a încercat să prelungească ea concediul de odihnă al soţului ei, însă departamentul de Resurse Umane al companiei i-au refuzat solicitarea pe motiv că aceasta trebuie depusă personal de către angajat.

”Am încercat să prelungesc eu concediul soţului meu, pentru că el mai avea zile libere de luat, dar nu a fost posibil. Şeful lui mi-a spus că nu este nicio problemă, doar că cei de la HR nu au fost de acord. Au spus că solicitarea de prelungire a concediului trebuie depusă personal de angajat. Prin urmare, îi vor desface contractul de muncă pentru că nu s-a prezentat la serviciu la trei zile de la terminarea concediului. Ar fi revoltător să se întâmple asta. Luni voi merge în audienţă la director”, a declarat Ioana Dima.

Femeia spune că deşi au trecut aproape două săptămâni de când şi-a văzut soţul pentru ultima dată, nu a primit nicio veste de la autorităţile din Turcia. A fost informată doar că au fost verificate camerele de luat vederi din zona Palatului Topkapî, dar fără niciun rezultat. ”Nu am nicio veste, nu ştiu nimic în plus. Am aflat doar că imaginile de pe camerele de luat vederi de la intrare în Palatul Topkapî au fost verificate, dar soţul meu nu a fost văzut la poartă, nu a fost identificat”, a spus soţia ploieşteanului.

Ioana Dima a precizat că nu ştie dacă au fost verificate şi camerele de luat vederi aflate de-o parte şi de alta a bulevardului care duce spre obiectivul turistic din faţa căruia a dispărut Salvatore Popescu. Femeia a explicat că după ce a ajuns acasă şi a verificat actele, a realizat că soţul său are la el cartea de identitate şi permisul de conducere, dar nu şi paşaportul care se afla la recepţia hotelului din Istanbul, iar acum este în posesia familiei.

Femeia a precizat că a încercat să dea de urma soţului ei încercând să facă propria anchetă. A mers la banca unde bărbatul are un cont în bancă şi a solicitat să vadă care a fost ultima tranziţie pe care a făcut-o acesta şi de la ce filială bancară, dar nu a putut obţine aceste informaţii. ”Mie personal nu au vrut să-mi spună dacă au fost extraşi bani din cont. Reprezentanţii băncii au precizat că aceste date nu pot fi furnizate decât titularului de cont personal sau Poliţiei. Am vorbit şi la Poliţia din Prahova, iar aceştia vor solicita datele de la bancă”, a mai spus Ioana Dima.

În ceea ce priveşte autorităţile române, acestea au confirmat că au luat la cunoştinţă despre dispariţia turistului român în Istanbul, doar că singurii care au competenţă în această anchetă sunt poliţiştii din Turcia.

”Consulatul General al României la Istanbul are în atenţie cazul cetăţeanului român dispărut în zona Palatului Topkapi din Istanbul. La data de 30 august 2018, oficiul consular a fost informat telefonic cu privire la dispariţie de membrii de familie ai cetăţeanului român. Imediat după semnalarea cazului, reprezentanţii consulatului au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru obţinerea de informaţii suplimentare. De asemenea, un consul a însoţit familia cetăţeanului român la secţia de poliţie din apropierea obiectivului turistic, pentru a oferi date suplimentare cu privire la persoana dispărută şi pentru a obţine informaţii actualizate cu privire la stadiul demersurilor de căutare. Ancheta autorităţilor locale este în curs de desfăşurare. În acest context, familia cetăţeanului român a decis să revină în ţară, urmând să menţină contactul telefonic cu oficiul consular de la Istanbul. Consulatul General al României la Istanbul menţine cazul în atenţie şi este în contact cu autorităţile locale şi familia cetăţeanului român acordând asistenţă consulară, în limita competenţelor legale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Soţia lui Salvatore Popescu a cerut ajutorul şi Poliţiei Prahova. Instituţia fusese înştiiţată însă de reprezentanţii agenţiei de turism că un cetăţean român care plecase în excursie cu un grup de turişti din Ploieşti nu s-a mai întors în ţară. Bărbatul a fost aşadar dat în urmărire internaţională.

Reamintim că inginerul ploieştean Salvatore Popescu a dispărut din faţa palatului Topkapî în data de 30 august, în timp ce se afla cu soţia, fiica şi scoara sa într-o excursie la Istanbul. Bărbatul a fost văzut ultima dată la coadă la bilete pentru intrarea în obiectivul turistic. Dispariţia lui a fost semnalată în aceeaşi zi, la ora 18.00, când grupul de turişti români au terminat de vizitat şi a ieşit în faţa palatului pentru a merge spre hotel. Atunci soţia a constatat că bărbatul ei lipseşte şi că nimeni nu putea da detalii dacă acesta făcuse sau nu turul în Topkapî.

„Pentru că drumul pe jos a fost obositor, doamnele au ales să se odihnească puţin pe băncile din parcul din faţa palatului, înainte să plece în tur, iar domnul s-a aşezat la coadă, la bilete. Era foarte aglomerat în acea zi, cel puţin 200 de turişti la coadă. A fost ultima dată când l-au văzut. Ora de întâlnire pentru întoarcere a fost stabilită la 18.00, dar domnul nu a mai apărut. La început nu s-a alarmat nimeni, pentru că ne-am închipuit că s-a întors singur pe jos la hotel“, a spus Mihaela Stanciu, reprezentantul agenţiei de turism care a organizat excursia la Istanbul.

Salvatore Popescu nu a ajuns la hotel, la recepţie se afla încă paşaportul său, iar în cameră nu era nimic deranjat. Bărbatul nu avea la el nici cartea de identitate şi nici bani, după cum a declarat, luni, Ioana Dima, soţia sa. Inginerul ploieştean vorbea limba engleză la nivel mediu şi s-ar fi putut descurca în caz că s-ar fi rătăcit în Istanbul.

Există posibilitatea, susţin reprezentanţii agenţiei de turism, ca Salvatore să fi încălcat regulile extrem de stricte pe care să trebuie să le respecte un turist străin atunci când vizitează Topkapî şi să fi fost preluat de serviciul de pază. „Mă gândesc că poate a filmat ceva ce nu trebuia, sabia lui Ştefan cel Mare, care este expusă acolo, de exemplu. Nu ai voie să faci asta şi să fi intrat în confilct cu cei da la pază, dar totuşi au trecut atâtea zile. S-ar fi aflat“, a mai spus Mihaela Stanciu.

Administratorul agenţiei mai spune că, imediat ce soţia a constatat că bărbatul nu se află nici în camera de hotel, au alertat Poliţia din Istanbul, Consulatul României, dar au mers şi la reprezentanţa Vodafone, în speranţa că Salvatore Popescu ar putea fi găsit cu ajutorul telefonului mobil. Nici această ultimă variantă nu a funcţionat, pentru că ploieşteanul avea un telefon vechi şi era închis atunci când au început căutările.

În această situaţie, familia a raportat dispariţia inginerului la autorităţile din Turcia, iar luni Ioana Dima a sesizat MAE. Conform soţiei, Salvatore avea la el cartea de identitate şi permisul de conducere, dar nu ştie dacă acesta a avut la el mai mulţi bani decât ştia ea. ”Singurele lucruri de valoare erau o verighetă şi o geantă de umăr în care avea o cameră video Panasonic, aşa cum au turiştii. Bani nu avea mulţi cred. Mi i-a dat mie să-i ţin. Eu ştiu că avea doar lei în portofel”, a spus femeia.

Până la închiderea ediţiei, rudele din Ploieşti ale inginerului nu primiseră nicio veste despre Salvatore Popescu.